1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. İddianameye de tekzip gelebilir!
İddianameye de tekzip gelebilir!

İddianameye de tekzip gelebilir!

Kapatma istemiyle hazırlanan iddianamenin, Doğan grubu gazetelerinin tekzip edilmiş yalan haberlerinden oluştuğu ispat edildi.

A+A-

Delil diye gösterilen haberlerin birçoğunun 'tekzip'li olması iddianameye yansımadı bile...

AK Parti hakkında kapatma istemiyle açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavclığı'nın hazırladığı iddianamenin ana eksenini medya haberleri oluşturuyor. Ancak iddianameye dayanak oluşturan haberlerin bir çoğuna tekzip yayınlaması nedense dikkate alınmamış. Özellikle Doğan Grubu gazeteleri Hürriyet, Milliyet ve Vatan ile Cumhuriyet kaynaklı haberlerin tekzip yayınlanmayanlarının önemli bir kısmının da 'yalan' olduğu belgelenmiş. Hukukçular ve uzmanların da dikkati çektiği bu noktaya Başsavcılığın itibar etmemiş olması tartışma konusu oldu.

Kimileri bu iddianamenin ciddiye bile alınmaması gerektiğini söyledi ancak nihai olarak Anayasa Mahkemesi bu iddianameyi kabul ederek incelemeye aldı. İşte yalanlanan haberlerlerden bazıları:

Aynı gün yalanlandı
Diyarbakır Valiliği'nce yayınlandığı gün yalanlanan bir haber 'kapatma gerekçeleri' arasında yer aldı. 15 Şubat 2008'de Doğan Haber Ajansı bölge muhabirinin geçtiği haber, Milliyet ve Gazetesi'nde 'Diyarbakır'da içki yasağı var' şeklinde yayımlandı. Diyarbakır Valiliği İl Dernekler Müdürü Mehmet Selim, bu haberi anında tekzip etti. Selim, lokallere 31 Mart 2005'te yürürlüğe giren Dernekler Yönetmeliği'ndeki hususlara uyulması konusunda bir tebligat gönderdiklerini açıkladı. Diyarbakır Valisi de içki yasağı haberlerini tekzip etti. Böyle bir yasaklama olmamasına rağmen Hürriyet Gazetesi'nde 18 Şubat 2008'de, lokallarin avukatlarının yasağın kalkması için dava açacağı haberleri yer buldu.

Savcı takipsizlik vermişti
İDDİANAMEDE TRT'deki 'Düşünce İklimi' programı da delil olarak sunuluyor. Prof. Dr. Mim Kemal Öke'nin hazırladığı programa konuk olan Prof. Dr. Hayrettin Karaman'ın şeriat propagandası yaptığı iddia ediliyor. CHP İzmir Milletvekili Enver Öktem aynı gerekçe ile program hakkında suç duyurusunda bulunmuş ancak Cumhuriyet Savcılığı, konuyu incelemeye bile gerek görmeyerek takipsizlik kararı vermişti.

YALAN OLDUĞUNU YAZMADILAR
Show TV'de 25-26 Şubat 2008'de yayımlanan, 'Bugün de bunlar oldu' başlıklı gizli kamera görüntüleri ile Cumhuriyet ve Milliyet Gazetesi'nde 'İzzet Ünver Lisesi'ne başörtülü öğrencilerin alındığına dair haberler üzerine İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, okulda ön inceleme yaptırdı. İnceleme sonunda fotoğrafların okul dışında çekildiği saptandı. Özer, 'Olay çarpıtılmış. O yüzden soruşturma açılmasına bile gerek görmedim' dedi. Tüm internet sitelerinin dehşet diye kopyaladığı bu haberlerin yalan olduğunu kimse yazmadı.

Temizlikçiyi memur yaptılar
KARTAL İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Atasoy, Cumhuriyet'te 19.02.2008'de yayınlanan 'Resmi kurumda türbanlı personel' haberini aynı gün yalanladı. Müdür Atasoy, 'türbanlı kamu görevlisi' diye lanse edilen kişinin temizlikçi olduğunu kamuoyuna açıkladı. Ancak gazeteye herhangi bir dava açılmadı. Müdür Atasoy, 'Onları yalan haberleriyle başbaşa bıraktım' dedi.

KONUŞMANIN DEVAMI YOK
BAŞBAKAN Erdoğan'ın 2003'te Malezya ziyaretinde News Straits Times gazetesine verdiği demeçte kullandığı 'Modern bir İslam devleti olarak Türkiye, medeniyetlerin uyumuna örnek olabilir' sözü, laikliğe aykırı bulunurken, aynı demeçte yer alan devam cümlelerine Türk basını yer vermiyor. Cümlelerin devamında Erdoğan, Türkiye'de bir 'İslam devrimi' olamayacağını anlatıyor.

Okuldaki mescidi bir tek Vatan Gazetesi gördü!
VATAN Gazetesi'nde 17 Aralık 2007'de manşetten Özel Şevkat Koleji'nde öğrencilerin ve öğretmenlerin türbanla derse girmesi hakkındaki haberler yayımlandı. Okul sahibi İsmail Müftüoğlu bu haber üzerine tüm basına ertesi gün okulu gezdirdi. Gazeteciler okulun bodrum katında olduğu iddia edilen mescite de rastlamadı. İki Milli Eğitim müffettişinin yaptığı incelemede sözkonusu haberi doğrulayacak bir durum olmadığı tespit edildi. Cumhuriyet Gazetesi'nde, '19 Mayıs'a Alternatif Etkinlik' başlığı ile 22 Mayıs 2007'de yayımlanan haberde Adana'daki bir lisenin etkinliğine değinilerek 'Salonda Atatürk posteri asılmadı'diye yazılıyor. Programa veli olarak katılan AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan bu haberi 'dev Atatürk posterleri asılıydı' diyerek yalanlamıştı.

Sokak görüntüsünü okul diye verdiler
MİLLİYET Gazetesi'nde 27 Şubat 2008'de yayınlanan, 'türbanlı liseliler okulun bahçesinde geziyor' haberinde adı geçen Bolu Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi ve İzzet Baysal Sağlık Meslek Lisesi hakkında yapılan ön incelemede, bu görüntülerin okul dışındaki sokağa ait olduğu açıklandı.

İZİNLİ PROGRAMA
CUMHURİYET Gazetesi'nde 17 Nisan 2007'de yayınlanan Altındağ'daki, 'Kutlu Doğum Şöleni'ne ilçedeki müdürünün emriyle zorunlu katılım emri verildiği yazıldı. Haberde İlçe Müdürü olarak Ali Özay'ın bu talimatı verdiği yazıyordu. Oysa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt'tu. Bozkurt, söz konusu ilanının kaymakamlık izin altında sadece bilgilendirme amaçlı oluduğunu ve kesinlikle katılım zorunluluğunu olmadığını belirtti. STAR

SAMANYOLUHABER YALAN HABERLERİ KAMUOYUNUN DİKKATİNE SUNMUŞTU:






































































































HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız