Askere sivil yargı yolu açıldı

Cumhurbaşkanı Gül, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi içeren kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Gül'ün 5918 sayılı Kanun'u onaylayarak, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, yasayla yapılan düzenlemenin, 353 sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun ''genel görev'' başlıklı 9. maddesindeki, askeri mahkemelerin kanunlarda aksi yazılı olmadıkça maddede belirtilen suçlara ait davalara bakmakla görevli olduklarına ilişkin hükümle uyumlu olduğu belirtildi.

Açıklamada, ''Bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda görülmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, belirtilen hususlarda gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişlerdir'' denildi.

KÖŞK'ÜN KARARINA YORUMLAR

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u, Anayasa'ya uygun bularak onayladığını söyledi.

Bozdağ, Gül'ün, kanunu, Anayasa'ya uygun görerek onayladığını, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiğini anımsattı.

Bekir Bozdağ, Gül'ün, bazı konularda olası tereddütleri gidermek için yasal düzenlemelerin yapılması konusunda da tavsiyede bulunduğuna işaret etti.

Tavsiye doğrultusunda ne tür bir düzenleme yapılacağına ilişkin soru üzerine Bozdağ, öncelikle konuyu inceleyeceklerini söyledi.

"NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da konuyu değerlendireceklerini ve ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

Anadol, Anayasa Mahkemesine gidip gitmeyecekleri sorusuna, ''Ne gerekirse onu yapacağız, ama şu anda peşin bir şey söylemek istemiyorum'' karşılığını verdi.

Gül'ün şerhini, ''hukuki değil, siyasi'' diye nitelendiren Anadol, ''Sayın Cumhurbaşkanı hakkında vaktiyle yaptığımız değerlendirme kanıtlanıyor'' diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan yasayı onaylaması konusunda, ''Bu karar çok yanlış olmuştur. En kısa zamanda Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz'' dedi.

Onur Öymen, yaptığı açıklamada, ''Cumhurbaşkanı'nın kendisine gelen yasaları onaylamak ya da tekrar görüşülmek üzere Meclis'e gönderme yetkisi bulunduğunu ancak tereddütlerin giderilmesi için Meclis'e geri gönderme gibi bir uygulamanın olmadığı'' görüşünü dile getirdi.

Öymen, ''Bu karar çok yanlış olmuştur. En kısa zamanda Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz'' dedi.

Yasanın onaylanmasının ''Cumhurbaşkanı'ndan beklenen kurumların uyum içinde çalıştırılması yaklaşımıyla bağdaşmayan bir karar olduğunu'' savunan Öymen, ''Türkiye'nin içinde bulunduğu gerilimden çıkması için Cumhurbaşkanı'na önemli görev düşüyordu. Saygın hukukçular bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu açıkça ifade etmişlerdi. Onlar kamuoyunun büyük kısmını da ikna etmişlerdi. Ancak Cumhurbaşkanı ikna olmamış'' diye konuştu.

''SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN DA TEREDDÜTLERİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTIR''

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, her kişinin hukuktan kaynaklanan, tanımlanan yetkisini kullandığını ifade etti.

''Bir yanlışlık varsa yine hukuk yolu takip edilerek çözüm yolu üretilmelidir'' diyen Şandır, ''Böyle önemli bir konuda korkak, ürkek, gece yarısı yapılan düzenlemenin doğru olmadığı, şık olmadığı yönünde Sayın Cumhurbaşkanı'nın da tereddütleri olduğu ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.

Bu düzenlemenin, ''gecenin bir yarısında Cumhurbaşkanı'nın da tereddüt duyacağı bir şekilde tanzim edilmesini doğru bulmadıklarını'' belirten Şandır, şunları kaydetti:

''Keşke Sayın Cumhurbaşkanı Meclis'e geri gönderseydi. Düzenlemenin, ilgisi olmayan bir kanunda, milletvekillerinin önergeleriyle, devlet kurumlarının görüşleri alınmadan yapılmış olması aslında Türkiye'ye yakışmamıştır.

Bu eğer AB müktesebatına uyumsa, AB uyumunda da Türkiye samimiyse bu düzenlemelerin daha çok tartışılarak, Anayasal bütünlüğü de gözeterek yapılması gerekirdi. Bunun gece yarısı ilgisiz kanunlarla düzenlenmesi bu konuda Hükümet'in samimiyet ve ciddiyet zafiyetini göstermektedir. Bir yanlışlık varsa çözüm hukuktadır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın tereddütlerini bu Hükümet nasıl ortadan kaldıracak, hep beraber göreceğiz'' dedi.

YURT VE DÜNYA Haberleri