İşte Yargıtayı rahatsız eden paket
Türkiye ve dünyada büyük tepkilere neden olan Yargıtay bildirisinin asıl nedeninin gündemdeki Yargı reformu olduğu ortaya çıktı.
YARGITAY'IN yayınladığı sert bildirinin, hükümetin hazırlayarak AB'ye sunduğu ve kimi akademisyenlere göre 'yargıçlar iktidarını' sarsan Yargı Reformu Strateji Taslağı ile ilgili tepkilerden kaynaklandığı belirtiliyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) üyeleri de reformun tartışıldığı Antalya'daki toplantıyı da protesto ederek katılmadı. Yüksek Yargı çevrelerini rahatsız eden Yargı Reformu Strateji Taslağı ile Türkiye'de yargı mensupları için etik ilkeleri ve davranış kuralları belirlenecek. Yargının bütün kademelerini kapsıyacak bir şekilde 'Yargısal Etik ve Davranış Kuralları'nı içeren bir belge oluşturulacak.
HSYK KARARLARI İNTERNETTE
Yargıtay ve Danıştay'ın aldığı kararlar içtihat birliğinin daha iyi sağlanabilmesi, hakim, savcı ve avukatlar ile bilim adamlarının alınan kararları bir bütün olarak görebilmelerini sağlamak için internet ortamında yayınlanacak. Aynı şekilde HSYK'nın disipline ilişkin kararları da internette yayınlanacak. Hakimler ve savcıların disiplin suçu teşkil eden ve cezalandırılması gereken hal ve hareketleri HSYK kanunla belirlenen bu disiplin suçlarını işleyen hakim ve savcılar hakkında disiplin cezası kararları vermekte ancak bu kararlar sadece ilgilisine tebliğ edildiğinden başkalarınca görülemiyor. Taslakta bu durum şöyle açıklanıyor:
ORTAK BİR DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
TASLAKTA bu durumun şeffaflık sağlayacığı vurulanarak yargının tarafsızlığına eve yolsuzlukla mücadeleye de örnek teşkil edeceği belirtiliyor. Reform taslağında, yargı mensupları ile ilgili disiplin düzenlemeleri arasında birlik ve paralellik bulunmadığı ve bu konudaki düzenlemelerin de 'muğlak ifadelerle' kaleme alındığı belirtilerek, yeni bir düzenlemenin gerekliliğine vurgu yapılıyor. Taslakta, yüksek mahkemelerin başkan ve üyeleri dışındaki yargı mensupları için uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma olmak üzere yedi tür ceza düzenlendiğine dikkat çekildi. Buna rağmen, Yargıtay mensupları için 'uyarma' ve 'görevden çekilmeye davet' olmak üzere iki, Danıştay mensupları için, 'uyarma' ve 'hizmet süresine göre istifa etmeye veya emekliliğini istemeye davet edilme' olmak üzere iki tür disiplin cezası öngörüldüğüne işaret edildi.
HSYK'YA TBMM'NİN ÜYE SEÇMESİ
Taslakta şöyle denildi: 'Yolsuzlukla mücadele, yargıya güven, meslek onur ve ahlakı gibi temel değerlerin daha iyi korunabilmesi açısından yargı mensupları ile ilgili disiplin hükümlerinin açık, sınırları çizilmiş ve belirli hale getirilecek ve yüksek mahkeme başkan ve üyeleri ile ilgili paralel düzenlemeler yapılacaktır.'
Yargı reformu önerileri arasında en dikkat çekici değişiklik tekliflerinden birini de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değiştirilmesi oluşturuyor. Ön taslakta, HSYK'nın bina ve sekretaryasının ayrılması, Kurul'a mali özerklik verilmesi, yerel mahkemelerden de üye seçilmesi önerileri yer alıyor. Yerel mahkemelerden HSYK'ya seçilecek adayların bir kısmının TBMM tarafından seçilmesi de isteniyor. Aynı şekilde, Yargıtay'ın 250 olan üye yapısında da indirimler öneriliyor. Ön taslakta ayrıca tüm yargı hakimlerine Adalet Akedemisi'nde yargı bağımsızlığı konusunda ders, seminer ve konferanslar verilmesi de yer alıyor. Yargı reformunun bazı başlıkları şöyle:
ASKER SİVİLİ YARGILAYAMAYACAK
Askeri mahkeme binaları askeri bölgeler dışına çıkarılacak ve sivilleri yargılayamayacak.
'Hakimler ve Savcılar Birliği' kurulacak. İdari ve mali özerkliği olacak olan Birlik, yargı bağımsızlığı uyarınca İçişleri Bakanlığı'nın ve mülki amirlerinin denetimi dışında kalacak.
Bilirkişilik yeniden ele alınacak. Kürtçe ve benzeri yerel dilleri konuşabilen bilirkişi listeleri hazırlanacak.
Muhtıra yazma tekniği!
BİLDİRİYE bir tepki de Genç Siviller'den geldi. Genç Siviller, Güvenpark'ta yaptıkları protestoda Yargıtay'ın dünkü bildirisi ile adeta anamuhalefet partisi görevine soyunduğunu söyleyerek Yargıtay'a iki öneride bulundu: 'Ya varlığınızı bundan sonra siyasi parti olarak devam ettirin ya da doğru dürüst muhtıra vermeyi öğrenin...' Yargıtay'a 'Yargıtay Partisi' olarak devam etmeleri halinde 'Yargıtay'a Hızlandırılmış siyasete giriş dersi' ve 'Yargıtay Başkanları Kurulu'na e-muhtıra yazma teknikleri' derslerini tavsiye ettiler.
STAR
HABERE YORUM KAT