![Pazar'da 'Organik Tarım ve Gübre' toplantısı](https://d.pazar53.com/news/45512.jpg)
Pazar'da 'Organik Tarım ve Gübre' toplantısı
Yeditepe Üniversitesi'nin desteğiyle Pazar'da organik tarım ve organik gübre kullanımı ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Pazar Halk Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda Kaymakam Selçuk Aslan, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. Metin Turan, Yiğit Mursalioğlu, Çaykur Tarım Dairesi Şube Müdürü Semih Mercan ile AKC Genel Müdürü Hasan Akcan’ın da iştirak ettiği toplantıya STK temsilcileri, çay fabrikası müdürleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını, Hemşin Organik çay Fabrikası Kurucu müdürlüğünü yapan ve emekliye ayrılarak AKC Şirketleri Karadeniz Bölge Müdürlüğü görevine getirilen Erdoğan Pınar yaptı.
Pınar, Çaykur ile Hemşin’den başlayan organik üretime geçiş sürecinin hızlı bir şekilde devam edeceğinin altını çizerek, “Bu anlamda geleceğimizi ilgilendiren bir konuda akademik bir toplantı düzenleme ihtiyacı hissettik. Özellikle çay üretiminde tartışıladuran organik gübre kullanımıyla ilgili önemli bilgi paylaşımı gerçekleşecek” dedi.
Pazar kaymakamı Selçuk Aslan’ın organik tarımın önemi konusunda yaptığı kısa konuşmanın ardından sunuma geçildi.
Toplantıda ilk sunumu gerçekleştiren Yeditepe Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Turan, artan kanser vakaları ve sağlıksız üretim nedeniyle tüm dünyada organik tarıma olan ilginin hızla gelişme gösterdiğine dikkat çekerek, “Organik tarımda gübre kullanımı en önemli etken. Üretimden tüketimine kadar hiçbir kimyasal girdinin kullanılamayacağı organik tarım için Rize, dünyada aranıp da bulunamayacak kadar kıymetli bir yer. Rize’de çay üretiminde kimyasal ilaç kullanılmaması dikkate şayan bir durum. Burada organik üretime geçiş nedeniyle artan bir talep olacak. Bu nedenle gübre kullanımında belirlenecek hedef ve yol çok önemli” dedi.
Çaykur Tarım Dairesi Şube Müdürü Semih Mercan 2016 yılında Çaykur’a ait tüm fabrikaların organik üretime geçeceğini ve bu hedef doğrultusunda üreticilerin bilinçlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.
AKC Genel Müdürü Hasan Akcan ise organik gübre çeşitleri ve kullanım alanlarıyla ilgili bir sunumda bulundu.
Toplantıya katılan muhtar ve üreticiler, çay tarlalarının yapısı ile bölgenin coğrafi koşulları nedeniyle katı gübreden ziyade sıvı organik gübrenin tercih sebebi olabileceği yönünde görüşlerini sundular.
HABERİN VİDEOSU:
HABERE YORUM KAT