New York Times gazetesinin muhabiri Sabrina Tavernise, Kuzey Irak’ı gezerek çarpıcı izlenimlerini paylaştı. PKK’nın bölgede rahatça dolaştığını belirten Tavernise, sorununun ABD için bir “puzzle” oluşturduğunu yazdı. Tavernise, Kürt liderlerinin harekete geçmek için aceleleri olmadığını belirtti. PKK’lıların bölgede rahatça dolaştıkları ve örgütün dokunulmazlığının bulunduğu vurgulandı. ABD’nin durumunu Iraklı bir Kürt’ün sözleriyle anlatan Tavernise, “ABD 2 karılı bir adam gibi. Kavga ediyorlar ABD hiçbirini kaybetmek istemiyor” ifadesini kullandı. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin liderlerinden Mala Baktıyar da “Bağdat’tan PKK’yı kısıtlamak için talimat gelmedi, onlar konuklar, ihtiyaçlarını kendileri karşılıyorlar. Onları desteklemiyoruz mutabık da değiliz ve Türkiye ile kavgayı sevmiyoruz” dedi. Haberde Kürt liderlerin PKK’yı Sünni Arap aşırı unsurlara karşı bir koruma olarak gördüğü Neçirvan Mustafa’nın “Benim için PKK, Taliban’dan iyi” dediği aktarıldı.
DAĞLICA KIVILCIMI
Hakkari Dağlıca’daki hain saldırıda PKK’lı teröristler 12 Türk askerini şehit ederken 8’ini de rehin aldı. Bu saldırı Irak-Türkiye sınırında tansiyonu yükseltti.
SON ÇATIŞMALAR
Türk ordusu ve PKK teröristleri arasındaki çatışmaların büyük çoğunluğu yerleşim merkezlerinin dağınık olduğu Gabar ve Cudi dağlarında çıkıyor. Bu bölgede militanlar rahatça dolaşabiliyor, dağ sırtlarından ilerleyebiliyor. Resmi açıklamalara göre Irak’tan sızan PKK’lılar geçtiğimiz ay 42 kişiyi öldürdü.
DAĞLARDA SAKLANIYORLAR
Washington Enstitüsü’nden Soner Çağatay’a göre 2001’den bu yana PKK, sınır bölgesinde konumunu güçlendiriyor.1990’larda bölgeye operasyonlar yapıldı ancak Saddam’ın devrilmesiyle operasyonlar kesildi. PKK’nın nasıl hareket ettiği bu grafikle anlatıldı.
LİDER KADROSU DAĞILDI
PKK’nın liderlerinin büyük bölümü Kandil’de kalıyor. Geçtiğimiz yıl binlerce terörist de burada kalıyordu fakat örgütün lider kadrosunun büyük bir bölümü bu yıl bölgeyi terk etti.
STRATEJİK KORİDOR
PKK bu sıra dağlarda mevzi alıyor, pusu kuruyor. Bu durum PKK’ya Afganistan’dan Türkiye’ye sokulan uyuşturucu trafiğini yönlendirme avantajını veriyor. PKK’lıların bölgede yaptığı sığınak ve tüneller var fakat 1990’lı yıllarda yapılan çalışmayla bu bölge Türk ordusu tarafından haritalandırıldı. PKK bölgedeki sığınakları uzun süreli kullanamıyor.
Sabrina Tavernise, izlenimlerini “PKK’nin dokunulmazlığının kökleri, 4 yıl önce ABD’nin Irak işgali ile başlayan karmaşık ilişkiler ve ihtiraslar ağında bulunuyor. Krizi çözmek isteyen Türkler ise, Bush’u hayal kırıklığına uğratıyor” sözleriyle aktardı. (Akşam)