Alabalıklar çimentodan telef oldu

ÇİMENTO, DERE SUYUNA KARIŞTI BİNLERCE BALIK TELEF OLDU...

ERSEN KÜÇÜK
Trabzon'un Maçka ilçesindeki Değirmendere üzerinde yapılan bent inşaatındaki beton harcında kullanılan zararlı maddeler dere sularıyla beslenen alabalık çiftliklerindeki balıkların ölümüne sebep oldu.

Sümela Manastırı ile ünlü Maçka ilçesinin Altındere vadisi Coşandere köyü üzerinde bulunan alabalık üretim çiftlikleri, Değirmendere üzerinde yapılan bir bent inşaatında kullanılan beton harcındaki maddelerin suya karışması sonucu zarar gördü.

İşletme sahipleri, Değirmendere'den alınan suyla beslenen alabalık çiftliklerindeki balıkların büyük kısmının beton harcındaki zararlı maddeler nedeniyle telef olduğunu bildirdi.

ZARARIMIZ BÜYÜK
Coşandere Alabalık Tesisi sahiplerinden Salim Şahin, çiftlikteki balıkların, tesisin iki kilometre yukarısında yapılan taşkın bent inşaatında kullanılan beton harcındaki zararlı maddelerin suya karışması sonucu telef olduğunu söyledi.

Sağ kalan balıkların büyük kısmının da zarar gördüğünü ifade eden Şahin, "Bu olay altı alabalık çiftliğini çok kötü etkiledi. Binlerce balık öldü, binlercesi de zarar gördü. Alabalık yetiştirmek çok zor ve zahmetli bir iş. Balıklar ancak bir yılda yenilebilecek duruma geliyor. Bir yıllık emeklerimiz heba oldu, çok büyük kaybımız var. Yetkililerin bu durumu görmesini ve uğradığımız zararı karşılamasını bekliyoruz" dedi.

Sümelas Camping Alabalık Tesisi sahibi Ayşe Kara da, bu işe yıllarını verdiğini ve tesisi büyük emeklerle bugünkü duruma getirdiğini söyledi.
Dere suyuna karışan zararlı maddeler nedeniyle çiftlikteki binlerce balığının öldüğünü söyleyen Kara, sadece kendisinin uğradığı zararın 350 bin TL civarında olduğunu belirtti.

İbrahim Kara da Maçka'nın önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ve yaşanan olayın bu durumu olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek kendileri için turizm sezonunun başlamadan bittiğini söyledi.
Yetkilileri göreve çağıran İbrahim Kara, işi sonuna kadar takip edeceklerini vurgulayarak sorumluların mutlaka cezalandırılmasını istedi.

Coşandere Alabalık Tesisi sahiplerinden Ahmet Şahin ise 10 yıldan daha uzun süredir yetiştiricilik yaptığını ve ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi.
Şahin, beton dökülmesi dolayısıyla kendilerinin uyarılmamasının affedilemez bir hata olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Eğer bizi uyarsalardı, gerekli tedbirleri alırdık ve zarar bu boyutta olmazdı."

Olayın ardından yaşanan gecikmelere de tepki gösteren Ahmet Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Bu olay iki gün önce oldu. Ancak savcı hala gelip durum tespiti yapmadı. Ölen balıklar kokmaya başladı. Havuzlarda temizlik yapamıyoruz."

Şahin, telef olan veya hasar gören balıkların satılacağı veya servis yapılacağı şeklindeki söylentilerin de son derece çirkin olduğunu belirtti.
Şahin, olayın ardından havuzlardan kesinlikle balık alınmadığını ve ölen balıkların da savcının tespitinden sonra açılan çukurlara gömüleceğini sözlerine ekledi.

Trabzon Haberleri