ABD'de Erdoğan'ı koruma krizi!

İşte Erdoğan’ın korumaları ile ABD Başkanı Obama’nın Gizli Servis’e bağlı korumalarının kavga görüntüleri:

Korumalara kızdı, programa katılmadı

Erdoğan’ın korumaları ile ABD Başkanı Obama’nın Gizli Servis’e bağlı korumalarının kavga ettiği, Erdoğan’ın bir korumanın elini ittiği ve Erdoğan’ın geçişine izin verilmediği, bunun üzerine Erdoğan’ın döndüğü bildirildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerikalı ve Türk korumaları ile ABD Başkanı Barack Obama'nın korumaları arasında yaşanılan anlaşmazlık nedeniyle Clinton Küresel Girişimi'nin programına katılmadı.



Erdoğan, "G-20 ve Küresel Sorunlara Etkisi" konulu paneldeki konuşmasını yapmadan programın yapıldığı yerden geri döndü.

Başbakan Erdoğan, New York'ta Clinton Küresel Girişimi panelinde konuşma yapmak üzere toplantının yapıldığı Sheraton Oteli'ne geldiğinde Beyaz Saray tarafından kendisine tahsis edilen Amerikalı korumaları ile Barack Obama'nın korumaları arasında bir tartışma yaşandı.

KORUMALAR DEĞİŞTİRİLDİ

Edinilen bilgilere göre Erdoğan'ın Amerikalı korumaları ile Oba-ma'nın korumaları arasında çıkış bölümündeki zamanlama nedeniyle sorun yaşandı. Amerikalı korumalar arasındaki tartışmaya Erdoğan'ın Türk korumaları da müdahale edince kargaşa büyüdü.

İddiaya göre kendi korumaları ile Amerikalı korumalar arasındaki tartışmaya Başbakan da fiziki müdahalede bulundu. Erdoğan'ın Amerikalı koruma şefinin elini sert şekilde indirerek programa katılmak istemediğini ve kaldığı otele geri döneceğini söylediği iddia edildi.

Başbakan Erdoğan'ın, programının iptaline sebep olan olayın ardından, kendisini koruyan Amerikan gizli servis elemanları da değiştirildi.

Başbakanlık kaynakları, olayın sıradan bir olay olduğunu belirterek, Türk korumalarla ABD Başkanı Barack Obama'yı koruyan Amerikan gizli sevis elemanları arasında iletişimsizlikten kaynaklanan bir sorun yaşandığını ifade etti. Kaynaklar, Başbakan Erdoğan'ın yaşanan iletişimsizlik üzerine bir koruma zaafı olduğu gerekçesiyle konuşma yapmaktan vazgeçirildiğini belirtti. Rutin bir güvenlik uygulaması olduğunu iddia eden kaynaklar, "Başbakan Erdoğan'ın güvenliği açısından orada bulunması uygun görülmemiştir." dedi.

Amerikan gizli servisi ise sorunun dil probleminden kaynaklandığını bildirdi. Gizli servis sözcülerinden Donavan, "Yabancı bir diplomatik heyetin mensupları kafaları karışıp, Başkan Obama'nın otel çıkışında kullanması için hazırlanan çadıra girmeye kalktı. Kendilerine yapılan sözlü uyarıları da anlamadılar ve fiziki olarak engelleme ile karşılaştılar." diye konuştu. Karışıklığın, Obama'nın çıkışına denk geldiği için olduğunu belirten sözcü, "Yanlış bir zamanda geldiler. Olay dil anlaşılmazlığı yüzünden de kötü bir hale geldi." ifadelerini kullandı.

Yaşanan güvenlik boşluğu ve tartışmalar nedeniyle eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın Başbakan Erdoğan'ı arayarak; yaşanan sıkıntıdan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getireceği de iddia edildi.

Korumalar arasındaki gerginliği sayfalarına taşıyan Washington Times gazetesi olayı, "Türk diplomatlar ABD Başkan Obama'nın yanında kavga çıkardı" başlığıyla verdi. Haberde, Türk diplomatik heyetinde bulunan kişilerin, 'Amerikalı güvenlik görevlilerini kışkırtarak, çılgın bir tepki gösterdiği' iddia edildi.

YURT VE DÜNYA Haberleri