1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Paliç, Gazeteciler Derneği'nde şok yaşadı
Paliç, Gazeteciler Derneği'nde şok yaşadı

Paliç, Gazeteciler Derneği'nde şok yaşadı

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, basın toplantısı düzenlediği Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği`nde büyük şok yaşadı.

A+A-

Rize'de çay üreticileri zor günler yaşarken üreticilerden aidat alan ancak üreticilerin yanında yer almadığı eleştirilerinin odağı haline gelen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, basın toplantısı düzenlediği Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde büyük şok yaşadı.

Rize’de çay üreticileri zor günler yaşarken üreticilerden aidat alan ancak üreticilerin yanında yer almadığı eleştirilerinin odağı haline gelen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, kameralar karşısına geçti.

haber.jpg

Üreticilerin yaptığı eylemlerin kanunsuz olduğunu söyleyen Paliç, “Ziraat Odaları Birliği’nin izni olmadan kanunsuz eylemlere katılamayız. Buna birlik izin vermez. Ben o eylem yerine gidersem o eyleme destek vermiş olurum. Buna kanunumuz ve birliğimiz müsaade etmiyor. ” dedi.

Bunun üzerine gerilen toplantıda Rizeli Gazetecilerin “Yasalara saygınız var tamam. Sizin sorumlu olduğunuz bir çay üreticisi var. Bunlardan aidat alıyorsunuz. O zaman birliğiniz Rize şubesini kapatsın, birliğiniz versin sizin maaşınızı rahat rahat oturun orada. Bu üreticiden aidat alıyorsanız bu üreticilerin haklarını gerek kooperatifler gerekse STK’lar savunmak zorundadır.” çıkışı ile karşılaşan Paliç’in basın toplantısında gergin anlar yaşandı.

Paliç, Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Kasap ve Çay üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Mavi ile birlikte yaş çayda yaşanan sorunlarla ilgili Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Çayda en önemli iki sorunun, kaçak çay ve kalitesiz çay olduğunu belirten Paliç, ''Sezona 90 bin ton kuru çay stoku ile giriliyor. Çayın zamanında alınmaması nedeniyle yılda yaklaşık 30 bin ton kalitesiz çay işleniyor. Çay sezonu bir hafta önce açılıp yaş çay işlenmeye başlanırsa sorunlar bir nebze azalır. ÇAYKUR fabrikalarının aksaması, sezona geç girilmesi özel sektörün ekmeğine yağ sürmüştür'' dedi.

Türk çayının tek güvencesinin ÇAYKUR olduğunu ifade eden Paliç, ''ÇAYKUR olmazsa müstahsil çay bahçesine girmez. Çay bitme noktasına gelir. ÇAYKUR günlük 2 bin ton yaş çay kapasite artırımına gitmelidir. Kaçak çay önlenmelidir. Kaçak çay işi yapanlar teşhir edilmelidir. Çay taze toplanmalı, kaliteli işlenmelidir. Müstahsili ve tüketiciyi koruyucu kanun çıkarılmalıdır. Bu eksiklikler giderilirse çay altın dönemini yaşar'' diye konuştu.

Hasan Kasap ise özel sektörün müstahsili 25 yıldır ''köle'' gibi gördüğünü savunarak, şunları söyledi: ''Özel sektörün elinde yıllardır ölüyoruz. Bir yıl acı, sıkıntı çekelim. Bir yıl özel sektöre çay vermeyelim. ÇAYKUR'un dışında kalan çayımızı bahçeye gübre yapalım. Üç yıl sonraya 60 kuruşa çayı satmaktansa hiç vermemek daha iyidir. Geçimini bundan sağlayan aileler var. Belki bazı zorluklar çekecekler ancak çayın geleceğini kurtarmak zorundayız.''

Mustafa Mavi de ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun sezona iyi hazırlanmadığını, özel sektör temsilcileri ile yurt dışı gezilerine giderek müstahsili tek başına bıraktığını söyledi.

Mavi, 2012 Yaş çay sezonunun üretici açısından çok talihsiz geçtiğini kaydederek, “Sayın Genel Müdür Dubai’ye gideceğine fabrikaların bakım kontrollerini yapsa. Fabrika işçileri fabrika müdürlerini takmıyor. Sorun fabrikalardan kaynaklanıyor. Genel Müdür burada kalsaydı bu sorun yaşanmazdı” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
16 Yorum