1. HABERLER

  2. YÖREDEN HABER

  3. RİZE

  4. Rize’deki ECMO cihazı, vatandaşın umudu oldu
Rize’deki ECMO cihazı, vatandaşın umudu oldu

Rize’deki ECMO cihazı, vatandaşın umudu oldu

RTE Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kullanılan ECMO Cihazı kalp ve akciğer hasarı ciddi olan hastalar için umut oluyor.

A+A-

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç .Dr. Ahmet Şen, Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu (ECMO) cihazı sayesinde kalp ve akciğer hastalarına kısa sürede müdahalede bulunabildiklerini söyledi.

Şen, cihazın Türkiye'de 30, Karadeniz Bölgesinde ise 3 hastanede bulunduğunu belirterek, "Ülkemizde de kullanımı yaygınlaşmakta olan bu sistem ile solunum cihazına bağlı hastalarda oluşacak istenmeyen etkileri en aza indiriyoruz. Akciğer fonksiyonlarını koruyarak kandaki karbondioksit düzeyini ve oksijenini istenilen ayara getirip kalp ve akciğeri dinlendirilerek dokulara zaman kazandırabiliyoruz" dedi. 

ecmo.jpg

ECMO cihazının, kalp ve akciğer hasarının ciddi düzeyde olduğu hastalarda kalbe destek olmak ve akciğerde gaz değişimini desteklemek amacıyla kullanıldığını anlatan Şen, "Cihazı en son yüksekten düşme sonucu vücudunda omurga kırığı, kafa travması ve iki taraflı kaburgalarında kırık oluşan hastaya uyguladık ve başarılı sonuç aldık" ifadelerini kullandı

Şen, hayırsever iş adamlarının ve Sağlık Bakanlığı'nın katkılarıyla hastane olarak erken müdahalede çok yol kat ettiklerini de açıkladı.

ecmo2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız