1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Karadeniz'in Suyu Güneydoğu'ya!
Karadeniz'in Suyu Güneydoğu'ya!

Karadeniz'in Suyu Güneydoğu'ya!

Enerji darboğazına düşmemek ve kuraklığın önüne geçmek için boşa akan sular son damlasına kadar değerlendirilecek. İşte üç önemli proje...

A+A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bunun için üç önemli proje geliştirdi.

Bunlardan birincisi, yerli enerji kaynaklarını harekete geçirmek için elde taşınabilen ve bir evin elektriğini üretebilecek küçüklükte mikro türbinler.

İkinci adım olarak yıllardır denize veya boşa akan sular boru hatlarıyla Doğu ve Güneydoğu gibi ihtiyaç duyulan bölgelere taşınacak.
Üçüncü proje ise, barajlardan akan suların tekrar geri kazanımı.

"Bakü'den Ceyhan'a boru hattıyla petrol taşınıyor. Biz niye ülkenin boşa akan sularını bir ucundan diğer ucuna taşımayalım?" diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yakında projeleri yatırımcıların bilgisine sunacaklarını söyledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre Türkiye'de yıllık ortalama yağış miktarı 501 milyar metreküp.
Bu rakamın 274 milyar metreküpü toprak ve su yüzeyleri ile bitkilerden olan buharlaşmalar yoluyla atmosfere geri dönüyor. Geri kalan kısımdan 69 milyar metreküplük kısmı, yer altı suyunu beslerken, 158 milyar metreküplük bölümü ise akışa geçerek akarsular vasıtasıyla denizlere ve göllere boşalıyor.

Türkiye, sularının önemli bir bölümünü sulama ve elektrik üretimi amaçlı kullanıyor. Ancak, küçük ve orta ölçekli nehirlerin önemli bir bölümü değerlendirilmeden denizlere akıyor.
Enerji Bakanlığı, denizlere ve göllere boşa akan suları değerlendirmek için harekete geçti.
Bunun için bakanlık, ülke içi su kaynaklarını boru hatlarıyla ihtiyaç duyulan başka bölgelere taşımak için proje geliştiriyor.

Bu amaçla nehirlerin yapısı, muhtemel boru hattı güzergahı, boru hattının yapısı vb. fizibilite çalışması yapılıyor.
Son projelerini anlatan Bakan Hilmi Güler, 'Su Boru Hatları' diye adlandırdığı projeyle ilgili önemli mesafe aldıklarını ve çalışmaların tamamlanmasıyla bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Bakan Güler, "Dünyanın bir ucundan diğer ucuna boru hatlarıyla petrol, gaz taşınıyor. Bizim suyumuz boşa akıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bunun için, boru hatlarını ülkenin su ihtiyacının karşılanmasında kullanmak istiyoruz. Su boru hatları kuruyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Bakanlığın üzerinde çalıştığı en ilginç projelerden birisi de barajlarda elektrik üretim amaçlı kullanılan suyun tekrar barajlara kazandırılması. Bunun için, kurulacak özel bir sistemle akan su tekrar barajlara taşınacak.

Enerji Bakanlığı, proje kapsamında 10 baraj üzerinde çalışıyor. Enerji Bakan Hilmi Güler, çalışmaların tamamlanma aşamasında olduğu ve yakında projeyi yatırımcıların bilgisine sunacakları bilgisini verdi. Elde edilen başarıya göre proje diğer barajlara yönelik genişletilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
10 Yorum
  • suskun / 07 Ağustos 2008 Perşembe 09:40

    cayelili kardeşim doguda yaşayanlar bizim ülkemizden değil mi bu şekilde dışlamak hiç doğru bişey değil belki haklı olabilirsin ama kurunun yanında yaşıda yakmayalım yoremizde hiç mi yanlış yaşayan insan yok iyi düşün

    Yanıtla (0) (0)
  • zafer utku / 04 Ağustos 2008 Pazartesi 14:55

    hiçbir su boşa akmaz ,doğal dengenin korunması için akarsuların dikkatli kullanılması ve yatağının değiştirilmemesi gerekir,aksi takdirde ulaştıkları havzalarda problemler yaşanır,iklim değişikliklerine sebep olunur

    Yanıtla (0) (0)
  • eser paşalı / 03 Ağustos 2008 Pazar 21:58

    çayelili haklısın gardaşım once herkes vatandaşlık gorevini yerine getırsın sonra sularımızı paylaşırız o kadar..

    Yanıtla (0) (0)
  • MAHMUT ALAN / 03 Ağustos 2008 Pazar 18:15

    Derelerimizden akıp denize akan suları boşa akan sular olarak değerlendirmek yanlıştır. Bu akarsuların denizlere akmasında mutlaka büyük faydalar vardır. Bu suyun tamamının çekilip borularla başka yere nakledilmesi doğal dengeyi bozacaktır. Fakat akarsuyun belli bir bölümü ülkenin diğer bölgeleri için değerlendirilebilir. Küçük akarsular için üretilen portatif elektrik türbinleri ise harika. Enerji Bakanlığı çalışanlarını tebrik etmek gerekiyor. Gerçekten çalışıyorlar.

    Yanıtla (0) (0)
  • ayşe / 03 Ağustos 2008 Pazar 15:44

    peki çayelili sen niye dogudan gelen karpuzu vb şeyleri yiyon senin beninmi var bu ülkede senin gibi düşüneler zaten bu ülkeyde ayrım yapiyor çok tek taraflı düşünüyon yanlış böyle basit düşünmeyelim artik ne olur

    Yanıtla (0) (0)