1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. ÖDP'li Amerikan ayakkabısı atarsa
ÖDP'li Amerikan ayakkabısı atarsa

ÖDP'li Amerikan ayakkabısı atarsa

İMF Başkanı Kahn ÖDP üyesi gazete editörünün ayakkabılı protestosu için 'Atılan ayakkabının Amerikan markası olması gülünç' dedi!

A+A-

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, dünkü ayakkabılı protesto ile ilgili soruları da cevapladı.

İşte Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın verdiği cevap: 'Atılan ayakkabının Amerikan markası olması gülünç...'

Birgün Gazetesi editörü ve ÖDP üyesi Selçuk Özbek adındaki gösterici Kahn'a Bilgi Üniversitesi'ndeki konuşması sırasında ayakkabı fırlattı. Ayakkabı IMF Başkanı'na isabet etmezken, aynı gazetede çalışan bayan muhabir de "IMF'ye hayır" yazılı pankart açtı.
24033Olayı Gençlik Muhalefeti adına ve kapitalizmi protesto etmek için yaptığını söyleyen eylemcinin 'çakma' Nike ayakkabı giymesi ise dikkat çekti. Uluslararası ajansların flaş haber olarak abonelerine duyurduğu olaya sebep olan eylemciler sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Uluslararası ajansların flaş haber olarak abonelerine duyurduğu olaya sebep olan eylemci, programın başında arka sıralarda oturarak konuşmanın sonunu bekledi. Toplantı sonunda sorulara cevap veren Kahn, son soruyu cevaplandırdığı sırada, spor ayakkabısını IMF Başkanı'na doğru fırlatan eylemci Özbek, "IMF Türkiye'den defol" diye bağırdı. Olayı Gençlik Muhalefeti adına ve kapitalizmi protesto etmek için yaptığını söyleyen eylemcinin Nike ayakkabı giymesi ise dikkat çekti.
AYAKKAB1.jpg
Salonda bulunan sivil korumaların üzerlerine doğru gelen eylemciyi etkisiz hale getirmesiyle arka tarafta aynı gazetede muhabir olarak çalışan Zeynep Çatalkaya ise "IMF'ye hayır" sloganının yazılı olduğu pankart açtı. Korumaların, eylemci kaçmaya çalışırken bellerindeki silahlarına davranması sonucu eylemcinin fazla tepki göstermeden yakalanmasıyla büyük bir olayın yaşanması engellenmiş oldu. Salonda bunlar yaşanırken, salon dışında da bir grup öğrenci protesto eylemi gerçekleştirdi.
AYAKKAB2.jpg
Eyleme sert bir şekilde müdahale eden polis, Selçuk Özbek'i gözaltına aldı. Kahn konferans salonundan dışarıya çıktığı sırada da, bazı öğrenciler slogan atarak Kahn'ı protesto etti. Strauss-Kahn, eylem sırasında uluslararası derecelendirme kuruluşlarının krizdeki düşük performansını değerlendirmesine yönelik soruyu cevaplıyordu.

Ayakkabı fırlatma olayının ardından Kahn, tebessüm ederek konuşmasını sonlandırdı. Protestonun ardından, salon boşaltılarak basın mensupları üniversiteden çıkarıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF Başkanı'na yönelik ayakkabı fırlatılması eylemini çirkin bulduğunu belirterek, "Tasvip etmek mümkün değil" dedi.

Olay yerinden sıkı güvenlik önlemleri altında toplantıların yapılacağı İstanbul Kongre Merkezi'ne götürülen IMF Başkanı'nın protesto sırasında gösterdiği soğukkanlılık, yaptığı açıklamaya da yansıdı. Strauss-Kahn, "Türk öğrencilerin ne kadar kibar olduğunu öğrendim. Zira şikâyetlerini göstermek için en azından konuşmanın sonunu beklediler." ifadelerini kullandı.

IMF Başkanı, kendileri için açık bir ortamda konuşmanın ve öğrencilerle tanışmanın çok önemli olduğunu da söyledi ve "Herkes bizimle aynı düşünmese de onların görüşlerini duymaktan mutlu oldum." dedi. IMF Başkanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Açık bir tartışma ortamı sağlamak bizim için önemli. Türk öğrencileri aslında gayet kibar. En azından konuşmanın sonuna kadar sabırla beklediler." denildi.

IMF Dış İlişkiler Direktörü Sena Eken de, Kahn'ın herkesin fikirlerine önem verdiğini, özellikle öğrencilerle bir araya gelip fikir alışverişinde bulunmanın kendisi için büyük önem taşıdığını kaydetti. Güvenlik görevlilerinin olayı büyümeden kontrol altına alması eylemin makul dairede kalmasına katkıda bulundu. Eylemcilerin aşırılığa gitmeden eylemlerini sonlandırmalarından dolayı toplantıların IMF toplantılarının gidişatına olumsuz etki etmeyeceği yorumu yapıldı.

Ayakkabılı protesto yapan eylemci Selçuk Özbek ile Zeynep Çatalkaya emniyete götürüldü. Gözaltına alınan Selçuk Özbek ve arkadaşı Zeynep Çatalkaya, Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapıldıktan sonra akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Çalıştığı gazetenin önünde basın açıklaması yapan Özbek, demokratik hakkını kullandığını söyledi. Fırlattığı ayakkabının sokaktan aldığı çakma bir Nike olduğunu belirten Özbek, "Antrenmansız olduğum için ayakkabı isabet etmedi." dedi.

AJANSLAR haberi FLAŞ koduyla GEÇTİ

Uluslararası haber ajansları haberi flaş olarak verirken, Reuters, Özbek'in "Üniversiteden defol, hırsız IMF" sözlerine ve IMF Başkanı'nın eylem sonrasındaki açıklamalarına yer verdi. Haberde ayrıca IMF toplantılarının başlamasından itibaren protesto gösterilerinin devam ettiği vurgulandı.

Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi, geçen yıl aralık ayında ABD Başkanı George W. Bush'a Bağdat'a yaptığı veda ziyareti sırasında ayakkabılarını fırlatmıştı. Hapse mahkum olan Iraklı gazeteci El Zeydi, 9 aylık hapis cezasını tamamlamasının ardından tahliye edilmişti. Türkiye'de eylem amaçlı olarak birisine ayakkabı fırlatmak Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendiriliyor ve suça karışan kişiye hapis cezası verilmiyor. Bu arada Selçuk Özbek ve Zeynep Çatalkaya sağlık kontrolünden geçirilerek Kasımpaşa polis karakoluna getirildi. IMF Başkanı Kahn'ın şikâyetçi olmadığı öğrenildi.

'Misafirperverliğimize yakışmadı'

Başbakan Tayyip Erdoğan, IMF Başkanı'na yönelik ayakkabı fırlatılması olayını tasvip etmediğini söyledi. Erdoğan şunları söyledi: "Demokratik tavır farklı bir şeydir, saldırı farklı bir şeydir. Bu, Türkiye'nin alışılmış misafirperverliğinin dışında bir olaydır." Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise "Protestolar demokratik ölçüler içinde kalmalı" derken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay da "Sınırı aşan bir şey. Doğrusu IMF Başkanı ve heyet de çok fazla önemsemediler konuyu, ama bizim için üzücü.'' değerlendirmesini yaptı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da, esprili şekilde "O da moda oldu galiba. Kaç numara fırlatmış?'' dedi.

Birgün GAZETESİ, eyleme destek verdi

Birgün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çeşmecioğlu, gazete editörlerinden Selçuk Özbek'in IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a ayakkabı fırlatmasını yadırgamadıklarını belirtti. Eylemin doğrudan şiddet içermediğini ve protestonun demokratik bir hak olduğunu düşündüklerini söyledi. Gazetenin editörlerinden Barış İnce ise Selçuk Özbek'in gazete adına orada bulunmadığını vurguladı ve "Eylemden daha önce bahsetmedi, haberimiz yoktu. Olayı kınayacak değiliz, arkadaşımızı tebrik ediyoruz." dedi.

El Zeydi'nin  eylemi moda oldu

16 Aralık 2008: Ayakkabı fırlatmak deyince akla ilk gelen kişi ABD Başkanı George W Bush'a iki ayakkabısını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi. Ayakkabı fırlatma hadisesinin ardından dünya gündemine oturan Zeydi ünlü olmak isteyen birçok kişiye de ilham kaynağı oldu.

4 Şubat 2009: Seçim çalışmaları için Van'a giden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ayakkabı tamircisi Çetin Işık ayakkabı fırlatmıştı.

5 Temmuz 2009: Galatasaraylı futbolcu Sabri Sarıoğlu, kendisine hakaret ettiğini söylediği bir taraftara ayakkabı fırlattı.

7 Nisan 2009: Hindistan'da bir gazeteci, İçişleri Bakanı'na ayakkabısını fırlattı. Bakan, yüzüne doğru gelen pabuçtan eğilerek kurtuldu.

26 Nisan 2009: Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ülkenin batısındaki Ahmedabad kentinde seçim mitinginde bir öğrencinin ayakkabılı saldırısına uğradı.

16 Eylül 2009: Irak'ın Felluce kentinde 32 yaşındaki Ahmet Latif, devriye gezen ABD cipine ayakkabı fırlattı. Amerikan askerleri ayakkabıya ateşle yanıt verince eylemci hayatını kaybetti.

OKURLAR DALGA GEÇTİ!:

Huffington Post ve diğer bazı gazetelerdeki okur yorumlarından bazıları:

"Bir başka kahraman! Bırakın ayakkabılar özgürce uçsun!" (eahce) -H.Post

"Bu çok güzel bir fikir. Bazı kişiler için hazırladığım fena halde ayak kokan bir çift spor ayakkabı hazırladım" (Lonecrone) -H.Post

“Beğenmedim. Taklitçi zihniyet” (norcalguy666) - San Francisco Chronicle

"Türklerin daha gelişmiş silahlara ihtiyacı var. Onlara kullanmadığımız ağır botları gönderelim" (Lazercat2008) -H.Post

“Türkiye’yi beyzbol ile tanıştırmamız lazım. Berbat bir atış. İsabet yok. Ayakkabıyı kafasına yiyen öğrenciye yazık olmuş. Neyse en azından yumuşak tabanlı spor ayakkabısıymış.” (Dadt68) -H.Post

“Bu işin raconu ne? Ayağındaki ayakkabıyı mı çıkarıp atıyorsun yoksa ekstra ayakkabı mı getirmen gerek?” (deli lama) - H.Post

“Bu konu, ayakkabı atma geleneğinin başladığı Oasis konserlerinden beri tartışılıyor. Bence, ayağında giydiğin ayakkabıyı çıkarıp atmak duyguların daha iyi bir ifadesi” (roberto8ag) -H.Post

“Sadece en sevmediğin ayakkabılar olduğundan emin ol. Bir de, eylemden önce inek gübresi dolu bir çayırda biraz dolaşmak, bence eyleme zenginlik katacaktır” (Lyssa Barnes) -H.Post

“Ayakkabı devrimi başladı. Bence hoşnutsuzluğu göstermenin güzel bir yolu. Ego dışında yaralanmaya sebep vermeden isabet iyidir.” (futateo1) -H.Post

“Biraz gelenekçi görebilirsiniz ama yaş pastalı eski eylemleri özlüyorum. Daha eğlenceli ve daha karışıklık çıkarıcı” (abbeyroad) -H.Post

“Artık surata yaş pasta yapıştıracak kadar yaklaşmaya izin vermiyorlar.  Sanıyorum bu eylemden sonra bu toplantılarda da havaalanlarındaki güvenlik kontrolü uygulanacak. Ayakkabalılarınızı çıkarın lütfen!”  (GarryLad) -H.Post

“Hiç şüphem yok, IMF başkanı, yüksek topuklu da atsan dert etmez.” (jeffG) -H.Post

“Türkiye’yi IMF’nin reçetisini uygulamayı kabul etmemekte direndiği için kutluyorum. Ayakkabı atılmasını beğenmeyenler, buradaki gibi birilerinin başına silah atmamızı savunanlardan neden rahatsız olmuyor? Ayakkabı silah karşısında kazanır”  (EndTheEcho) -H.Post

“Bence bu eylemde, şiddet dışı sembol bir eyleme dönüşme potansiyeli var. Amerikan Kongre binasına onbinlerce kişinin beraber ayakkabı fırlattığını hayal ediyorum” (Trueheart) -H.Post

“İyi iş. Hoşnutsuzluğunuzu bütün organlarınızla gösterin!”  (terramartom) -H.Post

“İyi iş! Alnına isabet ettirebilseydin daha iyiydi. IMF’nin cehenneme kadar yolu var!” (Uprize4Liberty) – The Seattle Times

“Hadi Texas’ta toplanıp Bush’a ayakkabı atalım. Sinirinden ölür. Texas’ta bu şekilde adam öldürmek yasalara aykırı değil!” (wolf-pack) – Seattle Times

“Bush’tan sonra bu gelenek oldu. Ama artık normal ayakkabı atılmasında vazgeçilmeli. Misal Kanada’da olsaydı mukluk (eskimo botu) ya da kar ayakkabısı atardık” (MP)- Canada.com

“Palyaçoluk yaptığım dönemden kalan 65 numara ayakkabılarım var. Menzilini merak ediyorum” (insensitive) – San Francisco Chronicle

“San Franciscolu birçok solcunun alacağı dersler var. Önce ayakkabı alabilecek kadar paraya sahip olacağınız bir işiniz olsun!” (woodsideman) – SF Chronicle

“Uçan ayakkabı taburuyla Wall Street seferine çıkalım” (gastropod) - San Francisco Chronicle

“IMF’ye yeni bir başkan atandığı ortaya çıktı. Bunu bilmiyordum” (doobeedoo1) - San Francisco Chronicle

“Ayakkabısını geri alabilmiş mi?” (thedailygrind) - San Francisco Chronicle

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
5 Yorum