Pazar'daki Organik Gübre Fabrikası destek bekliyor
Organik çay üretiminin gündemde olduğu Rize bölgesinde, Organik Solucan Gübre Fabrikası olarak Pazar ilçesinde hizmete açılan işletme, destek bekliyor
Rize'de çok ortaklı kurulan organik gübre fabrikası işi büyütmek için destek bekliyor.
Pazar ilçesinde kurulu bulunan organik solucan gübre fabrikası Lazutim Orbitosol Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Hür, içerisinde akademisyenler ve işinin uzmanı bir ekiple fabrikayı kurduklarını ifade ederek, “2015 yılında müteşebbis arkadaşlarımızla bu tesisi faaliyete geçirdik. Tarım Bakanlığının şartnamelerini yerine getirerek tescil ve sertifikasyon aşamasını eksiksiz tamamladık. Ancak organik tarıma geçiş sürecinde yaşanan belirsizlikler üreticilerimizin de kafasını karıştırdı. İşletmemizde faaliyet aralıksız devam ediyor. Solucan canlı bir hayvan ve onları yemsiz bırakamıyorsunuz. Ancak belirsizlik nedeniyle satış noktasında istediğimiz noktayı yakalayamadık maalesef. Organik tarıma kurudan kuruya bir destek veriliyor. Bu desteğin amacına ulaşıp ulaşamadığı da tam takip edilmiyor. Bu işletme el birliği ile kuruldu. Amacımız ileriye dönük daha da genişletmek ve tabana yaymak. Bölgemizde, Türkiye’nin her yerinde bu işletmeye el atacak, katkı verecek, üretiminden satışına kadar her türlü şartlarda daha mega bir organik işletme haline getirmek için düşünce içinde olacak şahıs ve kurumlar olursa da tekliflere açığız. Üniversitemizle ortaklaşa çalışıyoruz. Her türlü Ar-Ge çalışması devam ediyor. Böyle bir yatırımın bölgemizde daha başarılı işler yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu işletmenin büyümesi için ilgili herkesin bize destek olmasını bekliyoruz. Biz geçmişte daha ekonomik şartlarda kurduysak da bugün bu yatırımı sıfırdan hayata geçirmek için 2 milyon TL gibi bir meblağ gerekiyor” dedi.
Şirketin Ar-Ge Başkanı Prof. Dr. Turan Yüksek de Lazutim Orbitosol markasıyla kurulan bu şirketin, Türkiye’de organik solucan gübresi işletmesi olarak kurulan ve tüm sertifikasyonlara sahip, ender kuruluşlardan birisi olduğunun altını çizerek, “Bu işletmenin Rize’de kurulmasının ayrı bir anlamı var. Bu fabrika kurulurken kurucuların kendi aralarında aldığı kararla; Rize bölgesini kimyasal zehirden kurtararak daha sağlıklı çay tüketmesi, daha sağlıklı bir çevrede yaşaması için neler yapabiliriz diye iyi niyetle yola çıkıldı. Organik solucan gübresinin Rize’ye, Rize çay tarımına ve ülke ekonomisine neler verebileceği konusunda istişareler yapıldıktan sonra fabrika kuruldu. Tarım Bakanlığı’nın istediği bütün belgeler ve yine organik sertifikasyonlu olan bu kuruluş, faaliyete başladı. Faaliyete başladığından beri de her gün ürettiği gübreyi başta çay tarımı olmak üzere; sebzelerde, meyvelerde, fidanlarda nasıl etki yaptığı konusunda pek çok araştırmaları yaptı. Bu konuda üniversite ile işbirliği içerisinde özellikle akademik araştırmalar devam ediyor. Elde edilen sonuçlara gelince de, Türkiye’nin saygın hatta en iyi solucan gübresi olduğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Profesör Yüksek, iddialı bir gübre ürettiklerini belirterek, “Gübreden elde ettiğimiz değerlerde şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki gübremizin PH’si 7 nötr. Bu ne demek? Yani Toprağın en ideal dengede olduğu, toprağa verilen bitki besin elementlerini çay bitkisinin en rahat alabileceği seviyede ve hasta olan çay bahçelerine uyguladığımız zaman da toprağın tekrardan ekolojik olarak dengesine gelmesini sağlayacak en kaliteli gübre diyebiliriz. Tek tip ham madde kullanıyoruz. Doğal ortamda otlayan büyükbaş hayvan gübresinin fermante olmuş gübresinin solucanla işlemden geçirilerek elde ediliyor. Rize’nin tüm kesimleri gönül rahatlığıyla bunu kullanabilir. Bizim yaptığımız denemelerde de çayda ciddi bir verim artışı olduğunu yakaladık” dedi.
Fabrikanın üretim kapasitesiyle ilgili bilgi veren Prof. Yüksek, “Rize yılda yaklaşık 120 ile 150 bin ton arasında kimyasal gübre kullanıyor. Bizim fabrikamız tam kapasite çalıştığında 500 tona denk gelen bir üretim sağlıyor. Rize’de sadece bu fabrika değil bunun gibi pek çok fabrika kurulması gerekir ki Rize’de organik tarımın istediği gübre miktarına ulaşılsın. Rize sürdürülebilir bir ekolojik çay tarımından bahsetmek, Rize’de yetişen ürünlerin sadece iç piyasada değil dünya piyasasında da aranan ürün olmasını, ülkeye döviz getirmesini istiyorsak kimyasal gübrenin durdurulması ve bunun yerine Rize’deki çay tarımında mutlaka organik gübre veya çiftlik gübrelerinin tercih edilmesi zaruridir. Toprağa vurduğumuz her türlü kimyasal gübrenin toprağımızı zehirlediğini, su kaynaklarına karıştığını, suyu zehirlediğini ve bize çok farklı yoldan zehir olarak döndüğünü bunun da hastalık olarak geri döndüğünü pek çok araştırma ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT