1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize İl Sağlık Müdürü'nden Ramazan önerileri
Rize İl Sağlık Müdürü'nden Ramazan önerileri

Rize İl Sağlık Müdürü'nden Ramazan önerileri

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe’den Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri

A+A-

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerilerinde bulunarak, "Normalde ortalama günde 3 olan öğün sayısının ikiye düşmesi gün boyunca aç kalınması, yani beslenme düzeninin birdenbire değişmesi orucun ilk günlerinde baş ağrısı, uyku hali, halsizlik, üşüme gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına sıklıkla neden olabilir. Bu sebeple özellikle iftarda mideye aşırı yüklenmeyip doğru beslenmek şarttır. Özellikle de Ramazan ayının ilk günlerinde bu çok önemlidir. İftarda ağır yiyip sahura kalkmamak vücudu ciddi anlamda zorlar." dedi.

Gün boyu uzun süren açlık sonrası, iftar zamanı gelmesi ile birden hızlı bir şekilde yemeye başlanmaması uyarısında bulunan Dr. Mustafa Tepe önerilerini şu şekilde sıraladı: "Mümkünse hafif bir gıda, örneğin çorba alınmalı, ardından yine mümkünse 5-10 dakika kadar beklenip, ana yemeğe devam edilmelidir. Çünkü bu 10 dakikalık süreçte tokluk merkezimiz uyarılacak ve vücuda gereksiz yük oluşturacak miktarda yiyecek tüketilmemiş olacaktır. Tatlılarda yemeğin hemen ardından değil de, en az 15 dakika sonra yenmeli. Baklava, tulumba, lokma gibi tatlıların yerine sütlaç, güllaç, puding gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir.

  İftar ve sahur arası ise bol su, meyve ve sebze tüketilmelidir. Sahur yapmak ise çok önemlidir. Çünkü sahura kalkılmadığı takdirde açlık süresi çok uzamaktadır. Bu durumda kan şekeri daha erken saatlerde düşmekte ve sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Sahurda proteince zengin çay kahvaltısı yapmak en doğru yöntemdir. Sahurda sadece su içmek metabolik hızı yavaşlatabileceğinden halsizlik ve baş ağrısına neden olabilir.

  Böbrek hastalığı, kontrolsüz şeker hastalığı, kalp-damar hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar ile gebe ve emzirme zorunluluğu olan annelerin mümkünse oruç tutmamaları, eğer genel durumları iyi ise mutlak suretle doktorlarından izin alarak oruç tutmaları şarttır.

Oruç tutan yaşlı insanlarımızın kendilerini çok iyi korumaları, gündüzleri oruçlu vakitlerini güneşten ve efordan uzak, evlerinde serin ortamlarda dinlenerek geçirmeleri çok önemlidir. Dikkatli davranıldığı takdirde oruç tutmanın başta sindirim sistemi olmak üzere tüm vücuda çok ciddi faydaları vardır."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız