Konuyla ilgili projeyi hazırlayan firma tarafından bir basın açıklaması yapıldı. İşte o açıklamanın tam metni:
“BASIN DUYURUSU”
LAZLARIN 4000 YILLIK TARİHİ, BELGESEL OLUYOR... M.Ö. 12.YY’DAN BU YANA AYNI BÖLGEDE YAŞAYAN, BİZANS İMPARATORLUĞU BOYUNCA SINIR BOYU OLARAK TARİHTE ÖNEMLİ YER TUTAN LAZLARIN TARİHİ İLK KEZ BİR BELGESELE KONU OLUYOR...
“TÜRK KÜLTÜR MOZAİĞİNDE LAZLARIN YERİ” konulu belgesel Kültür Bakanlığı’nın koordinasyonunda ve Avrupa Birliği’nin de desteği ile “İris Organizasyon, Tanıtım, Danışmanlık” ve ortağı “Grandis İletişim, Tanıtım ve Halkla İlişkiler” tarafından hazırlanacaktır. Proje bütçesinin %49luk bölümü (59.056.83 Euro) Avrupa Birliğince karşılanmakta, kalanı İris Organizasyon ve Grandis İletişim tarafından finanse edilmektedir.
Proje, Türkiye’de kültürel çeşitliliğin geniş kapsamlı takdirine, karşılıklı anlayış ve bilginin artmasına katkıda bulunacaktır. Belgesel filmin yanısıra kitap, interaktif cd, interaktif dvd, internet sitesi (portalı) ve halk dansları ekibi projenin diğer çıktılarını oluşturacaktır. Lazların Türk Kültür mozaiğindeki yerini ortaya koyarak yeni neslin folklorik özellikler ve halkbilim açısından bilinçlendirilmesini amaçlayan bu çalışma ile mevcut farklılıkların farkındalığa dönüştürülmesi, yapılan faaliyetlere arşiv değeri kazandırılması, farklı bireylerin birbirlerine olan anlayışlarının arttırılması hedeflenmektedir. Bu sayede içinde lazların da bulunduğu Türk kültür mozaiğinin nasıl geniş bir yelpaze olduğu genç nesillere anlatılacaktır.
10 ay sürecek proje boyunca Doğu Karadeniz Bölgesi’nde RİZE; Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çamlıhemşin, ARTVİN; Arhavi, Hopa, Borçka, GÜRCİSTAN; Batum’da ve 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Karadenizden göç edenlerin yoğun olarak bulunduğu, Marmara Bölgesin’de de Adapazarı, Düzce ve Yalova’da çekimler yapılacaktır. Geçmişten günümüze canlı bir köprü oluşturan yaşlılarla ve araştırmacılarla röportajlar, laz tarihi, gelenek ve görenekleri, laz yemekleri, el sanatları, müzik aletleri ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin eşsiz doğal güzellikleri belgeselde yer alacaktır. Yöredeki köyler gezilerek burada yaşayan halkın kültürel özellikleri, ağır kış koşullarında yaşamanın getirdiği zorluklar, nesilden nesile aktarılarak gelen anı ve hikayeler de filme taşınacaktır. Lazlara özgü müzik, destan ve halkdansları (horonlar) ile zenginleşecek belgesel filmin ilk çekimlerine 27 Ocak 2006’da Doğu Karadeniz’de başlanacaktır.
İçinde proje koordinatörü ile yardımcılarının, dilbilimci ve sosyologların, yapımcı, yönetmen, kameraman, montajcı, seslendirme sanatçısı, senarist, müzisyen, grafikerlerin bulunduğu 25 kişilik bir ekip 10 ay boyunca proje için çalışacaktır. Filmin Türkçe, Lazca ve İngilizce versiyonları olacaktır.
Laz kültürü ile ilgili bu güne dek yapılmış arşiv niteliği olan bir belgesel bulunmamaktadır. Türkçe ve lazca yazılı kaynakların taranması ve bölgede yapılacak araştırmalar sonucunda sanatsal düzeyi yüksek bir belgesel hazırlanacaktır. Belgesel filmin ulusal ve yerel kanallarda yayınlatılarak lazca konuşan bireylere, Laz kültürüne ve folklorik değerlerine ilgi duyan Türklere ve yabancılara ulaşması planlanmaktadır."