Pirincin satışı da fiyatı da düştü
Türk halkı, toplumsal tepki göstermiyor diye diye bir hal olanları rahatlacak haber. Bakın Türk halkı pirinçten nasıl intikam aldı.
Fahiş zam gören pirinci vatandaş talep etmeyince tüketimi son 4 ayda yüzde 20 düştü.
Fiyatı da aynı dönemde yüzde 30'un üzerinde geriledi. Fiyatın eylül ayında da yüzde 15-20 düşmesi bekleniyor.
Ramazan ayı öncesi, satışlarında beklenen hareketlilik yaşanmayan pirinci, vatandaş adeta cezalandırdı. Yılın ilk aylarında hızla yükselişe geçen, nisan ayında fiyatındaki artış yüzde 80'i bulan pirinç, gözden düştü. Pirinç tüketiminin nisan ayına göre yüzde 15-20 aralığında düştüğünü belirten sektör yetkilileri, satışların azalmasıyla birlikte fiyatların da aynı döneme göre yüzde 30'ün üzerinde gerilediğine dikkat çekti.
TÜKETİM 7 KİLONUN ALTINA DÜŞTÜ
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, 2000 yılında ülkemizde 10 kilogram olan kişi başı pirinç tüketiminin 2007 yılında 8.3 kilograma, 2008'de ise 7 kilogramın altına gerilediğine işaret ederek, Pirinç tüketimi hızla azalıyor. Bunun nedeni fiyatların yükselmesi ve vatandaşın çeşitli hilelerle aldatılmasıdır. Kaliteli pirincin içerisine ithal ve yerli ucuz pirinçler karıştırılarak satılıyor. Evinde iyi pilav yapamayan tüketici de bulgur ve makarnaya yöneldi dedi.
Mehmet Reis, satışların azalmasıyla birlikte, son dört ay içinde baldo pirincin fiyatında yüzde 33, osmancık pirincin fiyatında ise yüze 28 oranında düşüş olduğunu belirterek, Nisan ayında toptan fiyatı 4.50 olan Gönen baldo pirincin fiyatı bugün 3 YTL'ye düştü. Osmancık pirincin fiyatı ise 3.20'den 2.20 YTL'ye geriledi diye konuştu. Eylül ayında yeni mahsulün çıkacağına da dikat çeken Reis, yeni ürünün piyasaya gelmesiyle, 20 Eylül'den itibaren pirinç fiyatlarının yüzde 15-20 daha da düşmesini beklediklerini kaydetti.
% 20 İNDİRİM YAPTIK
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan da, normalde ramazan hazırlığının bir ay öncesinden başlamış olması gerektiğini, bu sene böyle bir hazırlık görmediklerini belirterek, tüketicilerde başlayan tasarruf eğiliminin hala devam ettiğini ve gıda fiyatlarındaki artışın, dar gelirli vatandaşların bütçesini zorlayacak derecede gerçekleştiğini söyledi.
Önceki senelerdeki tüketim düzeyini yakalama şansının bulunmadığının altını çizen Erdoğan, Pirinç tüketiminde geçen senenin bu dönemine kıyasla yüzde 20 civarında bir gerileme var. Pirinç fiyatları da, nisan-mayıs aylarında ulaştığı tepe noktasından yüzde 20 civarında gerileme gösterdi dedi.
Erdoğan, Sezon pirinç olarak, bir ay önce pirinç fiyatlarında yüzde 10 indirim uyguladıklarını da hatırlatarak, Geçtiğimz hafta sonu yüzde 10 bir indirim daha yaptık. Böyle indirim oranı yüzde 20'e ulaştı dedi. Ramazan ayında pirinç fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket beklemediğini kaydeden Erdoğan, Durgunluğun böyle olduğu bir dönemde zam olması için bir neden yok şeklinde konuştu.
KATKILI RiSOTTO iÇiN 3 MiLYON EURO YATIRIM
Sezon Pirinç'in 110 bin ton üretim kapasitesi ve 50 bin ton yıllık satışları bulunduğunu belirten Mehmet Erdoğan, planladıkları yatırımlar hakkında da şöyle konuştu: Katkılı Risotto ürünleri için 2.5-3 milyon euro yatırım planlamıştık. Beklemeye aldık. Bu yıl sonu değerlendirmesini görmek istiyoruz. Ayrıca çeltik kabuğundan elektrik enerjisi üretimi için 3 milyon euro yatırım planlıyoruz. EPDK'ya bir kamulaştırma talebinde bulunduk. Onu bekliyoruz. Bu yatırımı, kamulaştırma tamamlandıktan sonra 8 ay içinde realize edebiliriz.
Haber: Gülendam Polat/Bugün
HABERE YORUM KAT