Ormanlarımız böyle korunuyor!
Artvin'de dondurucu soğuk ve 2 metreye varan kar kalınlığına rağmen orman işçileri büyük fedakarlıkla yaşlı ağaçları genç fide yapmak için çalışıyorlar!
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nün 1988 yılında başlattığı yaşlı ormanların genç ormana dönüştürme projesi çerçevesinde yürütülen orman istihsali, ağır kış şartlarına rağmen aralıksız devam ediyor.
Artvin ormanlarını kurtarmak için büyük mücadele verdiklerini ifade eden Artvin Orman Bölge Müdürü Mustafa Meydan, “ Artvin Merkez Karçal Dağının bin 500 rakımlı Saçinka tepesi mevkiinde 120 dönümlük ormanlık sahada çalışmalarımız dondurucu soğuğa ve 1,5–2 metreye varan kara rağmen aralıksız devam ediyor.” dedi.
Amaçlarının yaşlı ağaçların yerine genç fidanların büyümesi, süratli artımı, fazla yani genç fidanlar elde etmek olduğunu belirten Meydan, “Bu işlemi tamamen doğal yöntemler uygulayarak yapıyoruz. Yani Bir fidanlıktan veya başka bir yerden tohum fidanı getirerek değil, buradaki mevcut ağaçların tohumlarından elde ettiğimiz doğal fidanlarla burayı yeniliyoruz. Bu çalışmamız 19 yıldır aralıksız devam ediyor. Sonbahar ayında kesimleri yapılacak ağaçları belirleyip mühürlemek suretiyle işaretliyoruz. Kış mevsiminde de bu belirlediğimiz ağaçları kesiyoruz.” dedi.
En iyi kesim mevsiminin kar yağışı olan ay içerisinde olduğunu söyleyen Meydan, “Bu çalışmayı kışın yapmamızın amacı şu; Şu anda burada kar kalınlığı 1,5–2 metreyi buluyor. Yaşlı ağaçların altı tamamen genç fidanlarla dolu, bu fidanları korumak için en elverişli bir zamandır. Çünkü o küçücük fidanlar o karın altında olduğundan, kestiğimiz yaşlı ağaçlar yere düşerken kar kalınlığının fazla oluşu nedeniyle hiç bir fidan en ufak bir zarar görmüyor. Artvin ormanlarını kurtarmak için bundan başka çaremiz yoktur. Bizler için en kolay çalışma sezonu olan yaz ayında kesim işini yaparız ama bu mevsimde yapılan çalışmada hemen hemen hiçbir fidanı kurtarma şansımız olmaz.
Artvin Bölge Müdürlüğü olarak bu yılki çalışmalarımızda 1081 adet yaşlı ağaç damgalanarak, 2344 metre küplük ışıklandırma kesimi yani genç fidanların daha fazla gün ışığından faydalanması çalışması yaptık. Bu çalışmalarımızla 2011 yılında bütün bu ormanlık alanları yaşlı ormandan kurtarıp genç ormana dönüştürmeyi hedefledik.” diye konuştu.
Kesilen ağaçların kurulan 300 metrelik hava hattıyla daha önceden belirlenen tomruk işleme ve nakil yerine taşındığını da kaydeden Meydan,” Burada kesilen ağaçların soyma işlemi yapılıyor. Daha sonra kamyonlarla da en yakın orman deposuna götürülüyor. Ardından yapılan ihaleyle satışını gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Orman istihsali işçisi Mehmet Ergül (46) ise, çocuklarına ekmek götürebilmek için bu ağır kış mevsiminde de olsa çalışmaktan başka çarelerinin olmadığını ifade ederek, “İki aydır 19 işçi arkadaşımızla birlikte burada ekmek parası için çalışıyoruz. Bir metre küp ağacın kesilmesi, soyulması ve halatla sürüyerek çekilmesi için 30 YTL birim fiyat üzerinden işi götürü usulde aldık. Hava çok soğuk, başımıza kar yağıyor, normal karda yürümenin bile zor olduğu bir yerde biz 2 metreyi bulan karda ağaç kesimi yapıyoruz. Hava soğuk da olsa, başımıza kar da yağsa burada çalışmaya mecburuz. Evde ekmek bekleyen 7 çocuğum var. Biz Artvinliyiz çocuklarımıza ekmek götürmek için her türlü ağır şartlarda çalışırız.” dedi.
HABERE YORUM KAT