Rize'nin Kurtuluşu
Rizenin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 89. yılı ilk kez Belediye Başkanı Halil Bakırcının sayesinde 5 gündür çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Hafta başı fotoğraf ve resim sergisi ile başlayan etkinlikler, Erzincan 3. Ordu Komutanlığı Bando ekibinin konseri ve kokteyl ile son bulacak. Rizenin 89. Kurtuluş yılı nedeniyle bir hafta boyunca çok anlamlı ve neşeli etkinliklerle adeta Rizelilere mini bir festival yaşatan Başkan Halil Bakırcı ile ekibini yürekten kutluyorum.
Şimdi sizlere, 2 Mart 1918de düşman işgalinden kurtulan Rizemizin tarihinden kısa olarak bahsedeceğim.
Rizenin tarih öncesi hakkındaki bilgiler oldukça sınırlıdır. Rize adının kökeni de belirsizdir. Milattan önce 2 bin yılı başlarında tarım ve hayvancılıkla uğraşan bazı toplulukların yaşadığı yörenin, yazılı tarihi MÖ 7. yüzyılda Miletli denizcilerin yaptıkları seferlerle başlar. Daha sonra Kimmer, Med ve Pers akınlarına uğrayan yöre MÖ 180de Kral Pharnakesin işgaline uğradı. MÖ 1. yüzyılda Partların eline geçen bölge MS 10 yılında Roma egemenliği altına girdi.
Karadeniz-İran ticaret yolu üzerinde oluşu nedeniyle çekişme konusu olan Rize, Bizans ve Sasaniler arasında birkaç kez el değiştirdi.
1071 Malazgirt Zaferinin ardından Selçukluların eline geçtiyse de 1. Haçlı Seferi sonrasında Bizans tarafından geri alındı. 1204te 111. Haçlı Seferinden sonra ise bölge Trabzon Rum İmparatorluğunun egemenliğine girdi.
Fatih Sultan Mehmetin bu devleti 1461de ortadan kaldırması ile kentte Osmanlı egemenliği başlamıştır. 1.Dünya Savaşında Rus işgaline uğrayan Rize 2 mart 1918de işgalden kurtulmuştu. Daha önce Trabzon vilayetine bağlı sancak merkezi olan Rize, Cumhuriyet sonrasında 1924te il oldu.
Rize kısa süren Rus işgali sonrasında tekrar özgürlüğüne kavuşmuş oldu.
Gazı Mustafa Kemal Atatürk ne güzel söylemiş Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben, ulusumun ve atalarımın en değerli miraslarından olan bağımsızlık aşkıyla yaratılmış bir adamım
YAZIYA YORUM KAT