RİZE’NİN UNUTULMAZ RENGİ HALK ŞAİRİ HAFIZ EDHEM
Orta Caminin önünde kaset ve kitaplarıyla tarihe not düşen o nur yüzlü adamı Rize unuttu mu?
Fatih Sultan KAR / İST.
Hâfız Edhem Amca ile çocuk yaşımda tanıştım. Orta Camii önünde daktilo edip fotokopiyle çoğalttığı beyitleri ve seslendirdiği kasetleri hem okuyor hem satıyordu. Cesur, gözü pek inandığı yolda yılmayan bir devdi o çocuk Fatih'in gözünde. Sırf onu izlemek için Orta Camii’nin önüne gidiyordum. Onunla tanışmıştım. Nasihatlerini keyifle dinliyordum. Ben de o zamanlar biriktirme bilinci oluşmadığından çok az fotoğrafı ile iki kasetini bugünlere taşıyabilmişim. Ama benliğimde ona yazdığım şiir bütün tazeliğiyle duruyor.
Hâfız Edhem’e methiye
Hâfız Edhem söyler doğru olanı
Ağızına almaz küfrü yalanı
İbadetle geçer vakti zamanı
Allah’ım dizinden kesme dermanı
Bağlasalar bile eli kolunu
Yine arar bulur hakkın yolunu
İbadetle geçmiş mazisi dünü
Beyhude değildir hiç bir zamanı.
Şiiri ona verdiğimde yanaklarımdan öpmüştü. Mekânı cennet olsun.
Hâfız Edhem kimdir?
1910 yılında Rize’nin Kavaklı Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Babasının adı İsmail, annesinin adı Ümmügül’dür. Şiirlerinde mahlas olarak Hâfız ve Hâfız Edhem’i kullanan Hâfız Edhem Mollaömeroğlu’nun asıl adı Edhem Güler’dir. Kavaklı Mahallesi Camii’nde annesinin istek ve yardımıyla küçük yaşta hâfızlığını tamamlayan, daha sonra aynı camide kısa bir süre fahri imamlık da yapan Hâfız Edhem, İstanbul İskender Paşa Camii’nde Arapça ve Tefsir derslerine devam etmiş, Eyüpsultan’da Abdülhakîm Arvasî Hazretlerine intisap etmiş, manevî feyz almıştır.
Bu eser savcılık kontrolünden geçmiştir
İlk kitabı “Gönüller Açar” 1961 yılında yayınlandı. Daha sonra sırasıyla “Hâfız Edhem’den Şirin Sözler” ve “Hâfız Edhem’den Hakikatler Hicivler” adlı kitapları çıktı. Hâfız Edhem, yayınladığı eserleri sebebiyle yargılanmış, davası beraatle sonuçlanmıştır. Mahkemeye verilen kitapları ile ilgili davanın kararı “Hafız Edhem Divanı Gönüller Açar” adlı kitabının sonuna konulmuştur. “Hafız Edhem’den Hakikatler Hicivler" adlı eserinin kapağında da “Bu eser savcılık kontrolünden geçmiştir” cümlesi yer almaktadır. Hak Söz adını verdiği ve Erzurum’da Zafer Ofset’te bastırdığı, öğüt muhtevalı küçük hacimde sekiz ayrı kitabı ve dinî nasihat ihtiva eden kasetleri vardır. Kitapları birkaç baskı yapmıştır. Adı geçen üç eserinden yaptığı seçmeleri “Üç Eser” adı altında yeniden neşretmiştir.
Haksızlığa susmazdı
Hâfız Edhem, çeşitli gazetelerde neşrettirdiği şiirleri sebebiyle yargılanmış, kendisine rejimi değiştirme suçu isnat edilmiş o da herhangi bir gruba, partiye üye olmadığını; nüfuzunun ve gücünün olmadığını ileri sürerek kendisini savunmuş, neticede beraat etmiştir. Onun siyasî görüşleri, siyasî kimliklerin lehinde veya aleyhinde yazdığı şiirlerdedir. Bu tür şiirlerindeki hareket noktası da İslam dini ve onun yaşanmasıdır. Mektup tarzı bu şiirleri, başta zamanının cumhurbaşkanları olmak üzere her kademeden yetkiliye yazmaktan da çekinmemiştir
Devlet Başkanına Nasihatler
12 Eylül 1980 darbesinden sonra Devlet Başkanı Kenan Evren’e “Devlet Başkanına Nasihatler” içeren bir mektup gönderir, bu mektup sebebiyle Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanır ve beraat eder. Sarraflık, saraçlık, tuhafiyecilik ve daha çok da inşaat işleriyle kazancını temin eden Hafız Edhem 20 Aralık 1994’te vefat etmiştir.
Kaside
Senin aşkın kamu derde devâdır Yâ Resulallah
Yüzüm sürsem turabinde, revadır Yâ Resulallah
Ümidim kesmezem senden Yüzüm kare günahımden
Bana bir merhamet senden atâdır Yâ Resulallah
Dilerim ki şehit olsam senin yolunda can koysam
Cemâlin nurini görsem sefâdır Yâ Resulallah
Seni âlemlere rahmet diye gönderdi ol Hazret
Seninçündür sekiz cennet bekâdır Yâ Resulallah
Bihemdillah ki Kur’an’ı okurum sıdk ile anı
Bana matlup olan hani rızandır Yâ Resulallah
Hâfız Edhem günahın çok huzura gitmeye yüz yok
Şefaattan ümidim çok sanadır Yâ Resulallah[33]
Münacat
Ya ilahi dü cihanda bize ihsan eyle sen
Var olan darüsselama bizi mihman eyle sen
Gerçi ki hadden de efzun oldu isyanım benim
Sen kerimsin hem rahimsin yine gufran eyle sen
Rahmetinden bizi mahrum eylemezsin ya ilah
Ol habibin hürmetine şad u handan eyle sen
Arşı kürsi sen yarattın cümle anın aşkına
Ona düşman olanın yerini niran eyle sen[34]
Milliyet Gazetesi 18 Mayıs 1966 tarihli nüshasında “Sanık Hafız savunmasını şiirle yaptı” başlığıyla Hafız Edhem’e yer veriyordu.
Hafız Edhem, Milli Görüş hareketinin başlamasından yaşlı haline rağmen, sıhhatte olduğu zamanlarda olduğu gibi hasta halinde de Milli Görüş'e hizmet etmeye devam etmiştir. Fotoğrafta Milli Görüş lideri Erbakan ve Şevket Kazan’la görünmektedir. (Rize, 1991)
Hafız Edhem ve Orhan Naci Ak. (Rize, 1992)
Hafız Edhem’in vefatından bir yıl önce çekilen bir fotoğrafı. (Rize, 1993)
Hafız Edhem, hasta yatağında bile insanlarla görüşüyor, nasihatlerde bulunuyordu. (Rize, 1993)
HABERE YORUM KAT