50 YTL'ye kurbanlık hayvan

50 YTL'ye de kurbanlık olur mu diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü gerçekten de 50 YTL'ye kurbanlık var.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ormanlara zarar verdiği gerekçesiyle kıl keçisini kademeli olarak azaltma projesi, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık keçi fiyatlarını 50 YTL düşürdü.

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun, "Türkiye'de 6 milyon kıl keçisi var, 5 yıl içinde 1 milyonun altına düşüreceğiz" şeklinde açıklamasının ardından, Antalya ve ilçelerindeki kıl keçisi yetiştiricileri, bayram öncesi ellerindeki kurbanlıkları pazarda satarak bitirmek istiyor.

Manavgat Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun Kavak Mezarlığı ve Çeltik Mevkii'nde küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık satışları başladı. Manavgat kurban pazarında 16 küçükbaş kurban satıcısı, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının alt limitini 200 YTL, üst limitini ise 550 YTL olarak belirledi.

Antalya'nın İbradı ilçesinden Manavgat'ta satmak için 200 kıl keçisi getirdiğini belirten İbradı Kıl Keçisi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Abdullah Çavuşoğlu, Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün ikazından bıktığı için, Arife Günü'ne kadar getirdikleri keçilerin hepsini satmayı hedeflediğini söyledi. Kurban Bayramı'nda keçilerin hepsini satmak istediklerini belirten Çavuşoğlu, "Bakan Eroğlu, 'Kurban Bayramı'nda kıl keçisi kurban etmek 2 kat daha sevap' açıklamasıyla herkes pazara keçi getirdi. Dolayısıyla pazarda yığılma olunca keçi fiyatlarını 50 YTL düştü" dedi. Kurbanlık keçi pazarını 250 YTL'den açmayı hedefleyen keçi yetiştiricileri, ellerindeki malı bitirmek için sıkı pazarlığa girmiyor. Antalya yöresinde genellikle kıl keçisi kurban edildiğini ifade eden Çavuşoğlu, kurbanlıkları Arife Günü'ne kadar bitireceklerini kaydetti.

İbradı'dan, Manavgat kurban pazarına 60 kıl keçisi getirdiğini belirten Kemal Özdağan, sattığı keçilerin parası ile Merinos cinsi koyun ile Holstein ırkı süt ineği alacağını söyledi. Bakanlığın kararıyla birlikte Kurban Bayramı'nın, kıl keçilerinin ellerinden çıkması için büyük fırsat olduğunu düşünen Özdoğan, Türkiye'de kıl keçisi yetiştiriciliğinin yüzde 15'nin Akseki, Gündoğumu ve İbradı ilçelerinde yapıldığını belirtti. Özdoğan, şöyle konuştu: "Bakanlık, ormanlara zarar verdiğini belirterek kıl keçisi yerine saanen(damızlık süt keçisi) yetiştiriciliğini tavsiye ediyor. Biz ailecek saanen keçi yetiştiriciliği de yaptık. Fakat İbradı ve Akseki ilçelerinin coğrafi ve iklim yapısı saanen cinsi keçi yetiştiriciliğine uygun değil. Zarar ettiğimiz için bıraktık. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz."

Öte yandan, 1 haftadır Manavgat'ı etkisi altına alan sağanak yağış, kurbanlık satıcılarını olumsuz etkiliyor. Bazı küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık satıcıları, hayvanların sağanak yağışta hastalanmaması için çadırlara çift katlı naylon örtü çekiyor.

YURT VE DÜNYA Haberleri