1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Pazar'da arıcılara yönelik eğitim semineri
Pazar'da arıcılara yönelik eğitim semineri

Pazar'da arıcılara yönelik eğitim semineri

Rize’nin Pazar ilçesinde Ziraat Odası tarafından ilçede arıcılık yapan üreticilere yönelik eğitim semineri düzenlendi.

A+A-

NACİ GÜVEN
Pazar Ziraat Odası Başkanı Nurettin İnce, semineri düzenlemekteki amaçlarının kaliteli üretim ve arıcıların daha fazla verim elde etmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan’ın da katıldığı İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Salonundaki toplantıda, Ziraat Teknisyeni ve usta üretici Bora Haberal ile Macahel Arıcılık A.Ş. Teknik İşler Başkanı Muhammet Erkan tarafından arıcılık yapan üreticilere yönelik eğitim semineri verildi.

sem3.20120925235622.jpg

Haberal, arıcılıkta varroa ile mücadeleyi anlatarak, tek çözümün formik asit olduğunu söyledi.

Varroa mücadelesinde formik asit ile tamamen sonuca gidildiğini ifade eden Haberal, “Formik asidi suda açmak suretiyle kullanıldığında sorun tamamen ortadan kalkmış oluyor. İlaçlı mücadele yaparken kesinlikte rastgele ilaç kullanılmamalı, bilerek ve mutlaka ruhsatlı ilaçlar kullanılmalıdır. Zira ruhsatsız ve rastgele ilaç kullanımıyla insan sağlığına zararlı kalıntılar oluşmaktadır” diye konuştu.

sem1.20120925235644.jpg

Erkan ise yaptığı konuşmada, bu yıl bölgede mevsimin kurak geçmesi nedeniyle arıların da olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Arıcılıkta peteklerde sonbahar ve kış bakımını anlatan Erkan, dikkat edilmesi gereken konulara değinerek “Teknik arıcılıkta sonbahar dönemi çalışmaların gelecek yılın başlangıcıdır. Bu nedenle gelecek sezonun başarısı ve verimliliği büyük ölçüde sonbahar dönemi çalışmalarına bağlıdır. Bu durum göz önünde bulundurularak koloniler tek tek kontrol edilmeli, öncelikle yıpranmış, yaşlı ve verimsiz analar genç ve vasıflı analarla değiştirilmelidir. İkinci iş olarak koloni içerisindeki boş çerçeveler alınmalı, arı sıkıştırılmalı ve uçuş delikleri daraltılmalıdır. Kolonilerin genç nüfus kazanması için ½’lik (1 kısım su, 2 kısım şeker) koyu şurup ile sonbahar teşvik şuruplaması mutlaka yapılmalıdır. Arılar bu şurubun bir kısmını da depolayarak kış ve ilkbahar için gerekli bal stokunu yapmış olurlar.” dedi.

sem4.20120925235707.jpg

sem2.20120925235721.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
3 Yorum