1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Rize'de KENE uyarıları
Rize'de KENE uyarıları

Rize'de KENE uyarıları

Rize'de Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle 1 kişinin ölmesinin ardından Rize İl Sağlık Müdürlüğü bir dizi uyarıda bulundu.

A+A-

Rize İl sağlık Müdürlüğü İkizdere ilçesinde bir kişinin ölümüne neden olan Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle vatandaşların hastalık konusunda bilgilenmesi ve alınması gereken tedbirlerle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Kırım-Kongo kanamalı ate
şi (KKKA) etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın etkeni olan virüsün taşıyıcısı olarak rol alan keneler, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık etmektedirler.

Söz konusu kene kurak ve yarı kurak bozkır iklimini sevmekte ve genellikle bozkır ile diğer iklimlerin kesişme yerlerinde, kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık alanlarda yaygın olarak görülmektedir. Özellikle vadilerle çevrili dağlık alanların yamaçları, yaban hayvanlarının daha sık dolaşğı alanlar olduğundan keneler açısından hayli zengin bölgelerdir

Bu anlamda Artvin Yusufeli bölgesinden başlayan Çoruh vadisi boyunca Gümüşhane Kelkit ten geçerek Sivas Amasya Tokat Çorum Çankırı illeri boyunca devam eden coğrafyada risk daha fazladır. Her ne kadar Karadeniz'in kuzeye bakan yamaçları ciddi risk altında olmasa da havyan göçleri, yoğun yayla faaliyeti, ot getirtilmesi, arıcılık ve turizm amaçlı yolculuklar bulaş riskini mevcut kılmaktadır.

KKKA hastalığının kontrolünde bilinçli korunma tedbirlerinin alınması hayli önem kazanmaktadır. Epidemilerin kontrolünde, kişisel korunma önlemlerinin alınması ve kene sayısının azaltılması amaçlanmaktadır

KİŞİSEL KORUNMA TEDBİRLERİ

Kişisel korunma önlemleri KKKA riski olmasa bile, kenelerle bulaşabilen diğer hastalıklardan da korunmak için her zaman uygulanması gereken      hususlardır.

  • Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Özellikle çocuklara piknik alanında dikkat edilmelidir.

  •  Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir.(Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi vb.)

  • Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına repellent olarak bilinen böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir.

  •  ş elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit) sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilmektedir.

  • Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kenenin deriye yapışğı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.

 

KENE SAYISININ AZALTILMASINA YÖNELİK TEDBİRLER

Hastalığın bulaşmasından birincil derecede sorumlu olduğu bilimsel olarak da ortaya konmuş olan kenelerin son konaklarının özellikle sığırlar basta olmak üzere çiftlik hayvanları olması dolayısıyla, bu hayvanlarda kene mücadelesi yapılması gerekir.

Bu mücadelenin hayvancılıkla uğrasan vatandaşlara bırakılmadan, risk altındaki tüm bölgelerde kontrollü ve es zamanlı bir şekilde, kampanya tarzında yapılması önemlidir.

Kene sayısını kontrol altına almak amacıyla çevreye yönelik geniş ilaçlama yapılması gerekli görülen bir uygulama değildir. Keneleri doğadan tamamen yok etmek de mümkün değildir. Ayrıca, yoğun ilaçlamaların doğal dengelerin bozulmasına ve yeni problemlerin ortaya çıkmasına yol açabileceği de unutulmamalıdır.

Park ve mesire yerleri gibi dar alanlarda ise çok yoğun kene olması durumunda, çevreye ve halk sağğına yönelik etkileri iyi bilinen insektisit ilaçların uzmanların kontrolünde yapılması faydalı olabilir.

İlimizde İkizdere bölgesinde hayvancılıkla uğraşan bir vatandaşımızda hastalığın tespiti nedeniyle gerekli tedbirlerin arttırılmasına karar verilmiştir.

Bu amaçla İkizdere bölgesinde vatandaşımızın ahırından başlayarak belirlenen yerler ve buradaki hayvanlar ilaçlanacaktır.

Ayrıca ilimize özellikle bahsedilen riskli bölgelerden canlı hayvan nakline karşılık vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerekmektedir.

Gerekli önlemlerin alınması 02/06/2008 tarihli il hıfzıssıhha toplantısında görüşülmüş ayrıca il hayvan zabıtası komisyonunun toplanmasına karar veriliştir.

  • KKKA hastalığının kontrolünde bilinçli korunma tedbirlerinin alınması oldukça önem kazanmaktadır.
  • Kene mücadelesiyle ilgili eğitim çalışmalarına önem verilerek halkın bilgilenmesi ve bilinçlenmesine yönelik çalışmaların yapılması, Kene Mücadelesi konulu,  broşür, poster, afiş gibi eğitim materyallerinin çoğaltılarak dağıtılması,

  • Özelikle riskli bölgelerde Kenelerin son konakları sığırlar başta olmak üzere evcil hayvanlar, uygun akarisitler ile ilaçlanarak Stratejik kene mücadelesi yapılması,

  • Hayvanların ilaçlanmasında kenelerin aktif oldukları dönemde (Mart-Ekim ayları arası) periyodik olarak ilaçlamalar yapılması,  Hayvanlar da ilaçlama yapılırken mümkün mertebe kapalı alanlara alınarak ilaçlanması ve ilaçlamadan sonra bir-iki saat bekletilmesi,
  • Kenelerin yaşam koşullarının bozulması gibi ilaçlama harici önlemlerin de (hayvan barınaklarında bulunan yarık ve çatlakların sıvanması, barınakların badana edilmesi v.b) anlatılması,
  • Kene popülasyonunun kontrol altına alınması amacıyla çevreye yönelik ilaçlamanın gereksiz olduğu, Park ve mesire yerlerinde yoğun kene olması durumunda insektisit ilaç uygulamasının uzmanların kontrolünde yapılması,
  • Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun akarisitlerle ilâçlamalı, hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkân vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır. Kene bulunan hayvan barınakları uygun akarisitlerle usulüne göre ilâçlanması gerekmektedir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız