1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Pazar'da çay cüzdanlarından 150 TL kesildi!
Pazar'da çay cüzdanlarından 150 TL kesildi!

Pazar'da çay cüzdanlarından 150 TL kesildi!

Pazar'da köy yollarını genişletme parası olarak, üreticilerin Çaykur cüzdanlarından icra yoluyla 150 TL kesilince vatandaş şok yaşadı!

A+A-

Rize’nin Pazar ilçesinde yaş çay üreticisi köylülerin Çaykur hesap cüzdanlarından icra yoluyla 150 TL kesildi. Çay paralarını almak için bankaya giden üreticiler, 150 TL’lik kesinti karşısında şaşkına dönerken olayın aslını öğrendiklerinde ise daha büyük bir şok yaşadılar.

Kesintinin, kaymakamlık tarafından köy yollarının genişletilmesi çalışmalarından doğan amme alacağına karşılık yapıldığını öğrenen üreticiler, “Devlet köye yol yapmış, parasını bizden icra yoluyla alıyor. Sayın başbakanımız televizyonlara çıkıp, 'bu kadar yol yaptık' diyor. Bu yolu devlet mi yaptı biz mi?” şeklinde tepkilerini ile getirdiler.

Pazar Subaşı köyü sakinlerinden Sami Birben, “Çaykur Melyat Çay Fabrikası’na sattığım çayın karşılığında cüzdanımdan, 150 TL kaymakamlık adına para kesildi. Soruşturduğumuzda bunun yol genişletme çalışması nedeniyle kesildiği söylendi. Benim imzam olmadan çay param nasıl kesilir? Bizim bilgimiz olmadan, duyuru yapılmadan bu kesinti yapılmıştır. Hiçbir denetleme olmadan, 'nasıl olsa para köylüden çıkıyor' hesabıyla istedikleri şekilde köylüyü böyle tuzağa düşürdüler. Çaykur paramı kesince muhtarı aradım; 'kesilmemesi gerekirdi' diyor. Azası istifa etti.” dedi.

caykes.jpg

Kadem Birben adlı üretici ise, çay parasını bankadan aldığında, satmış olduğu yaş çaya karşılık gelmediğini ve bunun sebebini sorduğunda, yol parası olarak kendilerinden kesildiği öğrendiğini söyleyerek, “Cüzdandaki çay 900 kilo, ama aldığım para bundan az. Ne zaman ki 'niye böyle' diye sordum; o zaman 'yol parası kesildi' dediler. Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

Yüksel Birben adlı üretici de, 3 gün imece yapılmış gösterilip 150 TL para kesintisi yapılmasının yanlış olduğunu dile getirerek, “Asgari ücretin 750 lira olduğu bir ülkede kaymakam neyin karşılığı diye bunu kesiyor? Ben kimseyi 'gelin köyümün yolu genişletin' diye çağırmadım. Gelsin baksınlar, benim yolum zaten yol değil ki. Betonun üzerine beton dökmüşler.” ifadelerini kullandı.

Para kesintisi yapıldığında konuyu araştırdığını ifade eden Kemal Birben adlı üretici ise, “İsmini vermek istemediğim bir yetkili, hane başı bu paranın kesildiğini söyledi. Kendisine para kesilmeyen bazı hane isimleri verdim. Benim köyümde 582 cüzdan var, 287’sinden kesilmiştir. Bunun da 7’si daha sonra muhtar tarafından sildirilmiştir. Yetkili bana ‘muhtar gelip yanlışlık olmuşsa sildirebilir’ dedi. Ama azamız kaymakamlığa gittiğinde kovuldu. Yine bazı köylerden kesinti yapılmadığını öğrendim. Ben, muhtar azasına sordum; askıya asmadıklarını itiraf etti. Askıya asılmadan, icra kanalıyla para kesilmesi çok yanlıştır. Benim devlete borcum yok. Başbakanım 'bu kadar yol yaptım' diyor. Başbakanım yalan mı söylüyor? Burada siyasi bir oyun mu var anlamadım. Aydınlatılması lazım” dedi.

ÇAYKUR: "BİZ KESMEDİK; RE’SEN KESİLDİ"

Konuyla ilgili Pazar53 muhabirinin sorusunu cevaplandıran Çaykur Genel Müdür yardımcısı Süleyman Pınarbaş, çay cüzdanlarından kesilen paranın amme alacakları ile alakalı olduğunu ve re’sen gerçekleştirildiğini, kendileriyle alakası olmadığını söyledi.

KAYMAKAM ASLAN: "DEVLET ALACAĞINI KANUNİ YOLLARLA TAHSİL ETMİŞTİR"

Pazar Kaymakamı Selçuk Aslan ise mevcut kanunlara göre yapılan kesintisinin yasal olduğunu ifade ederek, amme alacaklarında tebligat yapılmadığını, köyde muhtarlıklarca askıya çıkarıldığını, muhtarlar tarafından kendilerine teslim edilen evraklarda da eksiklik bulunmadığı için devletin alacağının bu yolla tahsil edildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
61 Yorum