1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Organik üreticilerin Çaykur'a tepkisi ses getirdi
Organik üreticilerin Çaykur'a tepkisi ses getirdi

Organik üreticilerin Çaykur'a tepkisi ses getirdi

Organik çay üreticilerine getirilen 300 kg kota yükseltildi. Üreticiler ise Çaykur’un, taahhüdüne uyarak kotayı tamamen kaldırmasını istediler.

A+A-

Çaykur’un, organik üretime geçen üreticilerine imzalanan sözleşmeye uymayarak kota uygulaması getirmesi tepkilere neden olmuştu. Çaykur gelen tepkiler üzerine geri adım atarak 300 kg kotayı 400 kilograma yükselttiğini açıkladı.

Çaykur’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada üreticilerin hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceği belirtilerek, “Organik üretime geçilen köylerde; ruhsat dışı alımların önüne geçmek ve ruhsatsız yeni çay bahçelerinin oluşturulmasını engellemek için köy muhtarları ile kota belirlemeleri yapıldı. Bir dönüm çay bahçesinde üretilebilecek azami çay miktarı hesaplanarak bu oranlar belirlendi. Organik üretim yapılan bölgelerde 1. sürgün için dönüm başına 700 kg, 2. sürgün için 700 kg üçüncü sürgün için ise 300 kg kota oralı belirlenmiştir. Bu oran 3. sürgünde 400 kg’ye çıkartılmıştır. Dönüm başına üretimde bir üreticinin belirlenen bu kota miktarını doldurması mümkün değildir. Üreticilerimiz ile yaptığımız sözleşme gereği belirlenen kriterlerin dışına çıkılmaması kaydı ile hiçbir üreticimizin mağdur edilmesi söz konusu değildir.” denildi.

cay.20130919135649.jpg

Haklı mücadelelerinin cevap bulmasından memnun olduklarını ancak kota uygulamasının Çaykur ile yaptıkları sözleşmeye aykırı olduğunu söyleyen çay üreticisi Şeref Sümer, yaptığı açıklamada, kotanın tamamen kaldırılmasını isteyerek, “Çaykur bizimle imzaladığı Organik Çay Tarımı Sözleşmesi’nin 5. maddesi (a) bendinde; ‘hasat edilen organik çay ürününün tamamını satın almayı taahhüt eder’ beyanında bulunurken aynı maddenin (f) bendinde ise ‘Üretici, üretmiş olduğu organik yaş çay ürününün tamamını Çaykur’a satar. Sözleşme devam ettiği müddetçe başka bir firmaya yaş çay ürünü satamaz. Aksi taktirde Çaykur, bu durumun ihlali halinde sözleşmeyi feshederek bu işle ilgili üreticiye yapılmış tüm masrafları geriye tahsil eder’ diyor. Burada kota kelimesi geçmiyor. Şimdi tek taraflı, sözleşmeye aykırı hareket var. Bu uygulama organik tarıma geçiş yapacak üreticilere kötü örnek teşkil edecektir. Bizim için kota da çok önemli değil, çayımızı alsın, nasıl alırsa alsın. Ama kota getirmeye kalkmak bizi tedirgin ediyor. Bir de ruhsat dışı alımlarla ilgili köy muhtarlarıyla kota belirledikleri açıklaması yapılıyor. Sözleşmeyi muhtar değil üretici imzaladı. Böylesi önemli konuda Çaykur’un muhatabı üreticilerdir. Eğer ki ruhsat dışı alımlar yapıldığı iddia ediliyorsa bunun tespitini yapacak olan genel müdürlüktür. Üreticiyi bu şekilde zan altında bırakmak yanlıştır.” dedi.

İLGİLİ HABER:
Çaykur organik üreticilere de kota koydu!
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
2 Yorum