1. HABERLER

  2. YURT VE DÜNYA

  3. Raportör CHP Dosyasını İnceliyor
Raportör CHP Dosyasını İnceliyor

Raportör CHP Dosyasını İnceliyor

CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı paralarla ilgili dosyayı incelemesi için raportör Selim Erdem görevlendirildi.

A+A-

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Kanaltürk'e verdiği ve kaynağını açıklayamadığı 3 milyon YTL ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı müfettişlerinin tespit ettiği belge ve bilgileri incelemeye başladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı paralarla ilgili dosyayı incelemesi için raportör Selim Erdem'i görevlendirdi. Raportör Siyasi Partiler Kanunu (SPK')'ın 67., 70., 72., 74., 75. ve 76. maddeleri uyarınca söz konusu belge ve dökümanlar üzerinde inceleme yapıyor.

Maliye'nin başvurusunun ardından bir yıl geçmesine rağmen mahkeme konuyu henüz yeni gündemine aldı. Alınan bilgiye göre, süreç siyasi partilerin her yıl yapılan mali denetim raporlarının birikmesi sebebiyle uzadı. Mali denetimler sırasıyla inceleniyor. Geçen günlerde 2003 yılına ait hesapları inceleyen ve herhangi bir kanunsuzluk tespit edemeyen yüksek mahkeme, üzerinde şaibeler dolaşan CHP'nin 2004-2005 mali yılı hesaplarını mercek altına aldı.

Başkan Kılıç'ın talimat vermesi durumunda raportörün hazırlayacağı rapor, önümüzdeki ay içinde görüşülebilecek.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Olay, CHP'nin Kanaltürk'e aktardığı 4 milyon YTL'lik paranın yaklaşık 3 milyon YTL'lik bölümünü faturalandıramadığının ortaya çıkmasıyla gündeme geldi. Kanaltürk'ün de bu parayı başka kurum ve kişilerden almış gibi gösterdiği belirlendi. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Anayasa'nın siyasi partilerin durumunu düzenleyen 69., SPK'nın 67. ve 70. maddelerine aykırılık gördüğü için konuyu Anayasa Mahkemesi'ne iletti. Mahkemenin incelemesi 9 Mayıs 2007'den beri sürüyor. CHP ile söz konusu kanal arasındaki parasal ilişki resmi yazıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildi.

YÖNETİCİLERE HAPİS YOLU

Siyasi Partiler Kanunu'na göre, amacı dışında faaliyet göstererek “yasak fiil” işleyenler en az 6 ay hapisle cezalandırılıyor. Siyasi partilerin faaliyetlerinin Anayasa ve SPK'ya aykırı olması durumunda ne gibi müeyyide uygulanacağına SPK 116. ve 117'nci maddede yer verilmiş. Bu hükümlere aykırı olarak bağışta bulunan kimse ve bağışı kabul eden parti sorumlusu hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis cezası isteniyor. “Kanuna aykırı sair davranışları” başlıklı SPK 117. maddede ise şöyle deniliyor: “Bu kanunun dördüncü kısmında yazılı yasak fiilleri işleyenler, fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, altı aydan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılırlar.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız