Maddelere geçilmesine 397 kabul
TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılması görüşmelerindeki oylamada 397 kabul oyu çıktı.
TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılması için AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği maddelerine geçilmesine ilişkin yapılan oylamada, 397 kabul, 113 ret oyu çıktı.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçilmesi oylandı. Yapılan gizli oylamaya 517 milletvekili katıldı. Oylama sonucunda, 397 kabul, 113 ret, 4 çekimser ve 3 oy boş çıktı.
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, sonucu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.
Genel Kurulda, gruplar, kişisel ve Hükümet adına yapılan konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklif üzerinde yapılan konuşmalardan ana başlıklar şöyle:
CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, ''teklifin Anayasaya aykırı olduğu'' gerekçesiyle önerge verdi. Bunun üzerinde usul tartışması açıldı. Önerge üzerinde ilk sözü Sav aldı.
CHP Ankara Milletvekili Sav, türban üzerinden siyaset yaparak, hasata çıkanların, ''Haşat'' olacağını savunarak, ''Elma şekerini AK Parti yiyecek, sapı da hasada çıktığını sananların elinde kalacak'' dedi.
Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de aleyhteki konuşmasında, laikliğin kaldırılması halinde, ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' sözünün, ''Egemenlik kayıtsız şartsız Allah'ındır'' şeklinde değişeceğini, ''Millet'' yerine ''Ümmet''in geleceğini söyledi.
Konuşmaların ardından birleşimi yöneten Pakdil, teklifin, Anayasa ve içtüzüğe aykırı olmadığını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti ve MHP'in ortak Anayasa değişikliği teklifinin, ''Karşı devrim yanlılarını cesaretlendirecek, yeni bir konuma taşıyacak içerikte olduğunu, Cumhuriyetle bir hesaplaşma amacı güttüğünü'' öne sürdü.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Demokratik ülkede hiç kimse kendi fikrinin, düşüncesinin laikliğe olan inancının doğruluğunu bir başkasına onaylatma mecburiyetinde değildir'' dedi.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi halinde, yükseköğrenimde gerilimin ortadan kalkacağını, üniversite yöneticilerinin, öğrencilere ayrımcılık yapmanın tedirginliğinden kurtulacağını söyledi.
DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, başörtüsü ile ilgili olarak, ''Sorunun yöntem, biçim ve içerik itibariyle bu şekilde gündeme getirilmiş olması, siyasi rantla ilgilidir. Çözümü de çözümsüzlüğü de partiler için hasat mevsimidir'' dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, Anayasada yapılmak istenen değişikliklerde İnkılap Kanunlarına aykırı hiçbir felsefe, düşünce ve amaç bulunmadığını söyledi.
HABERE YORUM KAT