1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. İsrail vahşetine büyük öfke
İsrail vahşetine büyük öfke

İsrail vahşetine büyük öfke

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

A+A-

DİYARBAKIR GAZZE GİRİŞİMİ''NİN İSTASYON MEYDANI'NDA DÜZENLEDİĞİ MİTİNGLE İSRAİL SALDIRILARI PROTESTO EDİLDİ

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, ''Diyarbakır Gazze Girişimi''nce düzenlenen mitingle protesto edildi.

Aralarında çeşitli sivil toplum kuruluşları bulunan ve kendilerini ''Diyarbakır Gazze Girişimi'' olarak tanımlayan grup, İsrail'in Gazze'de başlattığı saldırıları protesto etmek için İstasyon Meydanı'nda bir miting düzenledi.

Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan mitingde konuşan gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak, İsrail'in bu saldırıları yapabilmek için başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerden destek aldığını söyledi.

''Diyarbakır'ın müdafaasının Gazze'den geçtiğini'' savunan Dilipak, şöyle dedi:

''Gazze düşerse Mescid-i Aksa önünde bir engel kalmaz. Kudüs düştüğü gün ilk hedef Şanlıurfa ve Diyarbakır'dır. Gazze'de bunu durduramazsak yarın aynı şey senin çocuğunun başına gelir. Onun için Filistin davasına sahip çıkın demiyorum. Kendi davanıza sahip çıkın diyorum. Sadece lanet etmeyin, tövbe edin. Bizim safımız şu olacak, haksızlık ve zulüm nereden gelirse gelsin, karşısında duracağız. Zalim babam da olsa onun karşısında, mazlum düşmanım olsa onun yanında olmalıyız. İsrail mallarını boykot edelim.''

Filistinli doktor Hasan Bereket de tüm Müslümanları Gazze'de yaşayan insanlara destek vermeye çağırdığını belirterek, ''Gazze'de şehit olanların şu anda gökten bizi izlediğine eminim'' dedi.

Yaklaşık 4 saat süren miting, okunan duanın ardından sona erdi.

Mitinge katılanlar, sık sık İsrail, ABD ve destek veren ülkeler aleyhinde sloganlar atarak saldırıları protesto etti.

Öte yandan, miting alanında açılan stantlarda Filistin'e yardım için gıda maddeleri satıldı. Alana giren vatandaşlar güvenlik güçlerince tek tek aranırken, pankart ve dövizler kontrol edildi.

-BEYOĞLU'NDA İKİ FARKLI GRUP TARAFINDAN PROTESTO GÖSTERİSİ YAPILDI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Beyoğlu'nda iki farklı grup tarafından gösteri düzenlendi.

Taksim Meydanı'ndaki Tramvay durağında toplanan ve çeşitli sivil toplum örgütleri ile sendikaların oluşturduğu ''Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu''na üye bir grup, ''Katil ABD, Ortadoğu'dan defol'', ''Filistin halkı yalnız değildir'', ''Her yer Filistin, hepimiz Filistinliyiz'' ve ''Yaşasın halkların kardeşliği'' şeklinde slogan attılar.

Platform adına açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, tüm dünyanın gözü önünde bir vahşetin yaşandığını belirterek, Ortadoğu'yu kan ve gözyaşına boğan bu saldırıyı kınadıklarını bildirdi.

Demirdizen, insanlık suçu olan saldırın ve katliamların sona erdirilmesini gerektiğini kaydetti.

Açıklamanın ardından grup, sloganlar atarak Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüdü.

Önder Babat Kültür Merkezi tarafından düzenlenen ve Galatasaray Lisesi önünde toplanan başka bir grup ise ''Her yer Gazze, Hepimiz Filistinliyiz'', ''Katil İsrail Ortadoğu'dan defol'' sloganları atarak saldırıları kınadı.

Burada grup adına açıklama yapan tiyatro sanatçısı Gül Göker de Gazze'ye yapılan saldırıların dünya halklarını bir kez daha dayanışma refleksi, duyarlılık ve kardeşçe sahiplenme açısından sınava tabi tuttuğunu ifade ederek, saldırıların biran önce durdurulması gerektiğini söyledi.

Yoğun güvenlik önlemleri ve yağış altında gerçekleştirilen iki basın açıklamasının ardından gruplar dağıldı.

TRABZON

Trabzon'da İskenderpaşa Camisinde, Gazze'de hayatı kaybedenler için kılınan gıyabi cenaze namazının ardından, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla, Trabzon Belediyesi önünde miting düzenlendi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan ve Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nun yanı sıra çok sayıda vatandaşın katıldığı mitingde, Tertip Komitesi Başkanı Cemal Binler, tüm dünyanın gözleri önünde Gazze'de bir katliam yaşandığını söyledi.

Dünyanın bu katliama sessiz kaldığını ifade eden Binler, ''Terörist İsrail, hain yüzünü Filistin topraklarında gerçekleştirdiği saldırıyla bir kez daha göstermiştir. İsrail, kadın, çocuk ve yaşlı demeden sivil halka yönelik canice saldırılar düzenliyor. ABD ve AB'de İsrail'in yanındadır. Filistin bize Abdülhamid'in emanetidir. Bu Arapların meselesi değil. Ümmetin meseledir, Türkiye'nin meselesidir'' diye konuştu.

Mitingde konuşma yapan Filistinli Abdullah El Şeyh de İsrail'in çocuk, yaşlı demeden bir katliam yaptığını belirterek, ''İsrail Gazze'ye bombalar yağdırıyor. Filistin halkı katlediliyor. Ancak tüm dünya bunu niye görmüyor. Her şeye rağmen Filistin dimdik ayaktadır ve daha da güçlüdür'' dedi.

-DENİZLİ-

Denizli'de İsrail'in saldırıları sonucunda hayatını kaybeden Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Denizli Gönüllü Teşekküller Platformu'nun öncülüğünde Delikliçınar Camisi'nin avlusunda ikindi vakti kılınan cenaze namazına AK Parti İl Başkanı Bilal Uçar da katıldı.

Denizli İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Hasan As'ın kıldırdığı gıyabi cenaze namazından sonra dua edildi.

Camisi avlusunda toplanan vatandaşlar, sloganlar atarak İsrail'e tepki gösterdi. Grup İsrail ve ABD'yi uzun süre protesto etti.

-VAN-

Van'da, kılınan ikindi namazının ardından camiden çıkan bir grup, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları kınadı.

Van Hak ve Özgürlükler Platformu öncülüğünde yapılan protesto gösterisi Hz. Ömer Camisi bahçesinde yapıldı.

Grup, Gazze'de hayatını kaybedenler için caminin bahçesinde gıyabi cenaze namazı kıldı ve dualar okudu.

İsrail bayraklarını yakan kalabalık, İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Sık sık ''Hamas'a selam direnişe devam'', ''Kahrolsun İsrail'' sloganları atan kalabalık, daha sonra İskele Caddesi'nden Beşyol Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti.

Polisin yürüyüşe izin vermemesinin ardından, grup olaysız bir şekilde dağıldı.

-ERZİNCAN-

Erzincan Cumhuriyet Meydanı'nda, Erzincan Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği ile bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının organize ettiği mitinge, kar yağışına rağmen çok sayıda vatandaş katıldı.

Erzincan Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Murat Aykal, mitingde, İsrail'n düzenlediği saldırıda ölü sayısının 500'ü geçtiğini, 2 bin kişinin de yaralandığını belirterek, Filistin'de yaşananların bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Mitinge katılanlar, İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı, ABD Başkanı George Bush ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in kuklaları ile İsrail bayrağını yaktı.

-CİZRE-

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Mustazaf-Der tarafından Nuh Nebi Cami avlusundaki basın açıklamasına çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldıktan, daha sonra ABD ve İsrail aleyhine slogan attı.

Mustazaf-Der Cizre Şube Başkanı Ferhat Dündar, İsrail'in Gazze'de giriştiği eylemde kadın, yaşlı ve çocuk demeden yüzlerce masum insanın katledilmekte olduğunu söyledi.

İslam ülkelerinde nefret uyandıran bu hareketin, siyonizmin cani karakterini bir kez daha tescil ederek gerçek yüzünü bütün dünyaya gösterdiğini ifade eden Dündar, olaylara Müslümanların seyirci kalmasının ise gaflet olduğunu ifade etti.

İsrail'in ABD'nin yeşil ışık yakmasıyla eylemlerine başladığını vurgulayan Dündar, şöyle konuştu:

''Zalimin zulmünü bitirmesi için ondan merhamet dilenmez. Şurasını iyi bilmemiz gerekir ki Müslüman'ın Müslüman'dan başka dostu ve Allah'tan başka hamisi yoktur. Bugün Müslümanların yek vücut olarak bir araya gelme günüdür. Tüm dünyaya sesleniyoruz. Biliniz ki Kudüs'ü haçlılardan alan Selahaddini Eyyubi'nin torunları olarak Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesinin safındayız.''

TOKAT

Tokat'ta çeşitli çeşitli sivil toplum örgütlerince oluşturulan Filistin Dayanışma Platformu üyeleri ve çok sayıda vatandaş, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Yağmur altında toplanan kalabalık grup, ellerinde İsrail'i protesto eden pankart ve dövizler taşıdı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan mitingde, platform adına basın açıklamasını okuyan Nedim Başaran, Filistin'e yapılan saldırıları kınadıklarını belirterek, saldırılarda çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Mitingde İsrail bayrakları yakılırken, bir grubun da üzerinde Filistin bayrağı olan bir tabut taşıdığı görüldü.

-SAMSUN-

Samsun 78'liler Derneği ve Türkiye Barış Meclisi Samsun Barış Girişimi üyesi bir grup, Hürriyet Mahallesi Süleymaniye Geçidi'nde toplanarak İsrail'i kınayan döviz ve pankartlarla, sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Samsun 78'liler Derneği üyesi Recep Kaygusuz, İsrail uçaklarının Gazze Şeridi'ni füze yağmuruna tuttuğunu ve Gazze'yi yerle bir ettiklerini söyledi.

Filistinli çocukların çığlıklarını kulaklarında hissettiklerini ifade eden Kaygusuz, ''Gazze'deki kuşatılmışlığa, açlığa, yoksulluk ve yoksunluğa göz yumanların tüm bu göz yaşları sahte. İnsanlık bunları unutmuyor, kanmıyor, aldanmıyor. Artık Türkiye'nin bu oyunun aktörü olmasını engellemeliyiz. Saldırgan İsmail devletine ve destekleyicilerine karşı sözde değil, özde caydırıcı yaptırım uygulaması için harekete geçmeliyiz'' diye konuştu.

-ADANA-

Adana'da Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı tarafından Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen mitinge, sağanak yağışa rağmen çok sayıda vatandaş katıldı.

''Kahrolsun İsrail'' pankartları, Filistin bayrakları açarak, sloganlar atan katılımcılardan bazıları İsrail ve ABD bayrağını yaktı.

Daha sonra grup adına konuşma yapan Alparslan Kuytul, İsrail'in saldırılarında çok sayıda Müslümanın hayatını kaybettiğini belirterek, saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi.

Kuytul, kurulduğu günden bu yana hem Orta Doğu'nun hem de dünyanın huzurunu bozan İsrail'in şimdi de yeniden mazlum Filistinlilere katliam yaptığını kaydetti.

Kur'an-ı Kerim okunması ve ilahilerin söylenmesinin ardından, Filistin'de ölenler için gıyabi cenaze namazı kılan vatandaşlar, yapılan duaların ardından dağıldı.

-BAYBURT-

Bayburt'ta Türk Dünyası Parkı'nda, Anadolu Gençlik Derneği, Eğitim Bir-Sen ve İnsan Hakları Derneği Bayburt Şubesince miting düzenlendi. Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Sadettin Yazoğlu, mitingde yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşanan vahşete seyirci kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Dünyanın, tarihin gördüğü en vahşi soykırım girişimlerinden birine sahne olduğunu ifade eden Yazoğlu, ''Irkçı emperyalistlerin başını çektiği İsrail, bütün dünyanın gözleri önünde bir soykırım gerçekleştiriyor. Siyonistler, insan haklarını karakterlerine uygun bir şekilde ihlal etmeye devam ediyor. Zalim işgal güçleri, tasallutlarıyla çocuklara ve kadınlara varana kadar herkese, her türlü saldırıda bulunmayı sürdürüyor'' dedi.

Filistinliler için dua eden grup, İsrail aleyhinde çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

-SAFRANBOLU-

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde toplanan bir grup, Aslanlar Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Grup adına Yaşar Özkan, bütün dünyanın gözü önünde trajedi yaşanmasına rağmen önlem alınmadığını belirterek, ''Katliama seyirci kalınıyor, insan hakları, hukuk ve adalet gibi evrensel değerlere olan saygımızı yitiriyoruz. İsrail artık saldırılarını durdurulmalıdır'' dedi.

Bu arada, Gazze'deki saldırılarda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından da İstiklal Marşı okundu.

Grup daha sonra, çeşitli sloganlar atarak, Yahudilere ait ürünlerin kullanılmamasına yönelik üzerlerinde ürün isimlerinin yazıldığı el broşürleri dağıttı.

GAZİANTEP'TE YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİNİN KATILIMIYLA, ÖLEN FİLİSTİNLİLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Gaziantep'teki bazı sivil toplum örgütleri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

Gönüllü Sivil Toplum Örgütleri Platformunca düzenlenen miting için vatandaşlar, Maarif Kavşağı'nda toplandı. Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan miting, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Platformu oluşturan derneklerin başkanları, mitingde birer konuşma yaptı. Gazze'de yaşananları anlatan konuşmacılar, İsrail'in Filistin'de genç, yaşlı, çocuk demeden herkesi katlettiğini, her gün çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Mitinge katılan bazı vatandaşlar, İsrail'in yanı sıra ABD aleyhine pankartlar açtı. Bazıları da ellerinde üzeri kanlı oyuncak bebekler taşıdı.

Yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla ölen Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından toplu dua edilmesiyle, miting sona erdi.

Mitingde, İsrail bayrağı da yakıldı.

-KADINLARDAN İSRAİL'E PROTESTO-

Öte yandan, Gaziantep'te bir araya gelen Buluşan Kadınlar Platformu üyeleri, İsrail'i protesto etti.

Mısır'ın Filistin sınır kapısını açması ve İsrail zulmünün durdurulması için topladıkları 5 bin imzayla merkez postane önüne gelen kadınlar, ellerinde Filistin fotoğrafları taşıdı.

Kadınlar, yazdıkları mektup ile topladıkları imzaları Mısır Cumhurbaşkanlığı ile Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğine gönderdi.

Buluşan Kadınlar Platformu adına konuşan Gülhan Dinç, İsrail zulmünün bir an önce sona ermesini istediklerini söyledi.

Buluşan Kadınlar Platformu adı altında bir imza kampanyası başlatıldığını anlatan Dinç, şunları kaydetti:

''Gazze için Mısır Büyükelçiliğine ve Cumhurbaşkanlığına bir mektup yazıldı. Bu mektup ve toplanan imzaları postaneden Mısırlı yetkililere gönderiyoruz. Bu tüm yurt genelinde yapılan bir eylemdir. Slogan yok, sadece resimlerdeki vahşet orada yaşanan dramı anlatmaya yetiyor. Şu ana kadar 5 bin imza topladık.''

EMEP, ÖDP VE TKP ÜYELERİ İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ

EMEP, ÖDP ve TKP üyeleri Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'i protesto etti.

Ellerinde ''Direnen Filistin kazanacak'' ve ''ABD-İsrail-Türkiye işbirliğine son'' yazılı dövizler taşıyan EMEP, ÖDP ve TKP üyeleri Balgat Pazaryeri'nde toplanarak İsrail aleyhine sloganlar attılar.

Grup adına okunan basın açıklamasında, İsrail'in başlattığı kara harekatı nedeniyle Gazze'ye tıbbi ve gıda yardımlarının gönderilemediği ve insanların hayatlarını kaybetmeye devam ettiği ifade edildi.

AK Parti hükümetinin de eleştirildiği basın açıklamasında, Türkiye'nin İsrail ile yaptığı bütün anlaşmaları iptal etmesi ve İsrail ordusu ile yapılan işbirliğine de son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamanın ardından bir süre daha slogan atan grup üyeleri dağıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum