1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Marmara'da yüzyılın felaketi
Marmara'da yüzyılın felaketi

Marmara'da yüzyılın felaketi

Marmara'da yaşanan sel felaketinde 32 kişi öldü. 8 kayıp var. Haftasonu ise benzer bir yağış daha bekleniyor.

A+A-

Marmara'da yaşanan sel felaketinde 26'sı İstanbul, 6'sı Tekirdağ'da 32 kişi hayatını kaybetti. Sele kapılan 8 kişi ise halen aranıyor. Cuma ve cumartesi günü "benzer" şekilde yeni bir yağışlı hava bekleniyor.

Tekirdağ'ın Saray ilçesinde çiftlik evinde sele kapılan aileden baba Fatih Çakar'ın cesedine ulaşıldı. Arama kurtarma ekiplerince sabah başlatılan arama çalışmaları sonucunda baba Fatih Çakar'ın cesedi, olay yerinin yaklaşık 500 metre yakınında biriken çamurun altında bulundu.

Fatih Çakar'ın cesedinin, Saray Devlet Hastanesine kaldırıldığı bildirildi. Sele kapılan aileden Berna Çakar'ı (8) arama çalışmaları sürdürülüyor. Çalışmalar sonucu anne Handan (30) ile Büşra (12) ve Azra Çakır'ın (6) cesetleri bulunmuştu.

BASIN EKSPRES YOLU ULAŞIMA AÇILDI

İstanbul'da dün etkili olan yağış nedeniyle su baskınına uğrayan ve trafiğe kapatılan Basın Ekspres Yolu kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

Başakşehir girişindeki TIR garajınd da enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. TEM Otoyolu ile E-5 Karayolu ve Atatürk Havalimanı bağlantısını oluşturan ve dün su baskınına uğrayan Basın Ekspres Yolu'ndan araçların çift yönlü olarak geçişlerine izin verilmiyor. Bu yolun Başakşehir girişinde gece yağan yağmur nedeniyle oluşan su birikintisi ve çamur ise belediye ekiplerince tahliye ediliyor. Başakşehir girişinde yer alan ve dün yine su baskınına uğrayan TIR garajındaki arama, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının da sürdüğü gözlendi.

İSTANBUL'DA 3 GÜNDE 1432 EV VE İŞ YERİNİ SU BASTI

İstanbul'da son 3 günde 1432 ev ve iş yerini su bastı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, kent genelinde etkili olan sağanak yağışın ardından bu sabah saat 08.00'e kadar itfaiyeye 1432 su baskını ihbarı yapıldı.

Özellikle, Küçükçekmece, Bahçelievler Kocasinan, Gaziosmanpaşa, Silivri, Çatalca ve Pendik'te etkili olan ev ve iş yeri su baskınlarından 581'inin tahliyesi itfaiye ekiplerince gerçekleştirildi.

169 müracaat İSKİ'ye yönlendirilirken, 90 ihbara ilişkin çalışma da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerince yapıldı. 316 ev ve iş yerindeki suyun tahliyesini de vatandaşlar yaptı. Halen 276 ihbara ilişkin çalışma ise itfaiye ekiplerince sürdürülüyor.

GELECEK YAĞIŞLAR DÜNÜ ARATMAYACAK

Büyükşehir Belediyesi, selin etkili olduğu bölgelerde temizlik, hasar tespit ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, hasar tespit kesin raporlarının ilçe kaymakamlıkları başkanlığında kurulacak ekipler tarafından hazırlanacağını bildirdi.

Kartal ile doğusunda kalan semtlerin gök gürültülü sağanak yağmurlu, diğer semtlerin ise parçalı çok bulutlu gökyüzü ile güne başladığı belirtildi.

Pazartesi sabah saatlerinde başlayan ve çarşamba gecesine kadar kuvvetli yağan yağmur etkisini azaltarak, cuma akşam saatlerine kadar aralıklarla devam edecek. Cuma akşamı ile Cumartesi günü son günlerde yaşanan yağışları aratmayacak şekilde yeni bir yağışlı havanın gelmesi tahmin ediliyor.

Belediye açıklamasında, itfaiyenin 20 grup, 51 ekip, Yol Bakım Onarım Müdürlüğü ekiplerinin 226 personel 99 araçla sel bölgesinde çalışmalarını sürdürdüğü ve toplam 1225 personelin, 406 araç, 104 motopomp ve 34 bot ile görev yaptığı vurgulandı.

Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğünce de Çatalca'da 2 doktor, 4 hemşire, 2 laborant, 10 psikolog, 4 şoför, 1 temizlik personeli olmak üzere toplam 23 personel, 1 sağlık TIR'ı ve 2 minibüs tahsis ettiği, Çatalca'da 2 okula toplanan yaklaşık 200 kişinin psikologlar tarafından yapılan değerlendirmelerinde herhangi bir problem tespit edilmediği belirtildi.

İHTİYAÇ MALZEMELERİ

Açıklamada, ekiplerin süt, mama, bebek bezi, hijyenik ped, çorap, ayakkabı, sabun, şeker ve tansiyon ilaçları gibi eksiklikler tespit ettikleri kaydedildi.

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca Silivri, Çatalca ve Selimpaşa bölgelerinde 3 adet çadır kurulduğu ve 42 personelin 19 mobil ekiple bölgeye 23 bin 40 adet kumanya, 2 bin 600 adet iftarlık, 23 bin 80 adet bardak su, 22 bin çay, 22 bin sıcak çorba, çorba, köfte ve makarnadan oluşan 400 kişilik sıcak yemek, 25 kampet, bin battaniye dağıttığı belirtildi.

YAĞIŞLAR TARIM ALANLARINI DA VURDU

Tekirdağ, İstanbul ve Balıkesir'de etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle çeltik, ayçiçeği, mısır ve sebze ekili alanlarda büyük zararların oluştuğu bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yetkilileri, Tekirdağ, İstanbul ve Balıkesir'in bazı bölgelerinde şiddetli yağış yüzünden çeltik, ayçiçeği, mısır ve sebze ekili alanların büyük zarar gördüğünü ifade ederek, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ancak birçok yerde suların çekilmesinin beklendiğini belirtti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de Tekirdağ bölgesinde çok sayıda büyük ve küçük baş hayvanın telef olduğunu öğrendiklerini belirterek, ''Şubelerimiz aracılığıyla tüm hasarı tespit etmeye çalışıyoruz. Çalışmalar da kolay olmuyor. Sular altında bulunan araziye girmek oldukça zor. Bunun yanında şiddetli yağışın beklendiği illerdeki çiftçileri de uyarıyoruz. Özellikle hayvan sahipleri dikkatli olsunlar'' diye konuştu.

Gönen Ziraat Odası yetkilileri de yağışlar nedeniyle bölgelerinde yaklaşık 15 bin dekar çeltik ekili alanın sular altında kaldığını, 10 bin tonun üzerinde ürünün zarar gördüğünü söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız