Ardeşen’de 2,8 MW’lik güneş tarlası kuruluyor

Rize’nin Ardeşen İlçe Belediyesi, elektrik üretmek için Fırtına Vadisinde yaklaşık 250 bin metreküp dolgu yaptığı 40 dönümlük alana, 2,86 MW kapasiteye sahip güneş enerji santrali (GES) kuruyor.

Muhammet Şeremet
Artan enerji maliyetleri sonrasında doğal enerji kaynaklarına yönelen Ardeşen Belediyesi, 2022 yılında güneş enerjisinden elektrik üretmek için çalışma başlatıp, proje hazırladı.

Belediye tarafından hazırlanan yaklaşık 60 milyon TL’lik proje kapsamında, Fırtına Vadisinde 40 dönümlük alana, GES kurmak için çalışmalara başlandı. Çalışmalarda 1200 beton blokun 800 tanesi döküldü ve panellerin kurulumu için çalışmalara başlandı.

Toplam 5 bin 200 panelden oluşan güneş enerji santrali ile 2,86 MW enerji elde edilecek. Aralık ayının sonunda faaliyete geçmeye hazırlanan santral ile ayda yaklaşık 1,5 milyon TL’lik elektrik tasarrufu sağlanması hedefleniyor. 5 yılda kendisini amorti etmesi öngörülen santralle belediyenin elektrik giderlerinin karşılanıp, arta kalan elektriğin ise satılması planlanıyor.



‘ENERJİ ALANINDA YATIRIM YAPMAK İSTEDİK’
GES kurulum çalışmalarını yerinde inceleyen Ardeşen Belediye Başkanı Avni Kahya, "Günümüzde doğayı kirletmeden doğal kaynakları kullanarak, sürekliliği olan gelir elde edilmesi esastır. Bundan hareketle özellikle günümüz şartlarında artan enerji maliyetlerini minimize etmek için biz de enerji alanında bir yatırım yapmak istedik. 2022 yılında 2,86 MW kapasiteli bir güneş enerjisi projesi tesis ettik. Fırtına Vadisinde belirlediğimiz 40 dönümlük alana yaklaşık 250 bin metreküp dolgu yaparak arazının hazırlanasını sağladık. Ardından kendi öz kaynaklarımız ve İller Bankasından temin ettiğimiz kredi ile yaklaşık 60 milyon lira gibi bir ihale bedeli ile tesisi yapmaya başladık" dedi.

‘BELEDİYEYE GELİR, İLÇEYE YEŞİL ENERJİ’
Başkan Kâhya sözlerini şöyle sürdürdü: "İnşallah tesisin faaliyete girmesiyle aralık ayının sonuna doğru elektrik üretmeyi planlıyoruz. Her ay belediyemizin bir geliri olmuş olacak. Belediyeye gelir, ilçeye de enerji sağlayacak. Öncelikle belediyemizin kendi abonelik giderleri mahsup edildikten sonra diğer kısmı bağlantı antlaşması gereği elektrikle ilgili diğer kurumlara satılacak ve belediyemize bir gelir temin edilmiş olacak. Beş altı sene içerisinde kendisini finanse ettikten sonraki gelirlerinin belediye bütçesine intikal edeceğini hesap ettik. Bu tesis bu yörede Karadeniz Bölgesi’nde belediye ölçeğinde yapılmış ilk tesis olmakla birlikte aynı zamanda bir örnek tesistir" 

Rize Haberleri