İŞTE AK PARTİ'NİN BİLDİRİSİ
AK Parti MYK toplantısıyla ardından Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat açıklama yaptı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Anayasa Mahkemesinin dün aldığı kararın muhatabının Anayasaya göre yasama yetkisini elinde bulunduran TBMM olduğunu söyledi.
Fırat, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin dün açıkladığı kararın, bütün boyutlarıyla ayrıntılı bir şekilde MYK toplantısında ele alındığını belirtti.
Fırat, şunları kaydetti:
''10 ve 42. maddelerdeki anayasa değişikliklerini esas yönünden iptal eden Mahkeme kararı, kaçınılmaz olarak yürürlükteki Anayasamız'ın çizdiği yetki çerçevesi ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan demokratik sistemimize uygunluk bakamından tartışılmaktadır. Nevi şahsına münhasır bir hukuk pratiği oluşturması bakımından da çokça tartışılacağı açıktır.
KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİNİN AÇIK İHALİLİDİR
Aslında bu kararın muhatabı, Anayasamıza göre yasama yetkisi tekelini elinde bulunduran Yüce Meclisimiz'dir. Anayasa Mahkemesinin kararı, Yüce Meclis'in yasama yetkisine doğrundan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir. Zira Anayasa Mahkemesinin kararına konu olan yasal düzenlemeler, herhangi bir siyasi partinin siyasi kararı değildir, bizzat TBMM'nin iradesi olarak ortaya çıkmıştır, 550 milletvekilinin 411'inin oylarıyla Yüce Meclisimiz'de kabul edilmiştir. Bu itibarla söz konusu kararın sınırlarının Anayasamız'da açıkça belirtilen TBMM'nin yasama yetkisi ve kuvvetler ayrılığı bakımından dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. TBMM'de en büyük gruba sahip siyasi parti olarak; bu değerlendirmelerin ilk ve öncelikli olarak Yüce Meclisimiz tarafından yapılması gerektiği kanısındayız. Bu husus, anayasal kuvvetler ayrılığına dayanan demokrasimiz ve hukuk sistemimizin sağlıklı bir şekilde çalıştırılması açısından hayati bir önem taşımaktadır.
BÜTÜN SİYASİ PARTİLERE SORUMLULUK DÜŞMEKTEDİR
Milletimizinden aldığı yetkiyle Yüce Meclisimiz'de temsil edilen bütün siyasi partilere bu bağlamda görev ve sorumluluk düşmektedir. Biz, herkesin bu sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini umuyoruz. Anayasa Mahkemesi tarafından gerekçeli kararın en kısa sürede açıklanmasını da bekliyoruz.''
Fırat, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın da bu gelişmeler ışığında 10 Haziran Salı günü yapılacak AK Parti TBMM Grup toplantısında değerlendirmeler yapacağını da söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, ''Tartışılan erken seçim değil, tartışılan anayasada belirtilmiş olan devlet kurumlarına, erklere verilmiş olan yetki sınırlarının aşılmasıyla ilgilidir, erken seçimle ilgili değildir'' dedi.
Fırat, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasındaki açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
YETKİ SINIRLARI AŞILDI
Toplantıda erken seçimin gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya Fırat, ''Yok, hayır. Tartışılan erken seçim değil, tartışılan anayasada belirtilmiş olan devlet kurumlarına, erklere verilmiş olan yetki sınırlarının aşılmasıyla ilgilidir, erken seçimle ilgili değildir'' yanıtını verdi.
''Kapatma davasıyla ilgili savunma yapıp mahkemeye sunacaksınız, karardan sonra bunda bir değişiklik olur mu?'' şekilindeki bir soruya karşılık olarak Fırat, ''Olabilir. Sürece bakacağız. Daha yeni zaten tebliğ edildi. Biliyorsunuz süremiz var. Bu konuda da Merkez Yürütme Kurulumuz ayrıca karar verecektir'' dedi.
Bir gazetecinin ''Parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliğine mesafeli davrandınız. Bu konuda başörtüsüyle ilgili kararın beklendiği ifade ediliyordu karar verildi. Bu konuda atılacak bir adım var mı?'' şeklindeki sorusunu Fırat, ''Tabi öncelikle şunu düzeltmek lazım 10 ve 42. maddeye baktığımız zaman başörtüsüyle doğrudan ilgili olan bir yasal düzenleme değildir. Bu tamamen eşitlik ilkesi ve eğitim konusundaki yüksek öğretimde eşitlik ilkesiyle ilgilidir'' diyerek yanıtladı.
Fırat, ''Türban düzenlemesi Anayasa değişikliği iptal edildi. MHP Genel Başkanı'nın bir çağrısı oldu 'kapatma davasının temel argümanı ortadan kalkmış oldu' diye bu kapatmayı nasıl etkiler?'' sorusu üzerine şunları söyledi:
ANAYASA İHLALİ OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ
''Türban düzenlemesi demeyelim ona, yanlış olur. İkisi birbirinden ayrı ve bağımsız olan davalardır. Birisi Anayasa değişikliğinin incelenmesiyle ilgilidir. Aslında Anayasamız çok açık ve sarih olarak TBMM tarafından yapılmış olan anayasa düzenlemelerinin ancak şekil bakımından Anayasa Mahkemesi tarafından inceleneceği konusunda kesin hükme sahiptir. Dolayısıyla bu madde aşılarak esasa girilmiş olmasını biz Anayasa'nın ihlali olarak değerlendiriyoruz. Parti kapatma tamamen ayrı bir konudur, ayrı maddelerle ilgilidir.''
Dengir Mir Mehmet Fırat, savunmaya Merkez Yürütme Kurulu'nda mı karar verileceğine yönelik bir soru üzerine de ''Savunma bir ekip tarafından hazırlanır. Hızlandırılması ve içeriğinin ne olması konusu tabii ki Merkez Yürütme Kurulu tarafından karara bağlanır. Biliyorsunuz daha yeni aldık. Hazırlık safhası ve ondan sonraki stratejiler Merkez Yürütme Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Bugünkü Merkez Yürütme Kurulumuz tamamen az önce açıklamış olduğum konuyla ilgiliydi'' dedi.
Savunma vermemek gibi bir stratejilerinin olup olamayacağı sorusuna Fırat, ''Merkez Yürütme Kurulu her şeye kadirdir. Neye karar verirse o yapılır'' karşılığını verdi.
''Anayasa Mahkemesinin kararı ile ilgili Meclis'te bir genel görüşme açmak gündeminizde mi?'' sorusuna karşılık olarak ise Fırat, ''Anayasa Mahkemesinin kararları üzerine Meclis görüşmesi açılamaz. Açılmasına da gerek olmadığı kanısındayım'' dedi.
Bir gazetecinin ''Bazı hukukçular Anayasa Mahkemesinin yetkisini aştığını öne sürüyor buna katılıyor musunuz?'' sorusu üzerine Fırat, ''Bu yöndeki girişim hukuki sorunlara yol açar. Zaten hukuki yönden bir sorun açılmıştır. Hukuki sorunları çoğaltma yönünde bir gayretin içerisinde olunmaması gerektiği kanısındayız'' diye konuştu.
HABERE YORUM KAT