Meçhul şehit askerler anıldı
Artvin'de 9 meçhul askerin bulunduğu şehitlik bu yıl Çanakkale Zaferi ve şehitleri anma günü dolayısıyla ilk defa ziyarete uğradı...
Çanakkale Zaferinin 92. yıldönümü ve Şehitleri Anma günü münasebetiyle Artvin merkez ilçeye bağlı Sarıbudak köyü Şehitliği’ndeki 9 meçhul asker de bu yıl, ilk kez mezarları başında anıldı.
Sarıbudak Şehitliğini ziyaret eden Artvin Vali Vekili Muzaffer Başıbüyük, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Birol Şimşek ve çok sayıda askeri ve mülki erkan ile vatandaşlar, Birinci Dünya Savaşı’nda şehit olan ancak isimleri bilinmeyen 9 meçhul askerin mezarlarına kırmızı karanfiller bıraktılar.
Birinci Dünya savaşında Ermeni çeteleri tarafından kandırılarak şehit edilen 9 askerin öyküsünü anlatan Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi Eğitim Görevlisi tarihçi Hüseyin Kurt şunları söyledi:” Birinci Dünya Harbi öncesi, Kars, Ardahan ve Batum’un kırk yıllık süreyle Rusya’nın esaretinde olduğunu bilelim.. Artvin Merkezi de bu esareti yaşamaktadır. Yani Rus işgalindedir. Oruçlu köyünde Ruslar vardır, Sarıbudak köyünde Türk kesimi vardır. İki köy birbirine giderken vize almak zorundadır. Oradan gelenler Türkiye’ye gelmiş oluyorlar, buradan gidenlerde Rusya’ya gitmiş oluyor. Kırk yıllık esaretin sonucunda Sarıbudak Nahiyesi Osmanlı İmparatorluğu’nun bir uç nahiyesidir ve 211’nci Hudut Alayı da buradadır, aynı zamanda Gümrük Müdürlüğü de buradadır ve geçişlerdeki, bugünkü anlamdaki pasaport işlemleri,vizeler buradan yapılmaktaydı. Bu cephenin komutanı olan Halit Paşa’nın karargahı, dağın doruğundaki Damlakür’ün ile Kürdaze mahallesi arasındaki Beşkür’ün bu ikisinin arasındadır. Kürdaze mahallesinde Halit Paşa’nın karargahı vardır, hastane vardır, doktorları vardır, ve yaralanan askerleri de burada tedavi edildiği görülmektedir, aynı zamanda burada darağacı da vardır. Hainler, kaçanlar elbetteki cezasız kalmamaktadır. Bugün karargah yıkılmıştır. Darağacı olarak kullanılan Dut ağacı halen yerinde durmaktadır. Halit Paşa 2 ay süreyle bu cepheden batı cephesine gitmiş ve tekrar geri dönmüştür. Seferberlikte, yani Birinci Dünya Harbinde bu cephe hiç bozulmamıştır. Ruslar buradan bir adım bile öteye gidememiştir. Aşağı köyün içinde ayrıca Halit Paşa’nın oturduğu bina vardır, camiinin eski kapıları kurşun izi doludur, samanlığın üzerinde o dönem dağıtılmış top mermisinin olduğu gibi durduğunu da ayrıca biz tespit ettik. Bu cephenin 1914-15-16 yıllarında Türk Cephesi olarak kaldığını görüyoruz. Erzurum’un düşmesi sonucu, Halit Paşa iki ateş arasında kalmamak için cephesini Çoruh Vadisine indirmek suretiyle geri çekmek zorunda kalmıştır. Halit Paşa’nın gecesi gündüzü olmaz diyor bana bunu anlatan. Halit Paşa yörenin halkı arasında efsaneleşmiştir. Bu şehitliğin oluştuğu durum şu; Peşvet mıntıkası olan burada bir ön karakolumuz varmış. Ve Karakoldaki askerlerimiz karakoldadırlar. Askerlerimizin şehit olmasına Ermenilerin sebep olduğunu ifade edelim. Buradaki tespitlerime göre, bu Ermenilerden birisi hoca kılığında, karakola gelmiş, yani manevi yönden askerlere destek olması anlamında kendisini kabul ettirmiştir, askerlerimizi rahatlatmıştır. Sizler istirahat edin, daha sonra biz manevi yönden size gerekeni yapacağız demişlerdir ve ondan sonra Rus askerlerine karakoldaki 9 askerimizin şehit olmasına da sebep olmuşlardır. “
Artvin merkez ilçeye yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Sarıbudak Şehitliği’nde birinci Dünya savaşında Ruslarla yapılan mücadelede şehit düşen 9 asker’in mezarı 211’nci Hudut Alay Komutanlığınca 1997 yılında inşa edildi.
HABERE YORUM KAT