Tevfik İleri Anadolu Lisesi tarafından 2012 yılından beri Avrupa Birliği hibesiyle yürütülen School Factory of Initiatives - Equal Citizenship adlı Comenius projesi kapsamında Fransa, İspanya, İzlanda, Macaristan, Polonya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’tan 15 öğretmen ve 16 öğrenciden oluşan ziyaretçiler, 12 Şubat–17 Şubat günleri arasında ev sahibi okul tarafından hazırlanan program çerçevesinde sürdürdükleri faaliyetlerini tamamladılar.
Eşit vatandaşlık ve özellikle kadınlar başta olmak üzere dezavantajlı grupların toplumsal hayata eşit katılımı konusunu esas alan proje kapsamında daha önce Tevfik İleri Anadolu Lisesi’nden bir grup yönetici, öğretmen ve öğrenci, Norveç (Oslo) ve Macaristan’a (Budapeşte) birer ziyarette bulunmuştu.
Rize Ziyaret Programı kapsamında ilk gün misafirler Trabzon havaalanından okul öğretmenleri ve ev sahibi veliler tarafından karşılanarak Rize’ye getirildi.
13 Şubat Çarşamba günü okulda tanışma, daha önceki Budapeşte (Macaristan) ziyaretini değerlendirme ve bundan sonra yapılacak ziyaretlerden Fransa ve İspanya’nın tarihini belirleme amaçlı bir toplantı gerçekleştirildi.
Öğleden sonra Rize Müzesi ve Çaykur Çay Müzesi gezilerek çarşı pazar dolaşıldıktan sonra Sahil Camii ziyaret edildi.
14 Şubat Perşembe günü öğleden önce yapılan toplantıdan sonra Rize Kalesi ve Ziraat Çay Bahçesi gezildi. Aynı gün akşam okul yemekhanesinde yöreye özgü lezzetlerin kavurma ve pilav ile birlikte sunulduğu Hoş geldiniz Yemeği düzenlendi.
Ziyafetin ardından okul çok amaçlı salonda “Cinsiyet Şiddeti” temalı resim sergisi gezilerek öğrencilerin müzik ve dans performansları ilgiyle izlendi. Özellikle kemençe eşliğinde horon oynayan halkoyunları ekibi misafirlerden büyük ilgi gördü.
15 Şubat Cuma günü Sümela Manastırı ve Forum Alışveriş Merkezi; 16 Şubat Cuma günü Ayder Yaylası gezildi. Aynı gün akşam Yakamoz Restoran’da düzenlenen veda yemeğinin ardından program sona erdi.
Proje takvimine göre 2013 yılı içinde nisan ayında Yunanistan, eylül ayında İzlanda ve kasım ayında da İspanya ziyaret edilecek. Fransa, Güney Kıbrıs ve Polonya ziyaretlerinin ise 2014 yılında yapılarak yılın ortasında projenin tamamlanması hedefleniyor.
Gerek ev sahibi ailelerin yanında kalan öğrenciler gerekse öğretmenler ziyaret programından son derece memnun kaldıklarını ifade ederlerken Süreç boyunca Comenius ruhuna uygun olarak yoğun bir karşılıklı kültürel alışveriş yaşandığını kaydettiler.
Misafir alan öğrenci ve aileler ise önemli bir kültürlerarası deneyim fırsatı yakaladıklarını ve ülkelerin birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı doğduğunu söylerken, Türkiye’ye ve yöreye özgü misafirperverliğin en güzel örneklerinden birini daha sergileme fırsatı yakaladıkları için sevinçli olduklarını belirttiler.
AB COMENIUS PROJELERİ NEDİR?
Comenius programı adını, Çek Cumhuriyeti’nin Moravya bölgesinde doğmuş olan düşünür,eğitimci,filozof ve din bilgini Johan Amos Comenska’dan almıştır. Eğitimin nihai hedefinin Avrupa’da kalıcı barışı sağlamak olduğunu dile getiren Comenius’un fikirleri Socrates programının temel fikirleri ile aynı olup Comenius programı altında ifade edilmiştir.
Comenius Okul Ortaklıkları Avrupa'daki okullar arasında işbirliğini teşvik etmek suretiyle eğitimde Avrupa boyutunu geliştirmeyi hedeflemektedir. Ortaklıklar, farklı ülkelerdeki öğrenci ve öğretmenlere ortak ilgi alanındaki bir veya daha fazla konuda birlikte çalışma fırsatı sağlamaktadır. Bazı ortaklıklar öğrencilerin aktif katılımına odaklanırken, diğerleri pedagojik veya okul ve eğitim konularına yoğunlaşmakta ve esas olarak öğretmenlerin ve idari personelin katılımını gerektirmektedir. Comenius Okul Ortaklıklarının bazıları dil odaklı olup öğrencilerin ortak ülkenin dilini tanıma fırsatı sağlamaktadır.
Okul Ortaklıkları projenin odaklandığı konu kapsamında yapılacak çalışmalar aracılığıyla; ekip çalışması, sosyal beceriler, proje faaliyetlerini planlama ve yürütme ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasında da öğrenci ve öğretmenlerin yetenek ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, farklı ülkelerden okullarla bir ortaklık içinde yer almak, öğrenci ve öğretmenlerin yabancı dillerini kullanmalarına ve geliştirmelerine imkan vererek ve yabancı dil öğrenmeye yönelik motivasyonlarını artırmaktadır.
Okul ve öğrenci odaklı ortaklıklar Çok Taraflı Ortaklıklar olup en az biri Avrupa Birliği üyesi ülke olmak üzere en az üç ülkenin ortaklığını gerektirir. Dil odaklı projeler ise İki Taraflı Ortaklıklar olup en az biri Avrupa Birliği üyesi olmak üzere iki ülkenin ortaklığıyla gerçekleştirilir ve en az 10 günlük bir sınıf değişimini içerir.
Programa Dahil Olan Ülkeler
- 27 AB Üyesi Ülke
- Norveç
- Lihtenştayn
- İzlanda
- Türkiye (2004’ten beri)