1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. RİZE'DE SON TEKNOLOJİ KALP AMELİYATI
RİZE'DE SON TEKNOLOJİ KALP AMELİYATI

RİZE'DE SON TEKNOLOJİ KALP AMELİYATI

Rize’de, kalp kapağı değişikliği genel anestezi gerekmeden kasıktan girilerek yapılıyor.

A+A-

Kalpten bütün vücudu besleyen aort damarına kan giderken geçtiği aort kapağının değiştirilmesi operasyonu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarılı bir şekilde yapılabiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Hastalıkları Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Turan Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Kalbinde ciddi aort kapağı darlığı yaşayan hastalar son zamanlara kadar açık kalp cerrahisi ile tedavi ediliyordu. Açık kalp cerrahisi olunca hasta ağır bir travma geçiriyordu. Ama diğer yöntemde Transkateter dediğimiz anjiyo yapar gibi kasıktan girerek, hastaya genel anestezi yapmadan, hastayı uyutmadan, genel anestezi uygulamadan kasıktan girerek hastanın kalp kapağının yeni kapakla değiştirebiliyoruz. Yani yeniden aort kapağının değiştirilmesi operasyonunu bu yöntemle rahatlıkla yapabiliyoruz. Aort kapağı vücuda kanı pompalayan sol karıncık (sol ventrikül) ile kalpten çıkan ana atardamar (aort damarı) arasında bulunan kalp kapağıdır. Bu kapağın daralmasına aort darlığı denilmektedir. Ciddi aort darlıklı hastalarda nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma gibi şikâyetler görülebilmektedir. Ayrıca ani kalp durmasına neden olabilmektedir” dedi.

ameliyat.jpg

Darlığın derecesi ciddi ve şikâyeti olan tüm hastalarda kapağa müdahale gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Klasik tedavi yöntemi açık kalp cerrahisidir. Bu yöntemle genel anestezi altında, göğüs kafesi açılarak, kalp durdurularak daralmış aort kapak mekanik veya bioprotez kapak ile değiştirilmektedir. Ancak açık kalp ameliyatı yapılamayan ya da açık kalp ameliyatı için yüksek riskli olan hastalarda kapağın cerrahi olmadan değiştirilmesi gerekebilir” diye konuştu.

Erdoğan, “Transkateter yöntemle aort kapak değiştirilmesi aort darlıklı hastaların tedavisinde yeni kullanıma giren bir yöntemdir. Bu yöntem hastaya genel anestezi vermeden, hasta uyutularak yapılabilmektedir. Bu yöntemde anjiyoya benzer şekilde hastanın kasık bölgesindeki atardamarından girilerek daralmış olan aort kapak yeni kapak ile değiştirilebilmektedir. Bu yöntem genel anestezi ve göğüs kafesinin açılmasına gerek olmadığı için hastada daha az travmaya neden olmaktadır. İşlem uygun vakalarda %95’in üzerinde başarı ile uygulanabilmektedir. Hasta işlemden sonra 24 saat yoğun bakımda, 48 saat serviste izlendikten sonra taburcu edilebilmektedir. Hasta kısa sürede normal yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedirler” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Transkateter yöntemle aort kapak değiştirilmesinin Türkiye’de 2011 yılından sonra yaygın olarak yapılmaya başlandığını kaydederek şunları söyledi: “Günümüze kadar toplamda 700 hastaya bu şekilde kapak değiştirme işlemi uygulanmıştır. Transkateter yöntemle aort kapak değiştirilmesi Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Doç. Dr. Ömer Şatıroğlu hocamız ile birlikte bir yıldan beri yapılmaktadır. Merkezimizde bugüne kadar 20 hastaya başarılı bir şekilde kasık atardamarından girilerek aort kapak değiştirme işlemi uygulanmıştır. 20 vakalık serimizde işlem esnasında ve sonrasında önemeli bir komplikasyon olmamıştır. Hastalarımız sağlıklı bir şekilde kontrollerini yaptırmaktadırlar”
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
4 Yorum