Rizespor tarihinden kesitler
Bir zamanlar Rizespor'da İmkânlar dardı ama yürek vardı. Bakın şu resimlere ve kararı siz verin:
Rizespor'un mazisine bakınca tüm imkansızlıklar içinde olunsa bile Rizelilik ruhu oldukça neler başarılabileceğini görüyoruz.
Açık artırmaya çıkartılan bir limon fidanının gelirinden elde edilen para ile Rize'de gençliğin beden ve kültürel yeteneklerini artırmak, bu sahada sunulacak öğretilerle gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Rizespor, günümüzde zor bir süreçten seçiyor.
Rizelilerin kendi değerleri ile dar imkânlar çerçevesinde verdikleri mücadeleleri hatırlatıyor, o güzel insanları saygı ile anıyoruz.
Fatih Sultan Kar
1930 lu yıllarda Rize'de maçlar, Ruslar tarafından deniz doldurularak elde edilen Buhti'nin düzünde yapılıyordu.
O dönemler Rize Valiliği'nde memur olarak çalışan ve Rize'de fut bolun öncüsü Uzun Yusuf Marşan, bizzat dönemin Rize Valisi Ekrem Bey'in makamına çıkarak Buhti'nin düzüne kale direklerinin yapımı ve sahanın düzenlenmesi için izin alıyor. Tesis kazma yürekle ve yürekle futbol oynanacak hale getiriliyordu.
İlerleyen yıllarda Beden Terbiyesi Müdürlüğü de yapan Marşan, başta şimdiki Rize Atatürk Stadı olmak üzere Rize'de sporun tesisleşmesinde büyük katkılarda bulunuyordu. ( Fotoğrafta Uzun Yusuf Marşan ve Buhti'nin Düzi gözükmektedir.)
Rizespor'un kuruluşu çok özverili çabalar sonucu gerçekleşmişti. 1953 yılının Rizesi'nde, şehrin önde gelen tüccar ve eski futbolcularından Atıf Taviloğlu ve Muharrem Kürkçü, yakın çevresi ile bir araya gelip Rize vilayetinin adını taşıyacak yeni bir kulüp kurmak üzere; Belediye-Taksi durağı meydanında bulunan binadaki lokalde toplanmışlardı.
Rize'de yaşam koşulları malumdu. Para yoktu. Hatta eskilerin deyimiyle "Kıtlık" vardı. Kuruluş masrafları nasıl karşılanacak, Kulüp nasıl yaşatılacaktı? Herkesin kafasından bu sorular geçiyordu. Atıf Taviloğlu bir ara toplantı salonundan ayrıldı. Bir süre sonra elinde Gülbahar (Haldoz) mahallesindeki bahçesinden söküp getirdiği bir limon fidanı ile girdi salona ve geliri kuruluş için kulübe bırakılmak üzere limon fidanının sembolik olarak açık artırmaya çıkarılmasını önerdi.
Öneri oy birliği ile kabul gördü ve o zamanki para ile 30 Lira toplandı. ( Fotoğrafta Rizespor Kurucusu Atıf Taviloğlu Güneşspor'da kalecilik yaptığı yıllarda gözükmektedir.)
Yukarıda Rizespor'un ne günlerden geçtiğini gösteren iki kare yer alıyor. 1. Karede : Rizespor Başkanı Reşat Uçak kulübün yazışmalarını yaparken arkada ve aynı odada dar bir alanda futbolcu Sasu Cengiz Sofuoğlu idman için soyunuyor. 2. Karede : Bir maça hazırlanan Hüseyin Hemşinlioğlu'nun gözüktüğü bu fotoğraf Rizespor'un tesisleşme yolunda aldığı mesafeyi gözler önüne seriyor.
Yukarıdaki fotoğrafta Sasu Cengiz Sofuoğlu'nun soyunduğu ortam ve eski kaptanlardan Hasan Fehmi Durmuş'un duş aldığı ortam gözüküyor. Bu fotoğraf zor şartlarda ruhla azimle mücadele etmenin bir göstergesidir.
Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar Koleksiyonundan alınmıştır
HABERE YORUM KAT