Ardeşen'in 50 yıl su derdi yok!

Ardeşen Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, ilçedeki belediye çalışmalarını değerlendirirken, geleceğe dönük projelerini de sıraladı.

Dilek ASLAN
Rize’nin yüzölçümü ve nüfus olarak en büyük ilçesi olan Ardeşen’in 2 dönemdir belediye Başkanlığını yapan Mümtaz Sinan ile ilçede yapılan belediyecilik çalışmalarını konuştuk.
Ardeşen’e nasıl bir belediyecilik anlayışı getirdiniz?
"Ardeşen Belediyesi çevre ve çevre yönetiminde yeni dönem belediyecilik anlayışıyla beldenin kent ekolojisini oluşturan fiziki, ekonomik, sosyal, tarihi, kültürel, mali, hukuki, demografik, teknik, vb. gibi tüm unsurları dikkate alacak planlama dâhilinde konuya yaklaşmaktadır. Belediye, "zararın neresinden dönülürse o kardır" mantığıyla tüm tedbirleri almakta ve büyük projelerle çevre koruması gündeme gelmektedir. Bu projeler hem vatandaş hem devlet hem de uluslararası kuruluşlarca desteklenmektedir".
Ardeşen Belediyesi’nin çevre kirliliği konusunda aldığı önlemler nelerdir?
"Ardeşen özelinde çevre sağlığını ilgilendiren kirlilik envanteri, derinlemesine ele alınması gereken bir konudur. Açıkta satılan gıda ürünlerinden tutun da su kaynaklarını kirletecek çöp depolama alanlarına kadar birçok konuya eğilmek gerekir. Şu anda lokal bazı çevresel etki değerleri sonucu ortaya çıkan hastalıklar çok az olsa bile uzun vadede çevre kirliliğinin oluşturacağı tahribatlar şimdiden hesaplanması gereken bir husustur. Ardeşen belediyesi bu amaçla 15 belediyenin içinde bulunduğu bir birliğin başkanlığını yürütmektedir. Yakın bir gelecekte bu proje hayata geçirilecektir.
Ardeşen Belediyesinin imar çalışmaları ne aşamadadır?
"1 Mart 1953 yılında ilçe olan Ardeşen’in ilk imar planı 7 Ağustos 1957 yılında, İller Bankası tarafından Yüksek Mimar Cahit Güneri’ye yaptırılmıştır. İlk imar planı 50 hektar iken günümüzde imarlı alan 600 hektara ulaşmıştır. Belediyemiz 2 bin 160 hektar alan üzerinde kurulmuştur. Belediye alanımızın tamamının sayısal haritaları 2005 yılında tamamlanmıştır. Elde edilen yeni sayısal hâlihazır haritalar Coğrafi Bilgi Sistemi CBS’nin altyapısını oluşturacaktır. Planlar için çok önemli bir altlık olan hâlihazır haritalar gelecek Ardeşen’in önemli bir altyapısını tamamlayacaktır. Sayısal halihazır haritası tamamlanan belediyemizin revizyon imar planı ve ilave imar planı yapımına meclisimizin kararları ile İller Bankasına yaptırılmasına karar verilmiştir.
11 SU KUYUSU AÇTIK
"Su terfi merkezleri ve su izleme sistemi; 2 bin tonluk bir adet depo Düz Mahallede, 800 tonluk bir adet depo Merkez Mahallede, 100 tonluk 2 adet depo Merkez ve Elmalık Mahallesinde ve 50 tonluk bir adet depo Merkez Mahallede olmak üzere toplam 5 adet su depomuz günde yaklaşık 120 lt/sn su basmaktadır. Ayrıca bu depoları besleyen Zeytinlik Köyü diplerinde bulunan 2 adet keson kuyu ve Fırtına Deresi yanında 4 adet derin kuyu olmak üzere toplam 6 adet kuyudan su temin edilmektedir. Şu anda Ağvan Dere Çatağında bir derin kuyu açılıp bu kuyulara eşdeğer projelerimiz kapsamında 5 ayrı kuyuyu da açmak suretiyle 40-50 yıl gibi uzun vadede su sorunu yaşanmayacaktır.
Şeffaf yönetim
"Şeffaf yönetim anlayışının en birincil kuralı halkın yerel yönetime olan katılımıyla ölçülür. Bu bağlamda halkın yerel yönetime katılımını sağlayacak tüm koşulları elden geçirdik. Halkı yerel yönetime nasıl daha etkin bir yaklaşım için kapsamlı çalışmalar yürüttük. Yerel Kalkınma Platformu niteliği taşıyan toplantılar düzenledik. Bu toplantılara tüm kamu kuruluşları, çevre kuruluşları, Muhtarlar Derneği ve diğer dernekler, Ardeşen Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Esnaf ve Sanatkârları Oda Başkanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı gibi teşekküllerle işbirliği yapıp halkın katılımı sağlanmıştır. Ardeşen Belediyesi çevre ve çevre yönetimi anlayışında belediyenin tek başına hareket etmesi mümkün değildir.
STÖ’LERLE İŞBİRLİĞİ
Sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan işbirliğinin dışında diğer tanıtım materyallerini de harekete geçirmekle çevre konusunda toplumsal bilinç uyandırmaktadır.
Bunlar; Matbu Eserler: Ardeşen Belediyesi son üç yılda on adet kültür ve tanıtım eseri bunun yanında birçok tanıtım broşürü basmış ve dağıtımını yapmıştır.
Mobil demokrasi: Ardeşen Belediyesi kendi bölgesine ait çevre, asayiş, eğitim, kültür ve sanat gibi her türlü konuda kent sakinini 888 Bilgi Kanalı ile sosyal bilinç uyandırmaktadır. Bu sistemle belediyeler, sosyal yaşam bilincini geliştirebilen, vatandaşını kendi bölgesine ilişkin her türlü konuda katılımcı kılabilen yeni bir kent kültürü ve kentlilik anlayışıyla bir iletişim platformu oluşturmayı amaçlıyor. Bu projeyle; belediyelerin kendi sorumluluk bölgesine ait tüm hizmetlerini asayiş, eğitim, sağlık vb. tüm konuları cep telefonları aracılığı ile 888 Belediye yayın kanalından vatandaşlara ulaştırması; vatandaşın da cep telefonları ile yerel yönetime katılımının sağlanarak katılımcı bir kentli kültürünün oluşturulması ve yönetişim (etkileşimli-katılımcı yönetim) kavramının yerleştirilmesi hedefleniyor
BİLGİ SİSTEM MERKEZİ
Ardeşen Belediyesi, 888 Bilgi Kanalı ile kendi bölgesine ait kent sakininin su kesintisi, doğalgaz kaçağı, yol ve hava durumu, emlak ve çevre temizlik vergileri gibi bilgi edinebilme hakkını karşılamayı ve yine kent sakininin ulaşım, temizlik, sağlık, eğitim gibi kendi bölgesine ait her türlü konuda öneri ve fikirlerini 3870’e bir SMS karşılığında sunarak İnteraktif katılımcı olabilecekleri bir platform oluşturmayı hedefliyor.
E Belediye: Ardeşen Belediyesi resmi web sayfasında artık vatandaş E-Belediye Borç Sorgulama linkinden su faturalarını izleme imkânına sahip. Ayrıca su faturalarını İnteraktif uygulamayla otomatik ödeme imkânına sahiptir.

Hizmette sınır yok
Belediye olarak bir çarşı projeniz var. Bu proje ne durumdadır?
"Ardeşen Belediyesi tarafından projelendirilen "Kentsel Dönüşüm Projesi"nin ilk adımı atıldı. Merkez mahallesinde bulunan eski otogar binası yıkımı törenle gerçekleştirildi. Şu anda inşaatın temel ve otogar kısmı tamamlanmaktadır. 4 bin 500 metrekarelik alanda kurulacak Merkez Çarşı Projesinin 3 bin 500 metrekarelik kısmını bir yıl içinde tamamlayıp esnafımızı bu alana taşıyacağız.2009 yılına kadar bu projeyi tamamlamayı planlıyoruz"
Hükümet Konağı Kapalı Otopark Projesi ne aşamada?
"Ardeşen Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bölgede bir ilke imza attı. Kaymakamlık önü Kapalı Otopark ve Tören Alanı Projesi ile meydanların hem otopark hem de tören alanı ve açık hava parkı olarak projelendirilmesi hem alan kazanımı hem de işlevsel olarak Ardeşen’e önemli kazanımları olan bir projedir. Bu projenin diğer projelere örnek teşkil ettiği gibi, projenin bitmesiyle Ardeşen’in trafik yoğunluğuna da önemli ölçüde rahatlama getirmiştir".
VATANDAŞIMIZA HİZMETTE SINIR YOK
"Ardeşen Belediyesi geleneksel üretim yapan köylümüze Sabit Halk Pazarı kurarak sahip çıktı. Özellikle bayanların kendi ürettiklerini yağı, peyniri, lahanası, portakalı ve sair ürünleri sattıkları 450 metrekare kapalı mekânda hizmete açtı. Kapalı Halk Pazarı içinde ibadet ve temizlik ihtiyaçlarını da giderecek bölümler oluşturuldu. Ardeşen Belediyesi Kapalı Halk Pazarı her türlü hava şartlarında hizmet verecek donanımdadır. Balık Pazarı dükkân önleri altyapı eksikliğinden kaynaklanan yağmur göletleri ve çamurdan eser kalmadı. Vatandaş, balık pazarında eski görünümünden uzak temiz ve çamursuz bir şekilde alışveriş yapma imkânına sahip olmuştur".

Rize Haberleri