Kafkaslarda savaş sınıra dayandı
Sarp Kapısı'ndan giriş yapan Gürcü vatandaşları, ülkelerinde büyük karmaşa yaşandığını ve genç yaştaki erkek çocukların askere alındığını söylediler.
Gürcistan'ın Güney Osetya'ya müdahalesine Rusya'nın karşılık vermesiyle çıkan çatışmalar üzerine bu ülkedeki Türk şoförler, araçlarını bırakarak Türkiye'ye giriş yaparken; Sarp Sınır Kapısı'ndan giriş yapan Gürcüler ise ülkelerinde büyük karmaşa yaşandığını ve genç yaştaki erkek çocukların askere alındığını söyledi.
Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'ya müdahalesine Rusya'nın karşılık vermesiyle başlayan çatışmalar iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. Artvin'in Hopa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Gürcüler, ülkelerinde büyük karmaşa yaşandığını ve insanlarda endişenin hakim olduğunu belirtti. Çocuklarının askere alındığını kaydeden Gürcüler, Türkiye'ye yakın yerlerde ise durumun sakin olduğunu dile getirdiler.
Gürcistan'daki Türk şoförler ise, yaşanan karmaşa üzerine bu ülkedeki araçlarını bırakarak Türkiye'ye giriş yaparken, çatışmaların yaşandığı bölgede büyük bir endişe yaşandığını ifade ettiler.
Öte yandan yaşanan çatışmalar sebebiyle Sarp Sınır Kapısı'nın her iki tarafında da uzun araç kuyrukları oluşurken, giriş-çıkışlarda problemlerin yaşandığı öğrenildi.
Güney Osetya sorunu nedir?
Uluslararası toplumun tepki gösterdiği, sürmekte olan çatışmalara neden olan sorun, yıllar önce başladı.
Gürcistan ile Güney Osetya arasında ABD ve Rusya'nın da devreye girmesiyle sağlanan ateşkes, birkaç saatin ardından sona erdi. Gürcistan bu sabah, "anayasal düzeni yeniden sağlama operasyonu" kapsamında bölgeyi ateş altına aldı.
Gürcistan, 26 Mayıs 1918 tarihinde, ülkedeki bütün azınlıklara eşit siyasi ve sosyal haklar verdi, kendilerini serbestçe geliştirme imkanı tanıdı;
Ancak 1919'da yerel meclisleri kapatma kararı aldı. Güney Osetya'daki Gürcü hakimiyeti 25 Şubat 1921 tarihinde Kızıl Ordu'nun Gürcistan'a girmesiyle sona erdi.
Güney Osetya, 1922'de "Güney Osetya Özerk Bölgesi" olarak Gürcistan'a bağlandı. Eski Sovyetler Birliği zamanında durgun bir dönem geçiren bölge, Sovyetlerin dağılması sürecinin ardından pek çok bağımsızlık hareketine sahne oldu.
Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya ile birleşmeyi isteyen Güney Osetya ve Gürcistan arasındaki gerginlik 1989 sonlarından itibaren artış gösterdi.
Güney Osetya'nın, 20 Eylül 1990 tarihinde kendisini "Demokratik Güney Osetya Sovyet Cumhuriyeti" ilan etmesine, Gürcistan aynı yıl içinde söz konusu bölgenin özerk statüsünü kaldırdığını açıklayarak, tepki gösterdi. Bu gelişmeden sonra, 1991'de Gürcü birliklerinin başkent Tshinvali'ye girmesiyle çatışmalar başladı.
14 Temmuz 1992 tarihinde Ruslar, Gürcüler ve Osetlerden oluşan 4 bin kişilik barış gücü birlikleri bölgeye girerek, ateşkesi sağladı.
Ateşkesin denetlenmesi için taraflar arasında Rusya'nın da katılımıyla ortak kontrol komisyonu oluşturuldu. Bölgede ateşkes sağlanıncaya kadar süren çatışmalarda 39 bin Oset ve 11 bin Gürcü evlerini terk etti.
Güney Osetya bölgesinde yaklaşık 10 gün Gürcü köylerine yoğun ateş açılması üzerine başlayan çatışmalar şiddetlenerek devam etti.
Gürcistan, taraflar arasında sağlanan ateşkesin üzerinden kısa süre geçmesinden sonra bölgedeki Gürcü yerleşim birimlerinin bombardımana tutulduğunu gerekçe göstererek geniş çaplı askeri operasyon başlattı.
Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya Cumhuriyeti'ndeki nüfusun yüzde 90'ı Rus pasaportu taşıyor.
HABERE YORUM KAT