"Artvin'i biz kaydırmıyoruz" tepkisi

Kafkasör'de çıkarılması planlanan maden için yapılan sondaj çalışmalarının heyelana yol açtığı iddialarına Artvin Bakır Maden İşletmeleri'nden tepki geldi.

Artvin Kafkasör mevkiinde çıkarılması planlanan bakır içerikli madeni için yapılan sondaj çalışmalarının heyelana yol açtığı iddialarına Artvin Bakır Maden İşletmeleri AŞ Cerrattepe Bakır Madeni yetkililerinden tepki geldi. Yetkililer, "Biz doğa tahribatçısı değiliz, doğal afetlerin bize mal edilmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Artvin'de bin 700 rakımda ve 2 bin hektar alan üzerinden çıkarılması planlanan bakır içerikli maden sahasında yapılan çalışmalarla ilgili şirket yetkilileri açıklamalarda bulundu. Makine Yüksek ve Maden Mühendisi DMT Araştırma ve Planlama Danışmanı Yücel Bıçakcı yaptığı açıklamada, şu ana kadar yapılan çalışmalarda Cerrattepe etrafında 5 lokasyon ve 10 kuyu açtıklarını belirterek, "Bu sayede yeraltı su seviyelerini ölçtük. Ayrıca belirli dönemlerde bu kuyulardan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da gözlemi
altında numuneler alınıp su analizi yapıldı. Sonuçları arşivledik. Bunun olası kimyasal madde karışımına karşı anında müdahale ve bir oto kontrol sistemi var. Söz konusu kuyular, 2007 yılında değil 2005 yılında açıldı. A kategorisindeki kuyular 70 metre, B kategorisindekiler de 30 metre" diye konuştu.

Bilimsel çalışmalar yaptıklarını ve daha önce Kanada Şirketi'nin buradan numune dışında altın rezervi alıp yurt dışına götürdüğü iddialarının da asılsız olduğunu söyleyen Yücel Bıçakcı, "Bu şirketin cevher gönderebilmesi için öncelikle cevhere inmesi lazım. Eldeki bilgiler sadece sondajlara dayalı bilgilerdir. Şuan ki çalışmalarımız nerelerde, ne kadar maden bulunduğu gibi analizler yapmaktayız. Buradaki madenin gidebilmesi için en az bir sene daha galeri yapmamız lazım ki cevhere inelim. Cevhere indiğimiz zaman bu madeni alıp bu cevheri zenginleştirip ticarete, ekonomiye katkıda bulunabiliriz. Bunlar asılsız, asli olmayan ifadeler. Burada sadece bakır madeni çıkarılacak. Çünkü bu şirket Cerrattepe bakır madeni şirketi. Herhangi bir altın rezervi olmayacak. Altın miktarının kurtarıcı bir miktar olması lazım ki altın çıkarılsın. Altın işlenmesi burada gerçekleştirilmemektedir. İnsanlar galiba altını, Trabzon cumhuriyet burma bilezik şeklinde sanıyor. Burada sadece bir tonunda 1 ile 4 gram arası altın elde edilebilir" dedi.
Cevherin yerinde yoğunlaştırılması halinde ekonomik olabileceğini ifade eden Bıçakçı, vatandaşlarla beraber oturup konuları paylaşabileceklerini, Çayeli'deki işletmelerine gelerek doğa tahribatının olup olmadığını görebileceklerini söyledi.
Rezerv çıkarılması sırasında herhangi bir kimyasal madde kullanılmayacağını anlatan Jeoloji Teknikeri Selim Özcan, "Suların kirleneceğini iddia edenler karşısında bu su kuyuları, bizim için hem cevap, hem de sigorta konumunda. Herkes bu su kuyularından numune alıp analizler yaptırabilir. Bakır madeni çıkarılmasıyla ilgili basına bilgi veren şahıslar, araştırılma yapılmadan konu saptırılarak yanlış bilgilendirilme yapmışlardır. Alakası olmayan konular bize mal edilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

Maden Mühendisi ve madenden sorumlu Orhan Yavuzdemir ise, "Cerrattepe'nin olduğu noktada yerin 100-120 metre altında buradan 700 ila 900 metre bir galeri sürülerek bu mesafede yerin altına inilecek ve buradaki bakır madeni çıkarılacak. Hiç bir ayrıştırma işlemine tabi tutulmaksızın teleferik hattıyla karayoluna, oradan da Çayeli Bakır AŞ'ye nakledilerek ayrıştırmadan sonra ihtiyaca göre yurt içi ve yurt dışına satılacak. Kuaf mezrasında meydana gelen doğal heyelanların bize mal edilmesine bir anlam
veremedik" şeklinde konuştu.

Artvin Haberleri