Rize'nin suyuna bilimsel inceleme
Rize Valiliğinin talebi üzerine Yeditepe Üniversitesi tarafından yapılan 'kanserojen' madde analizi çalışmaları tamamlandı. İşte sonuçlar:
Yeditepe Üniversitesi (YÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Karadeniz yöresinde geçen yıl gerçekleştirdikleri 'kanserojen' madde analizi çalışmalarında, üç yerde ölçümlerin pozitif çıktığını söyledi.
Yılmaz, Rize Valiliğinin talebi üzerine, yaklaşık iki yıldır Karadeniz'de çalışma yürüttüklerini belirterek, ''Samsun Alaçam'dan, Rize Fındıklı'ya kadar deniz, dere ve nehir sularının ölçümlerini yapıyoruz. Geçen yıl ağustos ayında yaptığımız ölçümlerde Karadeniz'de üç yerde kanserojen madde ölçümleri pozitif çıktı. Buralar, Trabzon-Değirmendere, Ordu-Melet ve Rize-Madenli dereleridir. Bu yıl yine aynı bölgelerden su numuneleri aldık. Alınan numunelerin sonuçlarını 15 eylülde geçen yılki değerlerle karşılaştırarak, net bir kanıya varacağız'' dedi.
Suda bulunan kanserojen madde oranının, uluslararası kabul edilebilir bir değerde olmadığını ifade eden Yılmaz, ''Suda bulunan organik klor ile suya attığımız kloru birbirine karıştırmamalıyız. Suda bulunan organik klor fazla olduğu zaman zararlıdır. Normal klor ise vücudun ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Yalnız bu bölgelerde bulunan organik klor bileşik göstergesi hayati açıdan çok büyük bir risk teşkil etmemektedir. Bu yıl alacağımız sonuçlar bize kesin sonucu verecektir'' diye konuştu.
Rize Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada da, Prof. Dr. Yılmaz'ın Valiliğin talebi üzerine Ağustos 2007'de Rize'deki sularda kanserojen madde analizi çalışması başlattığı bildirildi.
Açıklamada, çalışmanın tamamlandığı ve Prof. Dr. Yılmaz tarafından Rize Valisi Kasım Esen'e sonuçlar hakkında bilgi sunduğu ifade edilerek, ''Çalışma kapsamında daha önce belirlenen yerlerden içme, deniz ve nehir suyu örnekleri toplandı. Örnekler su yüzeyinin 10-15 santimetre altından elde edildi. Her bir nokta için 500 mililitre su numunesi alındı ve analiz edilinceye kadar artı 4 derecede saklandı. Tüm analizler Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği laboratuvarlarında gerçekleştirildi. Rize'nin Çayeli ilçesinden, İyidere ilçesi Hazar Mahallesi arasındaki tüm derelerden ve denizden örnekler alındı ve incelendi. Rize'nin suları organik klorlu bileşik bakımından çok büyük oranda temiz bulundu.'' denildi.
HABERE YORUM KAT