Madde bağımlılığı
Hep ne söylüyoruz, Spor için önce sağlık
Hatta Maddeye değil, hayata bağlanın
İşte bu sloganların yer aldığı el broşürünü, Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz hazırlatıp binlerce gencimize ve aile reislerine dağıtmıştır. Rize Gençlik Merkezi Müdürü Cafer Küçükmustafayı bu çalışmasından dolayı kutluyorum.
Peki nasıl olur madde bağımlığı tedavisi?
İlk madde kullanımıyla başlayan psikolojik bağımlılık, kullanılan maddenin cinsi ve miktarına bağlı olarak kısa sürede fiziki bağımlılığa dönüşmekte ve çok kötü sonuçlara kadar gitmektedir. Madde bağımlılığının sonu ağır bireysel ve toplumsal yıkımlara varıyor.
Tedavi son derece zordur. Sosyal ve psikolojik yaklaşımlar ile klinik tedavi gereklidir.
Psikolojik bağımlılık aşamasındaki birey madde kullanmaktan vazgeçse dahi, duyacağı yoksunluk belirtilerini şiddetle yaşar ve tekrar maddeye dönebilir.
Bağımlılığa yakalananların kendi başına tedavi amacıyla doktora gitmesi veya bir sağlık kuruluşuna başvurması beklenmemelidir. Bu artık kendi iradesinden çıkmakta ve görev yakınlarına, bütün topluma düşmektedir.
Birey, madde bağımlılığından kurtulabilmesi için bulunduğu ortamdan, kötü arkadaş çevresinden koparılmalı ve bir psikiyatri uzmanına müracaat edilerek önereceği tavsiyelere uyulmalıdır.
Madde bağımlılığından kurtulmak isteyen kişinin güçlü bir iradeye sahip olmasının yanında, onu sabırla koruyacak ve her zorluğa katlanabilecek aileye, arkadaş dost çevresine ihtiyaç vardır. Bağımlılık, sabırlı yaklaşımla ve profesyonel tedavi uygulamalarıyla kontrol altına alınabilir ancak.
Bu konuda 6 ay önce ilimizde faaliyete başlayan Yeşilay Rize Temsilciliğimize maddi ve manevi desteklerinden dolayı Rize Valimiz Sayın Kasım Esen beye, 82. Yıl Devlet Hastanemiz Başhekimi Op. Dr. Lütfü Çırakoğluna, aynı hastaneden Uzman Dr. Zelkif Akgül ile Dr. Ekrem Yalçına ve Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Çay-Kur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Kızılay Rize Şube Başkanı Mehmet Nuri Gezmiş beylere, cemiyetimiz adına şükranlarımızı iletiyorum.
YAZIYA YORUM KAT