HUZUR VE MUTLULUK
Klasik bir ifadeyle de olsa, huzur ve mutluluk; kişinin, şimdiki zamanda, var olan bütün duyularını, dengeli ve yoğun bir şekilde kullanarak hayatını sürdürebilmesidir.
Geçen yıl batıda yaşayan bir büyüğümüzün ziyaretine gitmiştim. Bana, ‘Rize huzurlu bir şehir mi, Rize’de mutlu musun?’ diye sormuştu. Ben Rize’de yaşamanın mutluluğunu şükrederek ifade etmiştim. O da bana, mutluluk ve huzur üzerine bana “İnsanoğlu, mutlu olmadan huzurlu olunabilir. Ama huzurlu olmadan mutlu olunamaz” demişti. Demek ki, İnsanoğlu, “Mutluyum o halde varım!” diyebilmelidir.
Bugünden, yarına bizlerden çok daha uzun yaşayacak olan yeni nesil genç kuşaklarımız ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin dünyasına ışık tutması dileğimle, mutlu ve insanlığa faydalı olma, huzur bulma konusunda öğrendiğim, yaşadığım önemli stratejileri bu yazımla sizlerin bilgilerine sunarak paylaşıyorum.
Mutluluk ve huzur… İnsanoğlunun hayattaki maddi, manevi bütün çalışma ve çabalarını tek gayesidir. Kimimiz büyük bir şehirde, kimimiz mevcut yaşadığı küçük bir şehir ve kasabada, kimimiz küçük bir evde, kimimiz bir otomobilde, kimimiz iyi bir üniversite kazanmada, sevindirdiğimiz bir yaşlının tebessümünde, kimimiz de annemizin başımızı okşayan şefkatli ellerinde veya dualarında buluruz mutluluğu. Kaynağı kişiye göre değişse de daha mutlu bir hayat için bazı stratejileri bilmekte yarar vardır.
Daha mutlu ve huzurlu bir hayat için 8 stratejiyi özetle yazıyorum.
1-İyilik yapın. Kuyruktaki yaşlı bir amcaya veya teyzeye sıranızı verin. Dini bayramlar başta olmak üzere, büyüklerinizi arayın hatır sorun bayramını, gününü ve gecesini tebrik edin, varsa sıkıntılarını paylaşın.
2- Hayatınızdaki nimetlerin değerini bilin. Haftada bir gün hayatınızdaki 3–5 güzel şeyleri kaydedin. Listenizi sürekli geliştirin. Bunlar bir sınavınızdan iyi not almaktan tutun da gönül verdiğiniz takımın galibiyetine kadar her şey olabilir.
3- Hayatın meşru ve mubah olan zevklerinden hiçbir zaman aşırıya kaçmadan yararlanın. İçinde bulunduğunuz anın ve çok kıymetli olan zamanın, sağlığınızın, yağmurlu bir havada toprağın kokusunun, yediğiniz güzel bir yemeğin ya da güneşin sıcaklığını, yağmurun ıslaklığını hissedin.
4- Teşekkür ve dua edin. Kendisine sadece maddi değil, maddi veya manevi borçlu olduğunuzu düşündüğünüz biri varsa, teşekkür etmeyi ertelemeyin. Hak etmişse, iltifatta bulunun. Çünkü iltifat marifete tabidir.
5- Affetmeyi ve sabretmeyi öğrenin. Sizi kırmış ya da aldatmış birine, kızgınlığınızı unutup, bağışlayıcı olun. Aldatılmışlıktan ders alarak, hiçbir zaman, sizde ne aldatan, ne de aldanan olunuz. Bu kişilerle arkadaşlığınızı yeniden gözden geçirerek, daha fazla kırgınlığa meydan vermeden, güzel bir lisanı hal ile uzaklaşınız.
6- Dostlarınıza ve aile fertlerinize zaman ayırın. Mutlu ve huzurlu olmayı sağlayan, nerde yaşadığınız, unvanınız hatta sağlığınız değil, sağlam kişisel ilişkilerinizin düzenli devamıdır.
7- Ruh ve beden güzelliğinize iyi bakınız. Sağlam ve hak olan inancınızın itikadı doğrultusunda, maneviyatınızın gereklerini yerine getirmeye zaman ayırmak. İyi bir uyku, düzenli spor ve egzersiz, gülmek, neşelenmek ve eğlenmek her zaman kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
8- Stresle ve herkes için geçerli olan hayatın zorluklarıyla başa çıkma yolları ve çalışmalarını geliştirin. Güçlükler karşısında dirençli ve sabırlı olmanın yollarını öğrenin. Özetle, Mutluluğu sağlayan, dürüst, iyi, çalışkan, insanları seven ve iyilik yapan, vefa ve sevgi gibi erdemleri kendisine ahlak edinen insan, mutlu ve huzurlu insandır.
YAZIYA YORUM KAT