Hikmet Hatırnaz'dan iddialara cevap
Pazar 53/8 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde olağanüstü kongre sonrası eski ve yeni yönetim arasında yaşanan tartışma devam ediyor. Bu kez savunma sırası önceki dönem başkanı Hikmet Hatırnaz'da:
Pazar 53/8 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde geçen ay yapılan olağanüstü genel kurulda Hikmet Hatırnaz başkanlığındaki yönetim, seçimleri kaybederek görevden ayrılmıştı.
Yeni yönetim ise görevi devraldıktan sonra kooperatifin 9 ay önce Hikmet Hatırnaz yönetimi tarafından açılan market şubesini zarar ettiği gerekçesiyle kapatmıştı.
Bu olayın ardından kamera karşısına geçen Hatırnaz yeni yönetimi eleştirerek, suçlamalarda bulunmuştu.
Hatırnaz’ın açıklamalarının ardından yeni yönetim adına Başkan Nihat Kantoğlu ve yönetim kurulu üyeleri Hasan Banko ile Metin Kılıç da basın açıklaması yaparak cevap vermişti. Hatırnaz yönetimini de eleştiren ve marketin zarar ettiği için kapatıldığını anlatan yeni yönetimin açıklamalarına bu kez de Hikmet Hatırnaz’dan cevap geldi.
Hatırnaz Pazar53’e yaptığı yazılı açıklamada, kendini savunarak, “Yanlış bir iş yapmadım. Market zarar etmediği halde kapatıldı.” diyerek suçlamalara cevap verdi.
İşte Hatırnaz’ın yaptığı açıklama:
“MARKET ŞUBESİNİN ZARAR ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL!”
“Yeni şube market satış verileri 9 aylık toplam satış tutarı 1.700.000 TL’dir. Bir aylık ortalama aylık satış 189.000 TL. Ortalama kar marjı % 17. Buna göre giderler öncesi aylık brüt kar 27.500 TL. Kapatma iddiası ise aylık 14.250 TL zarar ettiği şeklinde. Böyle bir zararın oluşması için aylık 41.750 TL genel gider oluşması gerekir. Bu işyerindeki giderler elektrik ve personel gideridir. Kira gideri yok. 3 veya iş yoğunluğuna göre 4 personelle yürütülen yeni markette nasıl hesaplama yapılıp zarar tespit edildi? Zarar doğması için 8 veya 10 Personel çalıştırılırsa ki bu personeller halen kooperatifin merkez işyerinde istihdam edilmektedir. Diğer bir gerekçe ise Tarım İl Müdürlüğünün şubenin kapatılması için yazısı varmış. Böyle bir yazı yok. Kaldı ki ilgili müdürlük böyle bir emretme yetkisine sahip değildir. Burası, kooperatifin zaten var olan ve un ile yem satışı yapılan kötü görünümlü bir yeriydi. Biz bunu genişleterek daha hijyenik bir işyeri haline getirdik. Para kazanacak duruma getirdik.”
“HANGİ KURUMUN SGK VE VERGİ BORCU YOK?”
"Vergi ve SGK borçları göreve geldiğimizde 2015-2016 yılının muhasebe kayıtlarını bağımsız denetçilere denetlendirdik. Denetim sonucunda borç ve alacak kayıtlarının hatalı olduğunu gördük. Özellikle firmalara olan borç alacaklar gerçek durumu göstermediğini tespit ettik. Ortaklardan alacaklar hakeza aynı şekilde, banka hesapları kayıtlara alınmamış, kayıtlarla banka ekstreleri birbirinden farklı çıktı. Bunun gibi birçok muhasebe kayıtlarının hatalı olduğu bağımsız denetçiler tarafından rapor edildi. İlgili bağımsız denetim raporları kooperatif kayıtlarında mevcut; merak eden baksın ve önceki yönetimin hangi durumda hesapları bıraktığını görsünler. Bu kayıtları düzeltmek için 2015-2016-2017 yıllarının carı hesap ekstreleri alarak kayıtlarımızla kontrol ettik ve birçok hataları düzelterek gerçek duruma getirdik. Vergi borcu diye dillendirilen husus mali denetim firmasının tavsiyelerine uyarak 7143 sayılı yasa kapsamında geriye dönük vergi incelemesine maruz kalmamak için 2014 – 2015 - 2016 - 2017 yıllarına matrah artırımı yaparak vergi tahakkuk ettirdik. 6 taksit halinde ödeme planına bağladık. 3 veya 4 aylık SGK ve vergi borcumuzu da 7143 sayılı yasa kapsamında 6 taksitle yapılandırdık. Bu 3 ve 4 aylık vergi ve SGK borçları personelin maaşlarını ödemek adına personel maaşlarına öncelik verdik. Keza hangi kurumun SGK ve vergi borcu yok? Özellikle belediyeler. Genellikle taksitlendirilerek ödenme yapılmaktadır."
“BORÇLULARA VADELİ SATIŞ”
"Başka bir konu 20 bin 30 bin vadeli satış yaptılar iddiası. İstisnalar dışında ortaklara bizim dönemde böyle satış yapılmamıştır. Bu vadeli satışların tümüne yakını geçmiş dönemden gelmektedir. Kayıtlar ellerinde mevcut kişi kişi baksınlar hangi yıllardan geldiğine. Bizden önceki dönem genel kurulda ortak başı dekar başına 1.000 TL vadeli satış yapılır yetkisi almış ve bunu uygulamıştır. Yanı 30 dönüm çaylığı olan bir kişi 30 bin TL’lik vadeli alışveriş yapabilir. Kooperatifin böyle bir vadeli satış yapacak ekonomik gücü yok zaten düşük kar marjıyla çalışan kooperatifin bu şekilde vadeli satış yapıldığında ayakta durması mümkün değildir. Bu durumun yanlışlığını görüp, 23 Eylül 2018’de yapılan olağanüstü genel kurulda gübre hariç en az bin en çok ise üç bin TL’lik vadeli satış yapılması için yetki istedik.“
“DEVİR-TESLİM KONUSU”
"23 Eylül 2018 günü yapılan olağanüstü seçimli genel kurulda seçilen yeni yönetim kurulu, aynı günün akşamı personellerden anahtarları alarak ve kilitler değiştirilerek cebren devir-teslim alınmıştır. Ertesi gün saat 15.00’de telefonla aranarak ‘gelin devir teslim yapalım’ diye; sen zaten devir aldın neyin devri? Kooperatif ana sözleşmesi madde 78’de ‘görevi son bulan yönetim kurulu, yeni yönetim kuruluna seçim gününden başlayarak bir hafta içinde bütün hesapları bilgi ve belgeleri devretmek zorundadır’ denilmektedir. Hal böyleyken apar topar gümrükten mal kaçırırcasına cebren devir teslim alınmıştır."
“İBRA EDİLMEYEN YÖNETİM KURULU TEKRAR SEÇİLEMEZ MADDESİ”
"20.05.2018 tarihinde yapılan olağan mali genel kurulda ‘ibra edilmeyen yönetim kurulu tekrar seçilemez’ şeklinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reform Genel Müdürlüğü görüş bildirmiş. Gerek 1163 sayılı kooperatifler kanunu gerekse ana sözleşmede ibra edilmeyen yönetim kurulunun açık ve emredici hükmü olmamasına rağmen ilgili bakanlık yanlış görüş beyan etmiştir. Nitekim bu konuyla ilgili Yargıtay 11. hukuk dairesi E 1970 ve E 4282 sayılı içtihat kararlarında ibra edilmeyen yönetim kurulu üyelerinin görevi devam etmesine ve seçilmesinde bir yasal engel olmadığına karar vermiş ve uygulamalar da bu yöndedir."
HABERE YORUM KAT