1. YAZARLAR

  2. B. Ali KAVALCI

  3. Rizeli fedailer
B. Ali KAVALCI

B. Ali KAVALCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Rizeli fedailer

A+A-

Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Tiyatrosu’nun oynadığı EMİCE “İpsiz Recep” oyunu hazır gündemdeyken bende bu yazımda biraz Rizeli fedailerden bahsedeyim.
Yazar Ergün Hiçyılmaz, kitabında; Gürcü topraklarındaki Rizeli fedailerden bahsetmektedir. Kimi zaman Osmanlı ile Rusya arasında kalan Gürcistan, Rus devrimine kadar cirit attığımız bir yerdi denmektedir.
Müslüman Gürcülerin bir bölümü göçlerle topraklarımıza yerleşmiş ve ülkenin mümtaz, Türk vatandaşları arasına girmişti.
Batum ve çevresini” Kapı komşusu” yapan Türklerin de, aynı biçimde ticari ve sosyal hayatını Gürcü topraklarında devam ettirdiği de biliniyordu.
Batum gibi şehirleri mesken edinen ve buralarda yuva kurarak kalan binlerce Karadenizli arasında çoğunluğu Rizeliler teşkil etmişti. Rizeliler sadece Fırıncılıkla öne çıkmamıştı. Başta RECEP REİS olmak nice yurtsever, hürriyet ve istiklalin bayrakları olmuştu.
Trablusgarp ve Balkan savaşını ardından, TOPALOĞLU ve KAMBUROLU gibi arkadaşlarıyla Batum’u mesken edinen RECEP REİS (İpsiz) özellikle fırıncılığa dönük işlere sahip hemşerileri yanında yer almıştı.
Karadeniz’de silah sevkıyatını sağlıyor, Osmanlı topraklarında yuvalanmak isteyen komitacılarla savaşıyordu. 17 kişinin katlinden dolayı yakalanmış ve 6 aylık hücre cezasından sonra ömür boyu çalışma kampına gönderilmemişti.
Dönem 1. Dünya savaşının yaşandığı dönemdi.( 1914-19) ayağında zincirlere bağlı kösteklerle zulüm görecek ve işkence dolu bir hayat yaşayacaktı.
Karadenizli yurtseverler İPSİZ RECEP’İN kurtarılması için harekete geçmişler ve Batum’daki Rizeli fırıncıların mali desteği ile kaçışını sağlamışlardı.
Rize’ye tekrar dönüşünde Karadeniz’e çetecilerin sızmaması ve Rizeli denizcilerin silah sevkıyatını kolaylaştırmak için Gümrük Müdürü Hulusi Bey ile yeni tedbirler alınması sağlamıştı. Karadeniz sahil şeridi, Balkan savaşından Milli Mücadele dönemine kadar İPSİZ RECEP ve arkadaşlarının korumasına terk edilecek, Batum dolaylarından silah ve cephane yardımı da oradaki Rizeli yurt severler tarafından sağlanacaktı. Gürcistan topraklarına Kuvayi milliyeciler de girmişti. Polis Müdüriyetine takdim edilen 28 Temmuz 1921 tarih ve 44 numaralı “Gizli” bir yazı iki yurt severin kurşuna dizildiğini göstermektedir. Yazı da Rizeli ŞAKİR ve MEHMET REİS’İN motorlarıyla silah ve cephane kaçıracakları sırada yakalanarak yargılanmadan öldürüldüğü anlatılmakta ve çok sayıda Türk’ün Batum hapishanelerinde ölümü beklediği ifade edilmektedir.
Zamanı ve imkânı olan Rizeliler başta olmak üzere herkesi EMİCE oyununu seyretmeye davet ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Yeni dezenformasyon yasası ve kişisel verilerin korunması kanununa göre; kişilik haklarına yönelik her türlü yayın suç teşkil ettiğinden, kurallara aykırı yorumlar onaylanmamaktadır. Lütfen bir aşağıdaki facebook yorumları bölümünü kullanınız
7 Yorum
  • sabri yılmaz / 26 Aralık 2014 Cuma 19:42

    sızı tebrık edıyorum mesaz verici yazılar yazıyorsun ne yapalım anlayan çok az saygılarımla

    Yanıtla (0) (0)
  • Bayram ali Kavalcı / 16 Ocak 2007 Salı 12:56

    Belediyemizin başarılı özel kalem Müdürü, Metin Güneş bey,telafer 83,Cafer K.Mustafa beylere yazılarım ve görevlerimle ilgli yorum ve eleştirilerine teşekkür ediyorum. Hepsini Allah için çok seviyorum.Yapıcı uyarı ve bilgilendirici uyarılarını bekliyorum.Hepinize selam ve sevgilerimi iletiyorum.

    Yanıtla (0) (0)
  • Sabri Yılmaz / 16 Ocak 2007 Salı 12:50

    Şehrimizin en eski gaztecilerinden olan Bayram Ali Kavalc'nın yazdığı. İpsiz lakaplı Recep yazısndakı gerçeleri kaleme almış.Tarihi yanıltmaya kimseler kalkmasın. İpsiz recep ve arkadaşları o zamanlarda Ermeni ve Rum cetelerine karşı mücadele etmişlerdir. Bölgemizde ufak tefek eşkiyalar vardı onları oratyadan kaldırmışlardır. Sadece Rzie de değil Batuma kadar bu bölgede o zamankı tabirle cete diye bunlara bu görevi devlet vermmeişti.Resmi bir sifatları yoktu. Yönetim boşluğundan orataya çıkan bir müğcadeleydi.Batum'da hapse düşüyor. Hapisatn arkadaşları ile kaçıyor, Batım limanından bir motor kaçırarak, deniz yolu Adapazarı bölgesine sığınıyorlar.Karasu bölgesinde atatürk e mektup yazarak, küvayyi millliyeye katılıyıor.Atatürk'e yazdı mektup sonucu Atatürk kendisini af ediyor.İpsiz ismini Batum cezaevinden kaçtıktan sonra alıyor. Kavalcı'yı gerçekleri gün yüzüne çıkardığı için kutlarım.

    Yanıtla (0) (0)
  • fahrettin kaya / 15 Ocak 2007 Pazartesi 16:41

    sayın başkanımızı tebrik ederim. tarihi gerçekleri tahlili ve olayları yorumlaması takdire şayan başarılarının devamını dileriz

    Yanıtla (0) (0)
  • METİN GÜNEŞ / 11 Ocak 2007 Perşembe 14:34

    SAYIN KAVALCIYI,BU TARİHİ GERÇEĞİ,TİTİZ ARAŞTIRMACILIĞI İLE ORTAYA KOYMASI BAKIMINDAN TEBRİK EDİYORUM.

    Yanıtla (0) (0)