1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Karadeniz Sahilini Bitirdiler
Karadeniz Sahilini Bitirdiler

Karadeniz Sahilini Bitirdiler

Kilyos'ta ikiye bölünen gemiden sızan yakıt ve yağlar, Karadeniz sahilini siyaha boyadı. Hamsi ve istavrit 20 yıl boyunca tehlikede...

A+A-

Fırtına nedeniyle İstanbul Kilyos açıklarında ikiye bölünen gemiden sızan yakıt ve yağlar, Karadeniz sahilini siyaha boyadı. Denizdeki kirlilik dalgalar nedeniyle kontrol edilemiyor. Genelde hamsi ve istavrit çıkan bölgedeki kirliliğin etkilerinin en az 20 yıl sürmesi bekleniyor.

Moldova bayraklı "Orcun C" isimli kuru yük gemisinin karaya oturması ve ikiye bölünmesinin ardından kıyıda başlatılan temizleme çalışmaları kapsamında sahillerden 10 ton yakıt toplandı.

İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar, akaryakıtı temizlemek amacıyla 105 kişinin bilfiil çalıştığını söyledi.

Ukrayna'dan gelip Gemlik'e gitmekte olan geminin 21,4 metre eninde, 145 metre boyunda olduğunu ve kaza sırasında içinde 21 personeli bulunduğunu anlatan Birpınar, gemide 96 ton fuel oil, 25 ton da dizel oil olduğunu vurguladı.

Cennet koyu cehenneme döndü

Birpınar, "Kaza sonucu kirlilik en çok Demirciköy sahili Uzunya plajı ve Cennet Koyu plajını etkiledi. Kıyıda yaklaşık 5 santimetre kalınlığında kirlilik tabakası oluşmuştu. Denizdeki kirliliği şu anda kontrol edemiyoruz, ama plajlardaki kirliliğin temizlenmesi için çalışıyoruz. Uzunya plajındaki kumların üzerindeki yakıt tamamen toplandı. Cennet koyu plajındaki temizliği de sanırım 2-3 gün içerisinde bitiririz. Ama denizden daha ne kadar gelir bilemiyoruz. Kıyıya vuranı temizleyeceğiz" dedi.

105 kişinin orada yoğun bir şekilde çalıştığını ifade eden Birpınar, denizde herhangi bir çalışma yapılmasının mümkün olmadığını, orada çok yüksek dalgalar olduğunu belirtti.

54 bin 417 lira para cezası

Birpınar, "Böyle bir olaya sebebiyet verenler hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı, 54 bin 417 lira çevre cezası yazdı" dedi.

Olayın bir kaza olduğunu dile getiren Mehmet Emin Birpınar, ellerinden geldiği kadar kıyıları temiz tutmak ve var olan kirliliği temizlemek için mücadele ettiklerini söyledi.

Temizleme çalışmalarını Çevre ve Orman İl Müdürlüğünün koordine ettiğini, geminin bağlı olduğu Mare Denizciliğin ekibinin de katıldığı çalışmalarda toplanan yakıtların oradan uzaklaştırıldığını belirten Birpınar, denizdeki kirlilik için şu an yapılacak bir şey olmadığını ifade etti.

Mehmet Emin Birpınar, "Durgun bir denize olsa kirliliğin yayılmasını engelleyici önlemler alınabilir, ama orası çok dalgalı, zaman zaman 2-3 metreye çıkıyor dalgalar" dedi.

Geminin denizden çıkarılması çalışmalarının, sonraki süreç olduğunu, bunun için havaların sakinleşmesinin de beklenmesi gerektiğini aktaran Birpınar, "Bundan sonra, kanun, uygulama ve yönetmelik kapsamında zarar tespit komisyonu kuracağız ve zararı tespit edeceğiz" diye konuştu.

"Etkisi en az 20 yıl sürer"

Doğa Savaşçıları Çevre Koruma Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş, kazanın meydana geldiği yerden su numunesi alarak laboratuvara gönderdiklerini, sonucun Pazartesi günü belli olacağını söyledi.

Gemideki yakıtın bir kısmının denizin dibine çöktüğünü ifade eden Çetintaş, "Oradaki tespitlerimiz uzun süreli kirliliğin devam edeceği yönünde. Denizin dibine çökenlerin temizlenmesi çok uzun süre alır. Kilyos'taki balıkçılarla da konuştuk. 'Bunun yansımalarını Mart-Nisan aylarında ağ atmaya başladığımızda göreceğiz' diyorlar. Doğrudur, bunun etkisi en az 20 yıl sürer" dedi.

Çetintaş, akıntılarla kirliliğin yayılmaya başladığını, Kilyos sahilinde denizin üstünün mazot yağı tabakası ile kaplandığını vurgulayarak, "Dün tespit edilen bir martı vardı, yakıt bulaşmış, herhalde ölmüştür, çünkü dün can çekişiyordu" dedi.

Genelde hamsi ve istavritin avlanıldığı bölgedeki sahillerin, balıkların yumurta sahaları olduğuna dikkati çeken Çetintaş, kirlilik meydana geldiği için balıkların burada çoğalamayacağını kaydetti.

Denizcillik Müsteşarlığı'ndan açıklama

Kilyos Güven Burnu önlerinde karaya oturan ve kırılan Moldova bayraklı "Orçun C" adlı gemiden dolayı bugün itibarıyla bir koyun kaba temizliğinin tamamlandığı, diğer iki koyda temizlik çalışmalarına devam edildiği belirtilerek, toplam 10 tonun üzerinde atık toplandığı bildirildi.

Denizcilik Müsteşarlığından yapılan açıklamada, Karadeniz'deki şiddetli fırtına nedeniyle 19 Ocak günü Türkeli Güven Burnu'nda karaya oturan ve kırılan Moldova bayraklı "Orçun C" adlı geminin 21 mürettebatının kurtarıldığı anımsatıldı.

İstanbul Liman Başkanlığınca gemi kazalarıyla ilgili rutin yürütülen idari tahkikatın bu kaza için de başlatıldığı ifade edilen açıklamada, gemide 96 metrik ton fuel oil ile 25 metrik ton diesel oil bulunduğu, geminin, 2 nolu ambarından itibaren kırıldığı ve saat 06.00 itibarıyla bölgede gemiden kaynaklı kirlilik olduğunun bildirildiği belirtildi.

Kirliliğe müdahale kapsamında, ilgili mevzuat hükümleri gereği İstanbul Vali Yardımcısı Başkanlığında bölgesel koordinasyon kurulu oluşturulduğu kaydedilen açıklamada, Bölgesel Operasyon Komitesi Başkanlığınca, olay yeri koordinatörü olarak bir uzman personel kaptan atandığı ifade edildi.

Olay yeri koordinatörlüğünce karadan yapılan tespit çalışmalarında, 10 kilometrelik bir sahil şeridi içerisinde yaklaşık 1 kilometrelik sahil şeridinin kirlendiğinin görüldüğü kaydedilen açıklamada, geminin sahibinin 19 Ocak'ta, "gemiden sızan yakıttan kaynaklanan kirliliğin büyümesini engellemek, bertaraf çalışmaları yapmak ve gemi yakıt tanklarında bulunan yakıtın alınmasına yönelik konusunda uzman bir firmaya yetki verdiklerini" bildirdikleri kaydedildi.

Açıklamada, olay yeri koordinatörü tarafından kıyı şeridinde oluşan kirliliğin temizlenmesine yönelik görevlendirmeler yapılarak kıyıda ilk temizlik çalışmalarına 19 Ocak'ta başlandığı belirtilen açıklamada, dün 50 personelle yürütülen temizlik çalışmaları sonucunda 5 tondan fazla atık (fuel oil ve kıyı malzemesi karışık) toplandığı bildirildi.

İstanbul Valiliği bünyesinde zarar tespit komisyonu çalışmalarına başlandığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "110 personelle bugün günün ışımasıyla birlikte kıyıda kaba temizlik çalışmalarına başlanmıştır. Kaba kirliliğin yaklaşık 1 kilometre sahil şeridinde olduğu ve 3 küçük koyu kapsadığı tespit edilmiştir. Kazanın sahilde olması, denize dökülen yakıtın daha geniş alana yayılmasını engellemiştir.

Bugün itibarıyla bir koyun kaba temizliği tamamlanmış olup diğer iki koyda temizlik çalışmalarına devam edilmektedir. Toplanan kaba atık 5 ton civarında olup, toplam 10 tonun üzerinde atık toplanmıştır. Yarın sabah gün ışımasıyla temizlik çalışmalarına 100 personelle yeniden başlanacaktır. Gemi üzerinde kalan yakıtın alınmasıyla ilgili hazırlık çalışmaları tamamlanmış olup hava müsaadesi ile gün ışığında gemideki yakıtın tahliye işlemleri gerçekleştirilecektir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum