KÜÇÜK BALIKÇININ DERDİ BİTMİYOR
KARADENİZLİ BALIKÇILAR, AĞLARINA ZARAR VEREN YUNUS BALIKLARI YÜZÜNDEN MAĞDUR OLDUKLARINI BELİRTİYOR
Denizlerde av yasağının 15 Nisan’da başlamasının ardından büyük tekneler bakım için yeni sezona hazırlık yaparken, küçük balıkçılar avlanmayı sürdürüyor.
Deniz suyunun beklenenden soğuk olması nedeniyle daha önce bu günlerde avladıkları Barbon Balığının henüz görünmediğini belirten balıkçılar, en büyük sıkıntılarının Yunus balığının ağlarını parçalayarak zarar vermesi olduğunu söylüyorlar.
Yaklaşık 40 yıldır balıkçılık yapan Osman Usta, devletin Yunus Balığı konusunda tedbir almasını beklediklerini belirterek, “Bizim için en büyük tehlike, Yunus Balıklarının ağlarımızı parçalaması. Zaten zor şartlarda avlanan küçük balıkçı 2 bin TL aldığı ağları bir gecede bu balık tarafından parçalanmasıyla iyice mağdur oluyor. Yunus Balığı hem fazla miktarda balık yiyor hem de ağlarımıza zarar veriyor. Yunus Balığının zarar vermediği bir balık yok. Dolayısıyla bu balığı denizlerde yiyen başka bir balık olmadığından sayısı her geçen gün artıyor. Devlet bu anlamda koruyucu tedbirler alabilir. Bazı dünya ülkelerinde olduğu gibi yılda bir kez bu balığın kontrollü bir şekilde avlanmasına izin verebilir. Ayrıca tekne büyüklüğü ve ağ derinlikleri balığın üremesinde olumsuz etki yapıyor” dedi.
Bölgede Mart ayı sonunda kar yağışının deniz suyunu etkilediğini belirten Usta, “Deniz suyunun soğumasıyla birlikte özellikle kıyıya yakın yerlerde yemlenen başta Barbon balığı henüz görünmedi. Az miktarda avladığımız mezgit, istavrit gibi balıklar sayesinde ayakta durmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT