Ölü Farenin Kalbini Çalıştırdılar!
Kalp üzerine yoğun çalışmalar sürdüren Amerikalı bilimadamları, ölmüş farelerin kalbini tekrar çalıştırmayı başardılar.
Amerikalı bilim insanları, ölü farelerden alınan kalpleri, laboratuvar ortamında nakledilen kalp hücreleri yardımıyla yeniden çalıştırmayı başardı.
Minnesota Üniversitesi'nden Dr. Doris Taylor, bu deneyin başarısının, bedene uyum sağlayacak organlar üretilmesi çalışmaları için umut verici olduğunu söyledi.
Nature Medicine dergisinde yayınlanan araştırmanın, hastalara nakledilmek üzere kök hücrelerden organ üretilmesi çalışmaları için yeni bir açılım olacağı belirtiliyor.
Araştırmayı yöneten Taylor ve ekibi, ölü farelerin kalplerinden, varolan tüm hücreleri temel kolajen yapıyı bozmadan yıkadılar. Geride kalan jelatin benzeri temel yapıya, yeni doğmuş farelerin kalp hücrelerini enjekte eden uzmanlar, bu karışımı besleyici bir solüsyonun içinde gelişmeye bıraktı.
4 gün sonra, aşılanmış kalplerin büzülme hareketi yapmaya başladıkları gözlendi.
Araştırmacıların, bu büzülmeleri koordine etmek için bir kalp pili kullandıkları, 8 gün sonra kalplerin pompalama işlemi yapmaya başladıkları belirtildi.
Taylor, aldıkları organlardan tüm hücreleri yıkayarak ayıkladıklarını, sonuçta ellerinde hayalet bir doku kaldığını söyledi. Bu yapı iskeletinin, kolajen, fibronektin ve laminin içerdiği belirtildi. Bu iskeletleri yeniden çalıştırabilmek içinse, daha iyi işlev göreceği düşünülen henüz olgunlaşmamış hücrelerin kullanıldığı kaydedildi.
Geçen ay bir İngiliz araştırma ekibi, kök hücrelerden, bir kalp yaması için kullanılabilecek olgun, atan kalp hücreleri üretmeyi başardıklarını açıklamıştı.
Minnesota'daki araştırmacıların, yeni bir yaklaşım benimsedikleri belirtiliyor.
Ekibin lideri Taylor, doğanın, en mükemmel yapı iskelesini ürettiğini farkettiklerini belirterek, laboratuvar ortamında doğaya gerekli malzemeleri sağlayıp yolundan çekilmenin mümkün olup olmadığını denediklerini kaydetti.
Uzmanların, gelecek aşamalarda bir domuz ya da kadavradan alınmış yapı iskeletine kök hücreler enjekte ederek işlev gören organlar üretmeyi amaçladıkları belirtiliyor.
Araştırma ekibinin, deneyi fare ve domuz kalpleri üzerinde uyguladıkları ancak yalnızca farelerde başarıya ulaştıkları ifade edildi.
Başlangıç olarak tanımlanan bu araştırmanın, bir donör kalbin iskeletinde kök hücrelerin gelişebileceğini gösterdiği ve bu nedenle çok önemli bir adım olduğu kaydediliyor.
HABERE YORUM KAT