AK Parti'nin adayı Abdullah Gül

AK Parti MYK toplantısı sonrası AK Parti cumhurbaşkanı adayını Abdullah Gül olarak belirledi.

AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 'Köşk' adayının Abdullah Gül olduğunu AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında kurul üyelerine açıkladı.

Toplantıda alınan karar doğrultusunda Gül, yarın TBMM'de grubu bulunan ve temsil edilen partileri ziyaret edecek. Gül, muhalefet turunun ardından adaylığını ilan edecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat 45 dakika süren MYK toplantısında AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı karara bağlandı. MYK, 'tek aday' olarak Abdullah Gül ismi üzerinde uzlaştı. Başbakan Erdoğan, toplantıda "Cumhurbaşkanı adayımız sayın Abdullah Gül'dür. Hayırlı olsun" diyerek Gül'ün ismini kurul üyelerine açıkladı.

Toplantıda, AK Parti'nin seçim zaferine vurgu yapılarak, "Millet iradesini görmezden gelemeyiz" görüşü benimsendi. Toplantıya kurulüyesi olmadığı halde davet edilen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de yaklaşık 45 dakika katıldı. Toplantıda Gül'ün yarın muhalefet turuna çıkması kararlaştırıldı.

Gül, toplantıda alınan karar doğrultusunda yarın TBMM'de grubu bulunan ve temsil edilen siyasi partileri ziyaret edecek. Gül, kurul toplantısında alınan karar doğrultusunda CHP, MHP, DTP ve DSP'nin yanı sıra eski BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'ndan randevu istedi.

Gül'ün yarın muhalefet turunun ardından bir basın toplantısı düzenleyerek adaylığını kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Abdullah Gül ismi nasıl belirlendi?

AK Parti bugünkü Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül’ü belirledi. İşte bugünkü 9 saatlik Çankaya trafiği...

Ankara, cumhurbaşkanlığı seçiminde kritik haftaya girdi. Bakanlar Kurulu bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 4.5 saatlik bir görüşme yaptı. Ardından saat 18.30'de toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu da cumhurbaşkanı seçimi konusunu görüştü.

4.5 saatlik toplantı sonrası açıklama yapan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Bir değerlendirme yaptık. Daha sonra açıklama yapılacak" dedi.

Şahin, Abdullah Gül'ün aday olup olmayacağı konusunda da, "Kararı kendisi verecek" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Erdoğan, partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) AK Parti Genel Merkezi'nde topladı.

Abdullah Gül üye olmadığı halde AKP MYK toplantısına davet edildi. AK Parti Genel Merkezi'nde saat 18.30'da başlayan toplantıdan yarım saat önce parti binasına gelen Gül, yaklaşık 1 saat 15 dakika sonra genel merkezden ayrıldı.

Abdullah Gül, partiden ayrılırken gazetecilerin cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki sorularını yanıtlamadı.

AK Parti'de cumhurbaşkanlığı için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ismi baştan beri gündemdeydi. Ancak kulislerde, Başbakan’ın açıklamasına da dayanılarak, birden fazla adayla seçime gidilebileceği konuşuluyordu.

Erdoğan, “Parti liderlerini ziyaret edecek misiniz?” sorusuna ““Artık ben mi aday olan arkadaşlarımız mı görüşür o belirsiz” cevabını vermişti.

Başbakan bu sözleri kullanmıştı ama AK Parti'de Gül’ün karşısına rakip çıkması beklenmiyordu.

Nitekim dün açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gül'ün adaylığına destek verdiler.

Muhalefet de AK Parti'nin kararını bekliyordu

CHP, Gül dışında bir adayı destekleyebileceğini açıklamış; hatta Murat Başesgioğlu ismini olumlu bulduğunu belirtmişti. DSP de Başesgioğlu ismine destek vereceğini açıklamıştı.

TBMM’deki diğer muhalefet partisi MHP, eğer AK Parti üzerinde uzlaşılmayan bir ismi aday gösterirse, kendi adayını çıkartıp ona oy verecek.

İlk oylama 20 Ağustos'ta

Bütün bu tartışmalar uzun sürmeyecek. İlk oylama 20 Ağustos'ta, ikinci oylama 24 Ağustos, üçüncü oylama ise 28 Ağustos’ta yapılacak.

Takvime göre cumhurbaşkanlığı için son oylama 1 Eylül’de yapılacak.

Ancak AK Parti'nin adayının en geç 28 Ağustos’taki üçüncü oylamada seçilmesi bekleniyor, çünkü bu oylamada yarışa giren adaylardan birisinin 276 oy alması ipi göğüslemesi için yeterli olacak.

MHP ve DTP'den ilk değerlendirme

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün adaylığının açıklanmasından sonra MHP adına Cihan Paçacı ve DTP adına Ahmet Türk adaylık ve tavırlarına yönelik ilk açıklamalarını yaptı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, Türkiye için krizlerin geride kalmasından yana olduklarını belirterek, seçim sonrasında yaptıkları Meclis'e girme kararıın sürdüğünü belirtti.

Gül'ün adaylığı beklenen bir gelişme. Seçimler öncesi de AK Parti'nin adayı idi. Seçim öncesi uzlaşmama yüzünden bu olay krize dönüştü ve bu noktaya geldi.

MHP mecliste yerini alacaktır. Sandalye sayısı olarak da 367 olarak sorunu olmayacaktır. AK Parti'nin oyu ile 3. turda seçilme şansı vardır. Ben bir kriz çıkacağı kanatinde değilim.

Paçacı, parti olarak ne yönde oy kullanacaklarını henüz netleşmediğini, MHP adına aday çıkarıp çıkarmayacakları konusunda ise yapacakları toplantı ile karar vereceklerini söyledi. Paçacı ismin açıklanmasından sonra Türkiye'de bilinmezliklerin ve krizlerin sona ereceğini umduklarını söyledi.


DTP'DEN İLK AÇIKLAMA

DTP eski Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var. Biz yeni bir süreci başlatmamız gerekiyor. Diyaloga ihtiyacımız var. Ülkenin sorunlarını çözmeye yönelik yeni bir döneme ihtiyacımız var. Biz demokratik yöntemlerle çözüme ulaşacağına inanıyoruz.

Bir kişinin eşinin başının türbanlı olup olmaması önemli değil, önemli olan herkesi kucaklayacak bir yaklaşım içinde olmasıdır. Sayın Gül'den tüm ülkeyi kucaklamasını bekliyoruz.

Biz sivilleşmeyi, demokrasiyi hedefliyoruz. Arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler sonrası fikrimizi açıklayacağız. Sayın Gül'e hayırlı olmasını istiyoruz. Bu ülkenin sorunlarını çözmeye aday bir Cumhurbaşkanı olması temennimiz. Akıllı Sağlıklı düşünce ile sorunları çözeceğimiz umuyurouz. Ön yargımızın olmadğını belirtmek istiyorum.

'Başbakandan özür diliyorum'

Hürriyet Gazetesi yazarı Cüneyt Ülsever, Abdullah Gül isminin açıklanmasıyla ilgili 'Başbakan'ın başka birine söz verdiği endişesindeydim' dedi ve özür diledi. Hürriyet gazetesi yazarı Cüneyt Ülsever, Başbakan'dan özür diliyorum dedi.
Abdullah Gül'ün adının açıklanması sonrası NTV'ye bağlanan Cüneyt Ülsever, Abdullah Gül isminin demokrasi açısından çok önemli olduğunu belirterek daha önceden demokrasiye düşen gölge bu isimle kalkmış olacaktır dedi.

Ülsever, Başbakan Erdoğan'ın Gül yerine başka adaya yöneleceği endişesinin kendisinde oluşuğunu bu konuda başka birine söz verdiği endişesiyle kendisine ithamda bulunmuştum. Bu haber üzerine Başbakan Erdoğan'dan özür diliyorum" dedi.

Ülsever şunları söyledi:

Başbakanın üzerinde bir takım tazyikler baskılar vardı. hükümet üzerinde baskılar vardı. Hala da bu baskıların sürdüğü malum olan birşeydi. Hükümet bir sonuca vardı bu en hayırlı sonuçtur. Abdullah Gül en iyi Cumhurbaşkanı olacak demek değildir. Ama demokrasi için en hayırlısı budur. CHP muhalefetini ortaya koyacaktır. Ama bu demokrasinin bir gereğidir.
Gül'ün ilk randevusu Bahçeli ile

AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, muhalefet turuna ilk olarak MHP ile başlıyor..

AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı olan Abdullah Gül, destek için muhalefet partilerinin kapısını çalacak.

İlk randevu yarın saat 11'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile...

DTP ve DSP ile de görüşecek olan Cumhurbaşkanı adayı Gül, CHP'den de randevu bekliyor.

YURT VE DÜNYA Haberleri