![Pazar'da Hemşireler ve ATT'ler Günü kutlandı](https://d.pazar53.com/news/46903.jpg)
Pazar'da Hemşireler ve ATT'ler Günü kutlandı
Pazar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nde Hemşireler ve Acil Tıp Teknisyenleri Günü dolayısıyla düzenlenen program Soma'daki acı olay nedeniyle buruk geçti.
RAMAZAN YILDIRIM
Pazar53 - Pazar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nde düzenlenen Hemşireler ve Acil Tıp Teknisyenleri Günü programı, Soma’da yaşanan acı olay nedeniyle sadeleştirilerek rutin bir şekilde kutlandı.
Okul Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın eğlence bölümleri iptal edilirken, günün anlam ve önemine binaen konuşmayı ATT Meslek Dersleri Öğretmeni Gülşen Güler yaptı.
Türkiye’de 1964 yılından beri kutlanan Acil Tıp Teknisyenleri ve Hemşireler Gününde öğrenci ve velilerle birlikte olmaktan memnunluk duyduklarını ifade eden Güler, “Hemşirelik mesleği adına tüm dünyanın saygı duyduğu Florence Nightingale’in 1854–1856 yılları arasında Kırım savaşı nedeniyle İstanbul’a gelmesi ve Selimiye kışlasını bir hastane gibi kullanarak yaptığı çalışmalarla dünyada hemşireliğin, eğitimle kazanılması gereken bir meslek olduğunu kabul ettirmiştir. Bu nedenle Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs her yıl “Dünya Hemşireler Günü” olarak kutlanmaktadır. Günümüzde ICN (Uluslararası Hemşirelik Konseyi) hemşireliğin görev tanımlarına şöyle yer vermiştir. Hemşirelik her yaştaki birey, aile ve toplulukların sağlıklı ya da hasta olarak bulundukları yerde, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi, iyileştirilmesi, engelli olma ve ölüm olayındaki bakımından sorumludur. Ayrıca güvenli çevrenin sağlanması, sağlık araştırmaları, sağlık politikalarına katılım hasta bakım ve sağlık sistemlerinin yönetimi ve eğitim, hemşirelerin en önemli rolleridir. Hemşirelik gerek koruyucu gerekse tedavi edici sağlık hizmetlerinde çok önemli, kilit görevler üstlenmektedir. Öyle ki hastanede yatan bir hasta ile diğer tüm sağlık personelleri doktor, eczacı, diyetisyen, fizyoterapist, sekreter, temizlik personeli arasında bir köprü vazifesi kurar ve tüm iletişim – hizmet sunumu hemşire odaklı olarak yürütülür. Devlet planlama teşkilatının verilerine göre ülkemizde 882 hasta başına bir hemşirenin düştüğü düşünülürse ülkemizin her köşesinde, köylerinde, sağlık evlerinde, ülke sınırlarında, çatışma alanlarında, kentlerde, yoğunluğu çok olan hastanelerde olmak üzere tatillerde, bayramlarda, günün gecesinde-gündüzünde 7 gün 24 saat güç çalışma şartlarına rağmen vazifelerini özveriyle gerçekleştirerek halk sağlığına hizmet vermektedirler. Bu nedenledir ki bazen bir hemşirenin gülümsemesiyle, bir “günaydın!”,bir “geçmiş olsun” dileğiyle herkes için endişe uyandıran hastalık hali, hasta hali; umuda, huzura, sağlığa dönüşüverir. Unutulmamalıdır ki hemşirelik mesleği sadece maddi kazanç getiren bir meslekten öte, doğru ve özverili çalışma sonucu ciddi manevi kazanç getiren bir meslektir. Bu bağlamda özen ve dikkatle hizmet veren tüm meslek mensuplarına şükran ve teşekkürlerimi sunarım” dedi.
Öğrencilerin hazırladığı “Geçmişten günümüze hemşirelik” adlı görsel sunumun ardından programda söz alan Okul Müdürü Zekeriya Vardal da okulla ilgili bilgiler vererek, “Kurumumuz 1991 yılında öğretime başlamış olup günümüze kadar 411 mezun vermiştir. Türkiye’nin çeşitli illerinde görevlerini başarı ile gerçekleştiren mezunlarımız bizim hem gurur hem de esin kaynağımız olmuştur. Hemşirelerimiz ve Acil tıp teknisyenlerimiz gerek koruyucu sağlık hizmetlerinde gerekse tedavi edici sağlık hizmetlerinde çok önemli görevler üstlenmektedir. Ülkemizin her köşesinde, köylerde ve kentlerde, kimi zaman zor şartlar altında, vazifelerini özveriyle gerçekleştirerek halkımıza devletin sıcak elini ulaştırmaktadır. Eğitim kadromuz; 2 idareci, 9 meslek dersleri, 9 genel bilgi dersi öğretmeninden oluşmaktadır. Öğretmen kadromuz yeterlidir. Ancak üçüncü sınıftan itibaren meslek derslerinin işletmelerde uygulamalı olarak yapılması gerekmektedir. Mevzuattan kaynaklanan sebepten dolayı tüm öğrencilerimizi işletmelere yerleştirmekte güçlük çekiyoruz. Bugüne kadar Kaçkar Devlet Hastanesi bizlere desteklerini esirgemediler. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Önümüzdeki öğretim yıllarında da aynı desteği sürdürmelerini umut ediyorum. Günümüzde B tipi istasyonlarda hekim bulundurma zorunluluğu kaldırılmıştır. Diğer istasyon tiplerinde ise hekim sayısının yetersiz olması nedeniyle var olan hekimler hastanelerde çalışmak üzere çekildiğinden 112 istasyonlarının birçoğunda hekim çalışmamaktadır. Bununla birlikte ülkemizin coğrafi şartları gereği bazı bölgelerde telefon ve telsiz irtibatı sağlanamadığından hastaya müdahale yapacak kişi acil tıp teknisyenleridir. Bu nedenle öğrencilerimizi bu yeterliliğe sahip iyi yetiştirmek zorundayız. ÖSYM verileri dikkate alındığında meslek liseleri kategorisinde okulumuzun 2014 YGS’de Rize ve Türkiye ortalaması üzerinde olduğu, her yıl Nisan ayından itibaren çeşitli hastanelerden okulumuzu arayıp Hemşire veya Att istemeleri başarıya emin adımlarla ilerlediğimizin göstergesidir. Okulumuzda öğrenim gören 236 öğrencimizin sadece 61’i Rize ve ilçelerinden gelmektedir. Geriye kalan 175 öğrenci ülkemizin değişik 43 ilinden gelmektedir. Öğrencilerimizin il dışından gelmeleri barınma sorununun yanında çeşitli faaliyetleri yapmamıza da engel olmaktadır. Bu sorunun bir an önce çözülmesi bizi daha fazla mutlu edecektir.” diye konuştu.
Program, öğrenciler tarafından okunan kompozisyon ve şiirlerin ardından sona erdi. (Haberin kaynağı: pazar53.com)
HABERE YORUM KAT