MSN Hırsızlığı adliyelik olay!
MSN hırsızlığı olaylarının artması bilişim suçlarını da yeniden gündeme taşıdı. Emniyet hem savcılığa suç duyurusu hem de web'den başvuru istedi.
Son günlerde MSN şifrelerinin çalınmasının yaygınlaşması ve MSN mağduru vatandaşların sayısında da artış yaşanmasıyla olayın adli boyutunun unutulmaması istendi.
ADLİ BOYUT
Bilişim suçları kapsamında değerlendirilen MSN adres ve şifresinin hacklenmesi ve devamında nitelikli dolandırıcılık suçu şikayete bağlı bir suç türü olduğu bildirildi. MSN Hırsızlığından mağdur olan vatandaşların şikayetçi olduğu konular ile ilgili elde edebildiği tüm deliller ile birlikte en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek dilekçe vermeleri, ayrıca www.kom.gov.tr adlı internet adresine de ihbar bırakmaları istendi.
SUÇ ARTIŞI YAŞANIYOR
İnternet kullanıcılarına ait Yahoo, Google, MSN Messenger gibi haberleşme programlarına ait şifrelerin ele geçirilerek mağdurun iletişim listesinde bulunan irtibatlarına, mağdurun konuşmaları taklit edilerek, mağdur adına konuşan hackerlar, karşılarındaki kişilerden kontör veya borç para talep edebilmekte, daha sonra ise bu kişileri bazı sitelere yönlendirerek ya da resim ve dosyalar göndererek bu kişilere ait şifre bilgilerini haksız kazanç elde edebilmek, şahsı yeni kurban haline getirmek ve aynı yöntemle kurban zincirini genişletmek için ele geçirmeye çalışmaktadırlar.
DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
MSN şifrelerinin genelde bir yazılım aracılığıyla çalındığı gibi çoğu zaman da kullanıcının hataları nedeniyle şifreler hackerların eline geçmektedir. MSN kullanıcıları bir şekilde listelerine ekledikleri kurbanın önce MSN şifresini çalmaktadır.MSN şifreleri, gönderilen bir dosyanın (cv, resim vs.) açılması veya trojan – keylogger gibi zararlı yazılımlarla ele geçirelebilir. Diğer bir yöntem de ise “Haberi gördün mü, girip okusana” veya “senin için bak ne hazırladım” tarzı ilgi çekici söylemlerle kurbanların hazırlanan sahte web sayfasına yönlendirilip MSN şifrelerini yazmaları sağlanır. Bu işlemin gerçek bir hizmet olduğunu düşünen kurbanlar şifrelerini şüphelenmeden yönlendirilen sayfaya girmekte ve bilgiler hackerların eline geçmektedir. Bu şekilde MSN şifresi elde edilen kurbanın hesabına girilerek irtibat listesindeki diğer kişilerin de benzer yöntemlerle şifrelerini çalmaya çalışmaktadır.MSN ve internet kullanıcıları aşağıdaki hususlara azami dikkat etmelidir.
İnternet dünyasında %100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını unutulmamalıdır. Bu yüzden MSN kullanıcıları şifrelerini ve bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekmektedir.
MSN şifresi, en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanında harfler ve semboller de kullanılmalıdır.
MSN adresleri için seçilen gizli soru MSN hırsızlarının cevabını bulamayacağı zor bir soru olmalı ve soruya verilen cevap unutulmamalıdır. Gerekirse soru ve cevap bilgisayar dışında farklı bir ortama kaydedilmelidir.
Kontör şifresi istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşmalıdır.
Chat ortamında tanışılan kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz v.s. konularda şahsi bilgilerinizi vermekten sakınınız. .
Mail adreslerinize gelen spam ve trojan içerebilecek şüpheli mailler “en yakın arkadaşınızdan gelmiş olsa bile” kesinlikle açılmamalı ve silinmelidir. Gerekirse maillerin geldiği şahıslar aranarak teyit edilmelidir.
MSN yoluyla gönderilen web adreslerine girilirken dikkatli olunmalı, eposta adresi ve şifre ile giriş yapılmamalıdır.
HACKLENEN MSN ADRESİ GERİ ALINABİLİR Mİ?
Çalınan MSN adresi ve şifresi mail hesabınızın iyi tanınması şartıyla (Passport@css.one.microsoft.com) adresi aracılığıyla tekrar elde edilebillir. Microsoft size göndereceği formlarda doldurulan bilgilerin güvenirliği doğrultusunda e-posta hesabınızı tekrar iade edecektir.
HABERE YORUM KAT