1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Millilere terörist muamelesi
Millilere terörist muamelesi

Millilere terörist muamelesi

ABD'de düzenlenen bir turnuvaya davet edilen U-16 Milli Takımı'nın iki oyuncusuna, isimleri Arapça olduğu gerekçesiyle vize engeli çıkarıldı.

A+A-

Futbolcuların isimlerini FBI soruşturmasına sokan yetkililer bu işlemin 15 gün süreceğini belirtti. 15 günlük süre turnuva terihini geçtiğinden U-16 Milli Takımı ABD'ye iki as futbolcusundan eksik gitmek zorunda kaldı.

ABD’de düzenlenen Nike Friendlies Turnuvasına davet edilen U-16 Milli Takım’ın iki oyuncusuna isimleri sebebiyle ABD tarafından vize verilmedi. Yetkililer, Abdullah Demir ve Hasan Ahmet isimlerinin FBI soruşturmasından geçmesi gerektiği için 15 gün sonra cevap verileceğini belirttiler. 15 günlük sürenin turnuva tarihini geçmesi üzerine U-16 Milli Takımı turnuvaya iki as futbolcusundan yoksun çıkmak zorunda kaldı. Milli takım 4 takımın katıldığı turnuvada 2 galibiyet ve bir yenilgi alarak yurda döndü.

6-9 (Türkiye saatiyle 10) Aralık tarihinde ABD’de düzenlenen Nike Friendlies Turnuvasına davet edilen U-16 Milli Takımı vize skandalı yaşadı. Teknik Direktör Ferhat Südoğan nezaretinde turnuvaya gitmeye hazırlanan U-16 Milli Takımı’nın kadrosunda bulunan milli futbolculardan ikisinin ismi ABD yetkililerince ‘sakıncalı’ bulundu ve FBI’a gönderildi. Yetkililer, Abdullah Demir ve Hasan Ahmet isimli oyuncuların FBI tarafından ‘araştırılacağını’, bu isimler için 15 gün sonra cevap verilebileceğini belirtti. Turnuva tarihinden sonraya denk gelen 15 günlük süreyi bekleyemeyen U–16 Milli Takımı ABD’ye 2 as futbolcusundan yoksun gitti.

4 takımın katıldığı turnuvada 3 maç yapan Milli Takım Brezilya’ya 7–2, Rusya’ya 4–3 yenilirken turnuvanın en güçlü ekibi olarak değerlendirilen ABD’yi 2-0 yenmeyi başardı.

Telefonla ulaştığımız U–16 Milli Takımı Teknik Direktörü Ferhat Südoğan olayı doğrulayarak, “Her iki futbolcum da ilk 11 oyuncusu idi. Ama Abdullah’ın sakatlığı vardı. Hasan Ahmet çok faydalı bir oyuncuydu. Orada turnuvanın en güçlü ekibini yendik. Gidemeyen oyuncularım takımda yer alsaydı sonuç farklı olurdu. Diğer Avrupa ülkelerinde böyle bir problemle karşılaşmıyorduk. İlk kez başımıza geldi. ABD’nin rutin işlemiymiş bu. 15 günlük süre yeni doldu. Daha ben bile gidip bakmadım başvurunun sonucu ne oldu diye.” dedi.

11 EYLÜL SENDROMU

11 Eylül 2001’de yaşanan terör saldırılarının ardından ülkeye girişleri sıkı denetime tabi tutan ABD, özellikle Müslüman ülkelerden gelen girişleri ayrı değerlendiriyor. Giyimi, teninin rengi hatta isimleri sebebiyle birçok kişi terör şüphelisi olarak değerlendirilip ülkeye sokulmuyor. Son olayda da Abdullah ve Hasan Ahmet isimlerini ‘şüpheli’ bulan ABD’li yetkililer bu isimler için FBI araştırması isterken, kafilede bulunan Barış Onur, Gökhan gibi isimlereyse vize problemi çıkarmadılar.

TEPKİ VAR

Öte yandan, ABD tarafından Türk Milli Takımı oyuncularına yapılan bu muamelenin onur kırıcı olduğu ve tepki gösterilmesi gerektiği savunuluyor. Kuzey Ekspres gazetesi yazarlarından Hakan Değirmenci olayın onur kırıcı bir davranış olduğunu ve U-16 Teknik heyetinin olayı protesto etmek için turnuvaya katılmaması gerektiğini öne sürdü. Değirmenci, "90 sonrası ailelerin koyduğu isimlerin çoğunda hiç Arapça yoktu. Takımda bu gibi isimler çoğunluktaydı. Fakat örneğin İslam kökenli 10 gencimiz daha olsaydı, Türkiye bu 10 oyuncusuna vize alamayacak, ama geriye kalan 10 kişiyle turnuvaya ‘friendlies turnuvası’nda mutlaka gidecekti.Futbolda sahaya 7 kişiyle de çıkabiliyorsunuz." dedi.

Hakan Değirmenci'nin köşe yazısı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
1 Yorum