Hamsiyi pahalı yiyeceğiz iddiası
Hamsi avına getirilen sınırlamanın kota olduğu iddia edilerek, fiyatların yükseleceği ve avlanmanın da artık Gürcistan'da yapılacağı öne sürüldü...
Trabzon Çarşıbaşı Balıkçılar ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Kaya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün getirdiği kota uygulamasının hamsinin maliyetini yükselteceğini, hamsinin artık fakir değil zengin yiyeceği olacağını belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, hamside av süresini uzatmak üzere tekne boylarına göre avlanma sınırı getirdi.
Balıkçılarla uzlaşma içinde alınan karar uyarınca, boyu 15 metreden küçük tekneler günlük en fazla 250 kasa, 50 metreden büyük tekneler de en fazla 900 kasa hamsi yakalayabilecek.
Çarşıbaşı Balıkçılar ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Kaya, bu uygulama ile hamsinin maliyetinin yükseleceğini, hamsinin artık fakir değil zengin yiyeceği olacağını ve Gürcistan ile Rusya karasularında hamsi avlamak zorunda kalacaklarını belirterek, "Bakanlığın genelgesine göre hamsi Karadeniz'de bundan sonra sınırlı şekilde avlanacak. Karadeniz balıkçısına hamsiyi tutturmayacaklar. Hamsi, Gürcistan veya Rusya karasularına gidilerek tutulacak. Bizler balıkçılar olarak Türkiye karasularında değil Gürcistan'a gidip para ödeyerek bu balığı avlayacak ve Türkiye'ye getirip satmak zorunda bırakılacağız. Böylece maliyet yükselecek. Ne balıkçı para kazanacak ne de vatandaş ucuza hamsi yiyebilecek. Stokları koruma adına çıkarılan bu düzenleme balıkçılığı bitirecek. Ayrıca Karadeniz'deki hamsi stoku sadece bizim ülkemize ait değildir ki. Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerin sorunudur. Komşu ülkelerde böyle bir karar söz konusu değildir. Kota uygulanacaksa bunu tüm ülkeler uygulamalıdır. Alınan kararlar yanlıştır. Uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Hamsi kendi kendine kotayı zaten uyguluyor. Bu uygulama ile balıkçılığın da sonu gelir, vatandaşın hamsi yemesi de son bulur" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın aldığı tedbirlerin özellikle hamsi avında etkili olduğunu kaydeden Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu ise, bu konudaki kararlılığın devam etmesinin hamsi avının daha uzun süre yapılmasını sağlayacağını ifade etti.
Bakanlığın hamsi kasalarına 12 kilogram standart uygulaması getirmesinin diğer bölgelerde normal olduğunu ancak Karadeniz'deki balıkçıları mutlu etmediğini belirten Ahmet Mutlu, "Bu uygulamanın Karadenizli balıkçılar için 15-16 kilograma çıkarılmasını ümit ediyoruz. Diğer bölgelerde 12 kilogramlık kota normal olabilir ancak Karadeniz Bölgesi'nde bu rakam ekonomik değil" dedi.
HABERE YORUM KAT