
İŞTE MÜSİAD İLE TÜSİAD FARKI
Yüksek öğretime girişte katsayı ile ilgili değişikliğe Rize MÜSİAD'dan bir açıklama geldi. TÜSİAD da konuyu değerlendirdi. İşte iki bakış açısı:
Türkiye, YÖK tarafından üniversiteye giriş sınavlarında meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı uygulamasının kaldırılmasını tartışıyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şube Başkanı Cem Temizel, YÖK'ün tek katsayı uygulaması ile sanayinin nitelikli iş gücü bulma noktasında çektiği sıkıntıların ortadan kalkacağını bildirdi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ise, yüksek öğretime girişte katsayı ile ilgili değişikliğin mesleki eğitimin sorunlarını çözmeyeceğini, istihdamın gelişmesine ve işsizlikle mücadeleye de hizmet etmeyeceğini bildirdi.
MÜSİAD’IN AÇIKLAMASI
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şube Başkanı Cem Temizel, yaptığı yazılı açıklamada, üniversiteye girişte 10 yıldan bu yana süregelen, eşit şartlarda eğitim ve insan hakları ilkelerinin ihlal edildiğini, tek katsayı uygulaması kararıyla bu haksızlığın giderildiğini belirtti.
Üniversiteye girişte farklı katsayı uygulamasının, meslek liselerine yönelik ilgiyi azalttığını ifade eden Temizel, şöyle devam etti: ''Bu da uzun yıllar iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman istihdamı hususunda büyük bir boşluk oluşturmuş ve bir mesleksizler ordusu meydana getirmiştir. YÖK, mesleki eğitimi bitirme noktasına getiren katsayısı eşitsizliğini kaldırıp, tek katsayı sistemini tekrar uygulamaya koyarak, büyük bir hatadan dönmüştür. Ülkemizin eğitim sistemini sıkıntıya sokan bu durumdan, uzun bir aradan sonra geri adım atılmış olması, kamuoyunun beklenti içinde olduğu mesleki eğitim reformunun gerçekleşmesine ilişkin önemli bir adımdır. Eşit şartlarda eğitim ilkesine uygun olmayan ve insan hakları ihlali olan bu uygulamanın kaldırılmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.''
Temizel, alınan kararın, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde eğitim alanında attığı adımlara da katkı sağlayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Kararla birlikte, Türkiye'de mesleki eğitime verilen önem artacaktır. Tek katsayı uygulaması ile sanayinin nitelikli iş gücü bulma noktasında çektiği sıkıntılar ortadan kalkacaktır. MÜSİAD camiası ve iş dünyası olarak, ülkemiz adına alınan bu isabetli kararı destekliyor, karara imza atan YÖK üyelerini kutluyoruz. Umudumuz, Türkiye'de eğitim özgürlüklerinin tam olarak uygulanması noktasında tüm adımların atılması ve ülkemizin bu şekilde küresel arenada rekabet gücünü arttırmasıdır.''
TÜSİAD’IN AÇIKLAMASI
TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada ise, Türkiye'de sanayi ve hizmet sektörlerinin yüksek nitelikli ara kademe insan gücüne ihtiyaç duyduğu belirtilerek, son yıllarda mesleki ve teknik eğitim sisteminde modüler sisteme geçiş gibi olumlu adımlar atıldığı, kamuoyunda mesleki ve teknik eğitimin önemiyle ilgili farkındalığın geliştiği ve bu okullardaki öğrenci sayısında artış gerçekleştiği dile getirildi.
Bununla birlikte, söz konusu okulların müfredatla ilgili ve yapısal sorunlarının çözüldüğünü ve sanayinin beklentilerini karşılayabildiğini söylemenin güç olduğu vurgulanan açıklamada, ''Bu nedenle, mesleki ve teknik okulların kalitesinin iyileştirilmesi, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun olarak yapılandırılmaları ve mezunlarının doğrudan iş hayatına atılmalarının desteklenmesi öncelikli bir konudur" denildi.
Açıklamada, yüksek öğretime girişte katsayı uygulamasının, imam hatip liseleri ile ilgili de yoğun tartışmalara yol açtığı, hatta bu konunun mesleki ve teknik eğitim reformunu zaman zaman gölgede bıraktığı ifade edildi.
İmam hatip liselerinin din görevlisi yetiştirmek üzere tasarlandığı, ancak zamanla kuruluş amacından uzaklaştığı savunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ''Ülkenin imam-hatip ihtiyacını karşılamaya yetecek sayıda imam hatip lisesinin eğitime devam etmesi ve mezunların arzu ettikleri takdirde kendi alanlarında yüksek öğrenime devam etmeleri sağlanmalıdır. Geriye kalan imam hatip liselerinin meslek lisesi statüsü kaldırılmalı ve gerekli müfredat uyumu yapılarak genel liseye dönüştürülmelidir. Bunun yanında, liselerde, normal ders saatlerinin dışında, velilerin istemi üzerine, nota ve sınava tabi olmayan din dersleri konulması, isteyen ailelerin çocuklarına dinini öğretme ihtiyacına cevap vermek bakımından yararlı olacaktır."
HABERE YORUM KAT